Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A GMO-karaván Magyarországon

2010.05.01. 17:47 Greenpeace

A GMO karaván kalandjai a hazai vizeken:

A magyarok állítólag az Unió „legeuroszkeptikusabbjai” közé tartoznak. És valószínűleg nem javít ezen a helyzeten az a tény, hogy az európai fogyasztóvédelmi biztos legutóbbi döntésével nemcsak semmibe vette az Európai Unió polgárait, akiknek túlnyomó többsége elutasítja a génmódosított élőlényeket, de semmibe vette a tagállamokat is.
Március 29-én elérkezett a GP busz hazánkba, hogy demonstráljon ez ellen és tegyen valamit. Magyarország már elérte tavaly a génmódosított kukoricára vonatkozó terjesztési tilalmat, s reményeink szerint ez megismétlődik a BASF burgonya esetében is.
A túra során is volt mivel büszkélkedni és néhány jó példával szolgáló gazdaságba ellátogatni.

Elsőként a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. által fenntartott hatalmas gazdaságba, ami a Hortobágyi Nemzeti Park védőzónájában, magyar viszonylatban a legnagyobb területen (2000 hektáron) folytat ökológiai szántóföldi növénytermesztést, valamint Európa legnagyobb természetes füves területével rendelkezik.
Szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák és hozamfokozók használata nélkül termelnek itt kölest, árpát, őszi búzát, tönkölybúzát, zabot, kukoricát, borsót, olajrepcét, olajtököt, olajnapraforgót, mustárt, olajlent és lucernát, amiket hazai és külföldi piacokon értékesítenek. A gazdaság elegendő táplálékot termel továbbá a saját tenyésztésű állatparkjának, mely különlegesebbnél különlegesebb fajtákkal dicsekedhet, mint például a mangalicával, a racka birkával és a nemzeti kincsnek minősített szürke marhával. S ha valaki valami igazán különlegesre vágyna: képzeljen el több száz szürke marhát egy helyen, aztán azt, ahogy a végeláthatatlan csorda közeledik felé, mígnem egészen közel ér és közben lüktet, pulzál, dominál, s végül bekerít...
Aztán mindig menni kell tovább.

A túra következő állomása: Karcag, Magyarország első GMO mentes városa.
A város közelében található az Üllőparti Gazdaszövetkezet, mely jelenleg 21 regisztrált gazdaságot tudhat tagjai között. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges termék-előállításra, és arra, hogy a bio és biodinamikus gazdálkodást folytató tagok számára állandó vevői kört alakítsanak ki. A szervezet két bio boltot üzemeltet (Karcagon és Budapesten).
Karcagról Kishantos felé vette a busz az útirányt. Mezőföldön a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ szolgált mintául például arra, hogy hogyan lehetséges 19 éven keresztül mindenféle kemikáliától mentesen művelni közel 450 hektárnyi területet. A szervezet ezen kívül a fenntartható vidékfejlesztést, az ökológiai gazdálkodás terjesztését, valamint oktatását és bemutatását tűzte ki célul. S mivel a vezetők (Bolye Ferenc és Ács Sándorné) egy dániai ökológiai gazdaságban szerezték az első tapasztalataikat és nyertek inspirációt az ökológiai gazdálkodáshoz, a mai napig számos fiatalt küldenek Dániába, hogy megtapasztalhassák az ottani demokráciát, függetlenséget, fenntartható életvitelt és az ökológiai gazdálkodást. Érdekes módon, működik.

A túra következő és Bob számára az utolsó állomáshely: Budapest. Április 2. Nagypéntek.
Minden hazai politikai pártot meghívtunk a Blaha Lujza térre, hogy jöjjön el és aláírásával támogassa az Amflora azonnali betiltását, a Barroso vezette Európai Bizottság elleni fellépést az Európai Bíróságon, és a moratóriumot minden génmódosított termékkel kapcsolatos engedélyezésre. Kértük továbbá, hogy támogassák a hazai ökológiai mezőgazdaságot és óvják meg az ország tulajdonában lévő magbankokat, amik anyagi problémáik miatt nagy veszélynek vannak kitéve.
A pártok közül egyedül az LMP képviseltette magát, Tordai Bence személyében és tett ígéretet a fentiekre, valamint adta aláírását a busz oldalára. A többi párt a GP aktivistáira hagyta azt a nemes feladatot, hogy az aláírásokat beszerezze.
Aktivistáinknak köszönhető ezen kívül az a több, mint 500 aláírás is, melyet potom 3 óra alatt sikerült összegyűjteni aznap az utca embereitől, akik mind csatlakoztak a petícióhoz.
Mindent egybe véve, eredményes és felemelő budapesti látogatás volt ez.
De a busz nem állt meg. Tovaszállt Róma, aztán Franciaország, majd végállomásként Spanyolország felé. Azért, hogy minél többen megtudják mi történt és mi történhet még, ha nem teszünk valamit. Tegyél hát Te is valamit! Csatlakozz a petíciót, hogy meglegyen az 1 millió aláírás! Például itt: You can also sign online here.

Turopoli Eszter
 


3 komment

Címkék: európai unió agrár gmo pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr541956758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.02. 11:52:44

Kedves Eszter!
Kishantosról lesznek képek, riport, bejegyzés?
Nagy örömmel vennénk!
Üdv: Pacsuta Péter

Bob_ 2010.05.03. 18:28:57

Szia Péter!
Nemsokára megkapjuk dvd-n, már nagyon várom én is!
Kishantos az egyik legjobb helyszíne volt a GMO-busztúrának; hihetetlen motívációt jelentett a csapatnak! Ferenc és Éva szuper dolgokat mutattak és mondtak el nekünk, remélem jól sikerült a felvételek is!
Amint megvan, jelzek neked is!
üdv,
Bob
süti beállítások módosítása