Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Teljes gőzzel épül az új Rainbow Warrior

2010.11.19. 07:26 Lars_108

Gdansk, Lengyelország, 2010, November 16. – 5 hónappal az építési munkálatok kezdete után, a Greepeace új Rainbow Warrior hajóját a gdanski Maritim kikötőből a brémai Fassmer kikötőbe szállították. A 340 tonna súlyú, 57,92 méteres hosszúságú és 11,30 méteres szélességű hajótest vontatóhajóval történő szállítása előreláthatólag 2 napot fog igénybe venni.


„Ilyenkor, amikor a visszafordíthatatlan klímaváltozás veszélye a már a küszöbön áll és az országok kormányai nem hajlandók megtenni a szükséges változtatásokat, a Mi kötelességünk, hogy megmentsük a bolygónkat a jövő generációinak” – mondta Kumi Naidoo, a Greenpeace ügyvezető igazgatója. „Az új Rainbow Warrior alapvető szerepet fog játszani a globális felmelegedés megállítására és a klíma-igazságosság létrehozására indított kampányainkban. E hajó fogja vezetni azt a flottát, ami lehetővé teszi számunkra, hogy tetten érjük a környezeti bűncselekmények elkövetőit, és hogy részt vehessünk olyan erőszakmentes közvetlen akciókban, amelyekkel megállítjuk az olyan veszélyes anyagok szállítását, mint a nukleáris hulladékok és az olyan anyagokét is, melyek nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz (faanyagok, kőolaj, pálmaolaj és szén)”.
 


Az új Rainbow Warrior a Greenpeace flottájának első, konkrét feladatokra épített hajója. Vitorlás hajónak lett tervezve, hogy ez által a szélenergiát hasznosítsa a fosszilis üzemanyagok helyett, de vitorlázásra alkalmatlan időjárási körülmények között képes átváltani motorral hajtott, dízel-elektromos meghajtásra is. A hajó első árbócának (mely 55 méterrel emelkedik a tenger fölé) kialakítása és a vitorlák elhelyezése a lehető legnagyobb hatékonyságúra lett tervezve, valamint a hajótest alakja is a maximális üzemanyag megtakarítást szolgálja. Gyors és rugalmas lesz (hogy követhesse az atomhajókat, az illegálisan működő halászhajókat és a bálnavadász hajókat), illetve kellően megbízható, hogy a világot körbeutazva dokumentálhassa a klímaváltozás jeleit. A számos érdekes sajátossága közé tartozik a beépített műholdvevő, amely állandó szélessávú kapcsolatot biztosít, így lehetőséget nyújt arra, hogy az akciók közben szolgáltasson világ számára hozzáférést, képeket és kapcsolatot a legénységgel. Ezen felül lehetőséget ad emberek millióinak arra, hogy „virtuális szivárványharcosokként” csatlakozzanak az akciókhoz. A speciálisan kialakított csónakdaruk pedig a gumicsónakok gyors vízre bocsájtását szolgálják, ami kulcsfontosságú a környezetkárosítók elleni akcióknál.


„Az legújabb zöld technológia felhasználásával, és a szélenergia alkalmazásának maximalizásával az új Rainbow Warrior segít nekünk csökkenteni a karbon-lábnyomunkat, miközben megtarthatjuk vezető szerepünket a környezetvédelemben. A tiszta energiába való beruházásunk reméljük a többieket is arra inspirálja, hogy hasonlóképpen cselekedjenek” –tette hozzá Naidoo.

Az új hajó lesz a harmadik, ami viselheti a Rainbow Warrior nevet, melyet a Crea indiánok egyik próféciája ihletett: „Eljön majd az idő, mikor a Föld megbetegszik, és ekkor egy törzs alakul majd a világ minden kultúrájából, akik a tettekben hisznek és nem a szavakban. Azon dolgoznak majd, hogy meggyógyítsák…úgy nevezik majd őket, hogy a Szivárvány Harcosai (Warriors of the Rainbow).” Az első Rainbow Warrior-t 1985-ben felrobbantották a francia titkosszolgálat ügynökei, a robbanásban meghalt egy kétgyermekes családapa, a Greenpeace fotósa, Fernando Pereira. A második Rainbow Warrior –az elsőhöz hasonlóan egy átalakított halászhajó- idén nyáron érte el a leszerelési idejét.
 


A hajó árbocait a Hollandiában, vollenhove-i Rondal hajóműhelyben fogják megépíteni, és tavasszal szállítják majd Németországba. A további építési munkálatokat a Fassmer épületben fogják kivitelezni, és előreláthatólag 2011. október 14-én, a Greenpeace fennállásának 40. évfordulójának őszén fejezik be. A 23,2 milliós beruházásra történő pénzgyűjtés még mindig folyamatban van.
 

További információk itt.


Szólj hozzá!

Címkék: hajók óceánok kumi naidoo rainbow warrior

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr222452624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása