Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

ÚJRAPAPÍR: Hogy lásd a fát és az erdőt

2010.11.06. 09:36 Schmidt Gergő

Mivel is kezdhetném a legújabb/legjobb újrapapíros kiadványunk bemutatását? Talán mindjárt azzal, hogy a Greenpeace akkor sem bort iszik és vizet prédikál, ha éppen az erdők védelmének üzenetéről van szó, amit történetesen papíralapon is szeretnénk terjeszteni.

 

Néhány tudnivaló a füzetről: 3000 példányban készült, ennek össztömege 73 kg, a 100%-ban újrahasznosított papír használatával megspóroltuk:

  • 2 db fát a kivágástól

  • 2 kg szennyező anyagot

  • 2485 liter szennyvizet

  • 65 kg üvegházhatású gázt

  • 320 kW energia felhasználását

De ez még nem minden, szó szerint a természet színeivel dolgoztunk, azaz kizárólag megújuló, növényi olaj alapú festék került felhasználásra a nyomdai munka során.

 

De miről is szól ez az egész? Röviden arról, hogy hogyan tehetjük mindannyian a zöldebbé a mindennapi papírfelhasználásunkat, ehhez ugyanis nincs semmi másra szükség, mint egy kis odafigyelésre.

A kiadvány egy rövid ismertetővel veszi kezdetét annak érdekében, hogy betekintést nyerjünk a papírgyártás mikéntjébe. Lerántjuk a leplet a bambusz-, len-, kender- sőt a kőpapír(olló?) létezéséről is. Olvasása közben ne kerüljék el figyelmünket a kampányt támogató hírességek – Kukorelly Endre és Menyhárt Jenő – fényképei sem, ezeken mindketten vérmérsékletük szerint foglaltak állást a kérdésben...

 

Ezután mindenki kedvére szemezgethet a legkülönfélébb papírfelhasználás csökkentő ötletek között, amik közül nem egy akár 50% megtakarítást eredményezhet számunkra. Így nem csak a környezetet, de a pénztárcánkat is kiadós fogyástól kímélhetjük meg. Ne feledjük, azzal segítünk a legtöbbet, ha csökkentjük felhasználásunkat, hiszen nincs zöldebb papír annál, amit le sem gyártottak.

 

A kiadványban továbbá igazi mítoszirtásnak lehetünk tanúi. Erre azért volt szükség, mert a városi legendák és a régi tapasztalatok szította szóbeszédek bizony az újrapapírokat sem kímélik, jobb hát ezeket mielőbb tisztázni. Aki pedig ezek után sem hinne nekünk, vegye kézbe, szagolja meg ;), de mindenekelőtt olvassa el és adja tovább a kiadványt.

 

Mielőtt elérkeznénk a végszóhoz - ami egy kronológia a Greenpeace néhány erdővédelmi akciójáról -, mindenképpen szólnunk kell pár szót a környezetvédelmi jelekről, amik - sokak örömére – szintén helyet kaptak az ismertetőben. Ezek segítségével ismerhetjük meg, hogy milyen szimbólumokat keressünk a termékeken, és mi az ami kerülendő.

 

Tapasztalatunk szerint, akik egyszer megismerik ezeket a jelöléseket, azok hamarosan igazi zöld kódfejtőként kezdenek viselkedni. Rutinosan fedezve fel a sok ócskaság közt megbúvó valóban környezetbarát kincseket.

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztás erdő kiadvány újrapapír fsc

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr272358549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása