Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Fidesz és az ökológiai válság

2010.03.19. 15:08 Zöld_Dani

Hat zöld szervezet, név szerint a Duna Charta, a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet valamint a WWF Magyarország 2010. február 17-én 12 kérdést juttatott el a Fidesz, a KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ elnökének, valamint az LMP szóvivőjének.

A kérdésekben arról próbáltunk információt szerezni, hogy környezeti szempontból mikre helyeznék parlamenti munkájuk során a hangsúlyokat, milyen terveik vannak az ökológiai válság kezelésére. A kérdéseket megtalálod például itt.

A tudatos szavazónak a szokásos ketrecharc aktuális fordulatain túl az ilyesmi mégis érdekes lehet. A kapott válaszok teljes egészében elolvashatóak itt, én most a szép tavaszi napot ellensúlyozandó az alkotmányozó többségre hajtó Fidesz válaszát emelném ki, hiszen egyedül annak van most igazi relevanciája, hogy ott a főpap fejében mi van a környezetvédelemmel kapcsolatban. 

Ezek:

"Kérésüknek megfelelően tájékoztatom Önöket, hogy a Fidesz a nemzeti ügyek kormányzására készül, amely a munka, az egészség, a rend és a család értékein fog alapulni.

A nemzeti ügyek beteljesítéséhez adócsökkentésre, a kis és közepes vállalkozások támogatására, a korrupció visszaszorítására, a bürokrácia leépítésére, több orvosra és ápolóra, a nyugdíjak értékének megőrzésére és erősebb rendőrségre van szükség.

Különös figyelmet fogunk fordítani az erőforrásaink, így a magyar termőföld, vízbázis és az erdők megvédésére, valamint véget fogunk vetni annak a tarthatatlan állapotnak, melyben  Európa szemétlerakójaként kezelik hazánkat.

A jövő sikeressége és Magyarország megújítása érdekében le kell zárnunk a Gyurcsány-korszakot, ezért alkotmányos és törvényes keretek között sor fog kerülni az elszámoltatására és azok felelősségre vonására akik miatt Magyarország a végletekig legyengült és kiszolgáltatottá vált."

Szerintetek ha egy iskolai vizsgán konkrét és értelmes kérdésekre ilyen távoli rizsával válaszolna bármelyikünk, mennyire vágnák ki? És szerintetek milyen kép él a fideszesek fejében magukról és rólunk, ha a választóik jóindulatú és konstruktív kérdéseit ennyire leszarják, és csak a legsemmitmondóbb, legostobább szórólapszöveget voltak képesek visszaküldeni?

Közben az összes többi párt tudta komolyan venni.

Ech.


9 komment

Címkék: kommunikáció demokrácia ostobaság pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr371852397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FEszter 2010.03.21. 13:12:47

Amikor először átfutottam a bejegyzést, azt gondoltam, csak egy rosszindulatú kiemelés a Fidesz válaszából (mert hát ott van, írnak ők arról, milyen fontosak nekik az erdők, vizek, stb., ez azért szép dolog), aztán miután megnyitottam azt a 35 oldalas dokumentumot, akkor esett le igazán, miről is van szó.
Annyira kíváncsi lennék, hogyan lehet őket ezekkel a dolgokkal kapcsolatban valóban kérdőre vonni - hogy nem vesznek részt politikai vitákon, nincs lehetőség nem központi Fidesz kommunikációra, nincs számokkal alátámasztott politikai programjuk. És hogy valójában hogyan magyarázzák meg ezeket ők maguk, meg a több száz ezer Fidesz szavazó Magyarországon.

brútusz 2010.03.21. 13:12:48

nem értem, ez a 6 civil szervezet hogyhogy nem küldte el kérdéseit a jelenleg 2. legerősebb pártnak, a Jobbiknak, miközben olyan pártoknak elküldte, amik be se kerülnek a parlamentbe. gondolom azért, mert utálják, de attól még szembe kell velük is nézni, és nem lehet elzárkózni... ez számomra elég érthetetlen, hogy gondolták...
pedig az ő programjukban is benne van a környezetvédelem, ld. 23-25.oldal: jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf
ráadásul szerintem elég jó. érdemes elolvasni ezt a 2 és fél oldalt.
külön kiemelném ezt:
"A környezetünkért hasznos munkát végző civil szervezeteket fokozottabban bevonjuk a döntésekbe..." nem értem, ha a Jobbik számít ezekre a civil szervezetekre, akkor ők miért nézik semmibe a Jobbikot...
azt hittem, a környezetvédelem nem bal vagy jobb oldaliságtól függ...

tényleg kíváncsi vagyok, a Jobbik miért maradt ki?

opotep! · http://opotep.blogspot.com/ 2010.03.21. 13:12:48

Kérdés: Jobbikot miért nem kérdeztétek?
Parlamenti párt lesz. Nem is kicsit.

Vay M 2010.03.21. 13:24:34

Ezt a kezdeményezést a Levegő Munkacsoport indította, mi csak csatlakoztunk hozzájuk, s az ő határozott döntésük volt a Jobbiknak nem írni.
A személyes véleményem: amíg van rá egy mód én is ahhoz tartom magam, h ezekkel jobb nem szóba állni, de onnantól kezdve, h van a választóktól legitimációjuk, befogott orral, de valamit muszáj.
Gyanítom, a kihagyásuk mellett az is érv lehetett, h a leírt programjuk tényleg elég jó, és nem akartak nekik dobogót ácsolni.
Ami elég felemás (pláne h a választáson nem is indult szdsz meg kapott csomagot, reméljük a dutyiban is fog:-)). Én örülök, h nem nekem kellett dönteni erről, de megértem őket, h ebben maradtak.

GP-gépház 2010.03.21. 13:29:42

Elvileg megtaláltam, miként lehet úgy beállítani, hogy innentől minden komment azonnal megjelenjen, utólagos jóváhagyás nélkül. Nem volt rá szükség, ne is legyen. :-)

Imádott Zerka 2010.03.21. 20:25:20

Egyértelmű, hogy a civil szervezetek nem vehetik figyelembe egy radikális, úszító politikát folytató párt véleményét, programját. Igen erős szavak, tudom, de szerintem alaposan megfontolt döntés eredménye volt,h kihagyták a Jobbikot!

brútusz 2010.03.22. 13:49:34

Üdv!
Ha nem gond, nem saját szavaimat használom, hanem idézek facebookról, "A hülyeség kora" rajongói csoport egyik tagjától, Ignácz Krisztiántól, ugyanis teljesen egyetértek vele, és én nem tudnám ilyen jól megfogalmazni, ahogy ő tette. Szóltam neki, hogy idéztem őt, így remélem nem élek vissza semmiféle joggal, meg különben is, ha ő ezt leírta nyilvánosan, akkor gondolom lehet idézni is. :)

Szóval az ő hozzászólása:
"(...) Máskülönben: a környezetvédelmi szervezetek azért tüntetnek, akcióznak, demonstrálnak, lobbiznak, hogy minél több eredményt érjenek el a nagypolitika asztalán. Tehát nem elsősorban azért, hogy az emberek szemét felnyissák. Nyilván ez is kiemelt cél (!), de ők is tudják, hogy igazi eredményeket csak a politika meggyőzésével lehet elérni. A politikának van igazi erőtere; az hozza a törvényeket, a rendeleteket, a szankciókat. Enélkül magára maradna a civil megelőzés, a civil belátás, s csak nagyon lassan haladna előre (mint ahogy ezt tapasztaljuk is).

Pontosabban: ha a politika is határozottan veszi ki a környezet- ill. klímavédelemből a részét, akkor nagyobb hatással tud érvényesülni az egyes emberek szemléletváltozása is. Pl. ha a kormányzó hatalom hoz egy olyan rendeletet, miszerint minden televíziós csatornának (függetlenül a profiljától) kötelező napi 30 percet a környezetvédelemmel foglalkoznia, akkor az a szemek felnyitását is elősegítené. De fentebb írtam, hogy több frontvonalat kell nyitni. Ám a probléma súlyosságának tükrében, nem engedhetjük meg magunknak a lacafacázást, a piszlicsáré önigazolásokat, átlátszó, önképsimogató politikai megfontolásokat. Mert lássuk be: erről is szó van, amikor a 6 szervezet kihagy egy pártot, csak mert az adott párt kirakatban látható képe, szerintük (gondolom) nem egyeztethető össze az egyetemesen elfogadott humánus értékrendekkel. Az, hogy valami nem PC, csupán okozat. Ha az okot feltárjuk, a megoldás is könnyebben a kezünkbe kerül. El lehet zárkózni, el lehet hallgatni, ki lehet rekeszteni, de attól a probléma még megmarad - sőt: tovább nő. De azon is érdemes filózni, hogy kik határozzák meg, hogy mi ma a PC... Mennyire hiteles szervek, ill. emberek ezek? Tisztelet a kivételnek...

Valószínűnek tartom, hogy jelen szervezetek olvasták a pártok ide vonatkozó programját, s csak aztán küldték el kérdéseiket. Ha ez így van (így ésszerű), akkor láthatták, hogy a Jobbik nem hagyja figyelmen kívül e fontos
kérdéseket. Így azonban még érthetetlenebb, hogy kihagyták őket.

Egyre tudok csak fentieken kívül gondolni: mindezt azért tették, mert 1."szent neveiket" nem akarják összemosni a párttal 2. a választások előtt vagyunk, s nem akarják, hogy
- minden mást leszámítva - a végén még kiderüljön, a Jobbiknak is vannak értékei. Ezzel akarva-akaratlanul is a szavazóbázisukat növelnék. Ezt elkerülendő, inkább nem is keresik meg őket. Így azonban burkolt politikai döntést hoztak, ami - ha gyanúm megalapozott - nem csak etikátlan, de képmutató és - mint már írtam - a környezetvédelem
ügyét tekintve: káros is.

UI. Minden tiszteletem a környezetvédelmi szervezeteké.
Meghajlok, s le a kalappal! De ez méltatlan, ronda és meggondolatlan húzás volt a részükről!"

és egy régebbi hozzászólás:

"Egyébként a Levegő Munkacsoportnak, a Greenpeace-nek stb. nem tök' mindegy, hogy kivel működnek együtt? Abból a szempontból lehet csupán engedményeket tenni, hogy kivel szívesebben – ez érthető lenne. Ám az már nem érdemel piros pontot, hogy elzárkóznak a Jobbiktól, s a véleményüket sem kérik ki. Ezzel nem védenek valamit, hanem pont ártanak, hiszen nem azt kell mérlegelni, hogy kivel, hanem azt, hogy ki kínálja a legelemibb megoldásokat, ki a leglojálisabb, ki az, aki nem csak szövegel és tetszeleg a kamera előtt, hanem érdemben cselekszik is.

Ebből a szempontból (!) nekem teljesen mindegy, hogy LMP vagy Jobbik, csak valamely párt álljon ki végre radikálisan (!) ezen ügyekért - hiszen a környezeti probléma már olyan mértékű, hogy annak ügyét nem alacsonyíthatjuk le politikai frusztrációkkal és komplexusokkal, hanem a minél szélesebb körben való cselekvés és az eredményesség érdekében nyitottnak kell lennünk - ha ettől még kényelmetlenül is érezzük magunkat a jól megszokott, "biztonságosnak" ítélt "trónusunkon".... Bővebben

A legjobb az, ha az egyes ember, a civilek, s az intézmények, a lehető legtöbb fórumon és fronton veszik fel a kesztyűt. Nem támogatom a Jobbik-ot (sőt egyiket sem szívesen), de ne legyünk annyira ostobák, hogy ne lássuk be: arról az oldalról is elhangzanak problémamegoldó reflexiók, tényfeltáró összefüggések, ha úgy tetszik: igazságok. Ha nyitott vagy, nem csak azt hallod meg, amit a „saját oldaladon” csiripelnek, kárognak, büfögnek, hanem azt is, ami tőled, mondjuk távol áll.

A környezetvédelem ügye nem engedi meg, hogy kényeskedjünk, jajveszékeljünk, önbecsülésünket / "brand"-ünket, jól felépített PR-unkat simogassuk, fényesítsük. Ha példának okáért a választások után a Jobbik nyújtaná a legjobb zöld-programot, akkor is durcásan félrefordítanánk a kicsi kis jólfésült fejünket, s inkább nemet mondanánk, csak hogy jó legyen a megítélésünk? Mérlegre kell tenni, mi a fontosabb..."

opotep! · http://opotep.blogspot.com/ 2010.03.22. 15:07:06

Valóban nagyon nehéz kérdés. Nem tudom, mi ilyenkor a helyes választás.
A legjobb forgatókönyv szerint a Jobbik fokozatosan középre soroz, és veszti el rasszista, totalitárius ideológiáit. Máskülönben nem lesz méltó tárgyaló partner sem a hazai, sem a nemzetközi szervezetekkel. Ergo a környezetpolitikájuk sem lehet eredményes. Ki fog EU támogatást adni egy vállaltan antiszemita pártnak? Szerintem senki. Így a környezetért sem fog tudni sokat tenni érdemben.

Imádott Zerka 2010.03.22. 21:20:10

Én nem tudom neves szónokok szavait idézni, csak a saját tapasztalataimra hagyatkozom. Azt világosan látom,h a politikán felül, a média is hatalmas eszköz az emberi tudatosság befolyásában. 2007-ben az Én (bár nem kétséges,h a témát jelölők közül még legalább a fele az embereknek hasonlót javasolt) javaslatom indította el a Médiaunió első éves, kifejezetten az egészségprevenció téma köré épült kampányát! Bizosan emlékeztek pl. a nincsde! reklámokra.. Szerintem a politikusoknak is hasonló volumenű összefogással kellene a társadalmi érdekű ügyek mellett kiállni. Közös, minden párt által vállalandó környezetvédelmi program need! Bár addig, míg az államok vezetői,legyen az bal, vagy jobb oldal, maguk is érdekeltek egy-egy iparágban,pl. a fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelésben, addig sem hazánkban, sem globálisan nem születhet érdemes klímavédelmi egyezmény. Magyarországon a lakosság értékrendében kellene változásokat kieszközölniük a civil szervezeteknek,ha állampolgáraink környezettudatos vezetést igényelnének,akkor pártjainknak erre kellene hangsúlyt fektetni.
süti beállítások módosítása