Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Atomenergia? - NEM, KÖSZÖNJÜK!

2010.11.16. 08:24 méhi

A Castor elnevezésű atomvonat Franciaországból Németországba szállított halálosan veszélyes nukleáris hulladékot. A Greenpeace szerint minden egyes tartály annyi sugárszennyeződést tartalmazott, mint amennyi az 1986-os csernobili katasztrófánál felszabadult. A vonatot indító vállalat véleménye szerint  a konténerekben még egy karambol sem tudott volna kárt tenni.

Az atomhulladék szállítása ellen a franciaországi szakaszon és Németországban is több tízezren tiltakoztak. Az aktivisták minden lehetséges módon akadályozták a vonat útját, több napig macska-egér harcot vívtak csaknem húszezer rendőrrel. Nemcsak maga az atomszállítmány, hanem a rendőrség fellépése is kritikák kereszttüzébe került: a Bundestagban a baloldal és a Zöldek is kifogásolták a kemény fellépést. A Castor vonat elleni demonstráció kritika a Merkel-kormány atompolitikájával szemben is. Nemrég döntöttek arról, hogy mégis meghosszabbítják a németországi atomerőművek élettartamát. A reaktorokat eredetileg 2020-ig szerették volna fokozatosan bezárni, de Merkel kancellár szerint egyelőre nem lehet nélkülözni az olcsó energiát.

 

 

Alább olvashatjátok Kumi Naidoo, a Greenpeace ügyvezető igazgatójának köszönőlevelét:

„Kedves Mindenki,

Megtisztelő, hogy egy ilyen hihetetlen hétvégén vehettem részt. Először, mint a Greenpeace France, majd a Greenpeace Germany vendége. Szemtanúja lehettem, hogyan akadályozták és tartóztatták fel a 11 Castor palack szállítását Franciaországból Németországba, amelyek halálosan veszélyes nukleáris szemetet tartalmaztak.

A Greenpeace irányította a megmozdulást, amely szembeszállt a nukleáris energiával és annak szállításával. Részesei voltunk egy hatalmas embertömegnek, akik biztonságos és tiszta energiaforrást szeretnének a jövőben. Ez olyasféle élmény volt, ami kihozza az emberből az „aktivista szellemet”. Látni, hogy gyerekek, szülők, unokák és nagyszülők egybegyűlnek azért, hogy békésen tiltakozzanak egy környezeti kárt okozó bűncselekmény ellen, elképesztő volt.
Az, hogy képviselhettem a Greenpeace-t ezen a hideg európai szombaton, nem csak megtiszteltetés volt, hanem inspiráció is.

Végül, majdnem 93 órás késés után, a halálos radioaktiv szenny megérkezett Gorleben-be. De az ezrek által támogatott üzenet eljutott Angela Merkel kancellárhoz, és a világ többi vezetőjéhez is: Vessenek véget ennek a nukleáris őrületnek, adjanak nekünk tiszta és újrahasznosítható energiát, legyen végre Energia forradalom!
A Greenpeace döntő szerepet játszik sokkal szélesebb körökben is: szakértelmet hoztunk, elhivatott embereket, tapasztalatot és akciókat, nemzetközi dimenziókat és média kapcsolatokat. Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy a Greenpeace tagja lehetek, és azokra az emberekre, akik ezt a tüntetést emlékezetessé tették. Hagy mondjak óriási köszönetet mindenkinek, aki közreműködött ebben!

Atomenergia – Nem, köszönjük!

  Kumi”  

 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: akció atomenergia aktivizmus nemzetközi kumi naidoo

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr872445617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása