Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Egy zöld EU megoldás: Egységes mobiltöltők

2011.01.05. 14:21 Lars_108

A legnagyobb mobiltelefon-gyártókkal együttműködve az Európai Bizottságnak sikerült kidolgoznia azokat az ipari szabványokat, melyekkel megoldható, hogy a különböző gyártmányú készülékeket ugyanolyan típusú töltővel lehessen feltölteni. Az egységes mobiltöltő bevezetését a Bizottság még 2009 nyarán szavazta meg, és szabványnak a microUSB-t választották. Az idei évtől már csak az ezt támogató készülékeket lehet forgalomba hozni az Európai Unióban.

Habár az EU közleménye szerint az új, egységes szabvány csak a mobilinternetre képes készülékekre vonatkozik, ennek nincs túl nagy jelentősége, hiszen a napjainkban kapható mobiltelefonok nagy többsége ezek közé sorolható. Az új szabvány bevezetésének köszönhetően a gyártók nem fognak töltőt adni a megvásárolt készülékekhez, így ez által évi több ezer tonna elektronikai hulladék keletkezése előzhető meg. Habár a gyártók így jelentős bevételtől esnek el, de kevesebbet kell a keletkező veszélyes hulladék semlegesítésére fordítaniuk. Az új rendelkezés előnyösen érinti természetesen a felhasználókat is, hiszen így nem csak olcsóbb lesz az új telefonkészülékek ára, de háztartásonként akár egyetlen mobiltelefon-töltő is elég lesz az összes készülék töltéséhez.

A szolgáltatók és a gyártók nemcsak egy közös szabványú töltőt fognak forgalmazni, hanem egyúttal energiatakarékosabbat is. Az új készülék 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, ha a konnektorban felejtjük.

Az új EU-s megállapodás annyiban nem új ötlet, hogy korábban már a kínai kormány is szabványba foglalta, hogy az új telefonkészülékeknek USB-t kell használniuk a töltéshez.


1 komment

Címkék: technológia energia megoldások hulladék elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr212562516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polyányi Csobán 2011.01.12. 02:28:47

Sőőőt azt hallottam, hogy nemsokára a morzsaporszívók, masszázs lábtámaszok, TV távirányítók és asztali kólahűtők akumlátortöltőjét is egységesítik.

így nem évi
1000000000000000000000 t
hanem
999999999999999999000 t
elektronikai hulladék keletkezik majd.

Csodálatos ez a világ, bizony ám!
süti beállítások módosítása