Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Árvíz és klímaváltozás

2010.06.08. 08:00 Greenpeace

A 1749-es telefonszám felhívásával egyszeri 200 forintnyi pénzadomány juttatható el az ár- és belvízkárosultakhoz. Ezt az összeget bárki megengedheti magának. Ha segíteni szeretnél, akkor hívd ezt a számot és terejeszd a felhívást.             

Ez itt Banksy, az egyik legjobb street artos műve.                                                                          

                                                

De hogy ez most tényleg a klímváltozás? És mi a tuti az ügyben? Tovább! és kiderül:

A Greenpeace és más zöld szervezetek régóta hangoztatják: a klímaváltozás nem távoli és bizonytalan veszély, hanem a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásával mindannyiunk életét befolyásoló valóság. Magyarország a medence-hatás miatt a globális átlagnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben van, a várható felmelegedés a világátlag 2 fok helyett nálunk 4-5 fokot jelenthet.

Az egyes szélsőséges időjárási jelenségekről természetesen lehetetlen teljes bizonysággal megmondani, hogy az éghajlatváltozás áll-e mögöttük. Ám Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse emlékezetett: a tudósok túlnyomó többsége szerint az éghajlat emberi tevékenység okozta változása már nem kérdés, valamint az is teljes biztossággal jelenthető ki, hogy az éghajlatváltozás elsősorban az extrém szélsőségek gyakoribbá válását jelenti.  

Magyarországon amióta csak léteznek meteorológiai mérések, még nem hullott olyan rövid idő alatt akkora mennyiségű csapadék, mint az elmúlt hónapban. Az elmúlt hetek tragikus eseményei megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva környezetünknek, és hogy mennyire sérülékeny a társadalmunk.

A klímaváltozás ellen nem nagy szavakkal kell tenni, hanem gyors, konkrét és bátor lépésekkel. A klímaváltozás elleni legfontosabb lépés a CO2 kibocsátásunk csökkentése. Stoll Barbara szerint nyilvánvalóvá vált: felelős politikus nem gondolkodhat újabb szénerőművek nyitásáról, nem tervezhet több fosszilis energiaforrással, annál is inkább, mert ezek az energiaforrások kifogyóban vannak a világban. A megújulók viszont mindig rendelkezésre fognak állni, ezért minden eszközzel el kell hárítani a terjedésük előtt álló akadályokat. A megújulók használata mellett pedig jelentősen javítanunk kell az uniós viszonylatban legrosszabbak közé tartozó energiahatékonysági mutatóinkon.

A következő lépésnek a Greenpeace azt látja, hogy olyan, az Európai Bizottságnak leadandó Nemzeti Cselekvési Terv szülessen a megújulókról, amely a meglehetősen alacsony, kötelező 2020-as 13%-on túlmutat. Ennek megvitatására még 21 napunk van, mi után egy különálló és ambiciózus megújuló energia törvényt kell létrehozni Magyarországon is. Ezért a Greenpeace jelenleg is aláírásokat gyűjt, miközben aktivistái országszerte jelen vannak a gátakon.  

 


1 komment · 1 trackback

Címkék: kép kommunikáció klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr632061759

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vihar 2010.06.11. 20:50:55

 Tegnap éjjel, míg a szél süvöltését hallgattam, és néztem, ahogy a ház mellett álló cseresznyefát csavargatja, neki-nekicsapja az ablaknak a szél – azon tűnődtem: még mindig mennyire kiszolgáltatott az ember… A régi időkben az e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GP-gépház 2010.06.08. 11:48:05

S itt egy jó összefoglaló anyag a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek viszonyáról:
www.fn.hu/tudomany/20100604/ozonviz_utan_sivatag_johet/?action=nyomtat
süti beállítások módosítása