Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Próbáld ki a csapvizet!

2010.07.29. 12:07 LED

 Nemrég egy kisebb vita alakult ki egyik bejegyzésünk - A tanácsok a kevesebb olajért- kapcsán, hogy mégis hogyan lehet kerülni a palackos vizet? Sokan állították, hogy nem szívesen isznak a kétes eredetű csapvízből, hanem inkább a biztos és jól bevált ásványvíz mellet teszik le a voksukat. Azt hiszem ők fognak leginkább meglepődni az Interpress Magazin felmérésének eredményein.19 ásványvizet és 7 féle csapvizet teszteltek minden kategóriából. Az "ásvány" termékek ára igen széles skálán mozgott 25 forinttól egészen a 758 forintosig. (Míg a csapból folyó nedű csupán ezek töredékébe kerül, kb. 0,5-1,0 forint literenként. Emellett nem kell hazacipelni és nem termel környezetszennyező hulladékot.)

A IPM felméréséből kiderül, hogy az ásványvizek 30-40 százaléka rossz minőségű, sőt egyes termékekben arzént is találtak. Miután az eredmények nyilvánosságra kerültek több, az esetben érintett cég is beperelte az IPM-et, de a tényeket így sem tudták cáfolni. Így tett az Auchan Magyarország is melynek vizeiben az egyik legtöbb arzént találták, de a többszöri pereskedés után májusban végül beszüntette az említett terméküket.

Miután a vizeket három szempont   -mikrobiológiai, érzékszervi és kémiai tulajdonságok- alapján megvizsgálták, megállapítható, hogy fogyasztásra a csapvíz is megfelelő, sőt egyes esetekben, tájakon inkább ajánlott. (Egyedül az alföldön nem ajánlott a csapvíz fogyasztása, mivel itt- ahogy egyes ásványvizek- esetében arzén találtak.)

A felmérésben az ásványvizek mellett pontozták tájanként a csapvizeket is melyek gyakran jobb eredményeket értek el palackozott társaiknál. A csapvizek közül utolsó helyre a IX. kerületi és a szigetszentmártoni került, de ha áttekintjük a felmérést észrevehetjük, hogy minőségben így is több, jóval drágább palackozott vízzel végeztek egy helyen. 


2 komment

Címkék: bojkott auchan víz tudatos vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr332184576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakoczki 2010.08.11. 14:14:15

Manapság divat ásványvizet kérni-inni. Gyermekkorom emlékei közé tartozik, hogy vidéken, zománcozott kannában szállítottuk az artézi vizet, jó íze van, lágy és friss. Szeretem , ma is ezt fogyasztom.

amergin 2010.08.31. 21:15:10

Az össznépi Armageddonhoz kiegészítő :)
index.hu/tudomany/2010/08/31/asvanyviz/
süti beállítások módosítása