Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

10 elképesztő tény, amit valószínűleg nem tudtál a megújuló energiáról

2011.01.10. 08:10 tmarton

A fosszilis és atomipar propagandájának köszönhetően könnyű elhinni, hogy a megújuló energiák nem képesek kihúzni minket a klímaváltozás gödréből. Gondold át újra – az Energia[forradalom] nem puszta lehetőség, hanem ebben a pillanatban is zajlik.

  1. Európa 2009-ben nagyobb mennyiségű szén-, üzemanyag- és atomenergia-kapacitást szerelt le, mint amennyit kiépített.

  2. A napenergia éjszaka is kereskedelmi méretekben működik. Egy spanyolországi erőmű hét órán át tudja megtartani a hőt.

  3. Portugália elektromos hálózatában 15%-ról 45%-ra emelték a megújulók használatát, mindössze öt év alatt.

  4. A Price Waterhouse Cooper szerint Európa és Észak-Afrika képes lenne 100%-ban megújuló energiát használni 2050-re.

  5. A fosszilis üzemanyagok támogatásának mértéke tizenkétszerese a megújulókénak.

  6. Az USA-beli Nyugat-Virginia állam a teljes elektromos kapacitását kiválthatná a geotermikus potenciálja mindössze 2%-ának felhasználásával.

  7. A napelemek a világ energiaigényének 5%-át lennének képesek lefedni 2020-ra, és akár 9%-át 2030-ra.

  8. Izland energiaellátása 75%-ban függött az import széntől, 30 év elteltével mára több mint 80%-ban a helyi geotermikus és vízenergián alapul.

  9. Kína átlagosan nagyjából óránként állított fel egy szélkereket 2009-ben.

  10. Energiaszükségleteink 95%-a ellátható megújuló forrásokból 2050-re.

 

Szeretnél többet tudni? Olvass az Energia[forradalomról], és fedezz fel további bámulatos tényeket a megújulókról.

Tudsz más olyan információról is, ami szerepelhetne a listánkon? Írd meg kommentben.

 


8 komment

Címkék: klíma megoldások megújulók jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr722568066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fixilány 2011.01.10. 09:17:19

Nem is igaz!
Ha nem építünk több atomerőművet, visszazuhanunk a sötét középkorba, leáll az áram, az emberek meghalnak a liftben, a gyerekek az inkubátorokban!
Hát ezt akarjátok, ti gonosz emberek?!

Gloucester 2011.01.10. 16:31:03

Értem, de a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz a másik oldal is hozzátartozik:
"Az EPAW a szélfarmok terjedése okozta egészség- és természetkárosítást is ostorozza. A szélturbinák közelségében élők különféle zajártalmakra és az úgynevezett diszkóeffektusra, azaz a forgó rotorlapátok keltette fény-árnyék hatásra panaszkodnak. Az EPAW fölemlegeti azt is, hogy a szélparkok kedvezőtlen hatással vannak a környező állatvilágra, elriasztják a fészkelő szárnyasokat, a rotorok leütik a vonuló madarakat. Meg kellene továbbá vizsgálni – mondja az EPAW –, mennyi kenőanyag és tisztítószer kerül a talajba a nagy számban egymás mellé telepített szélturbinák üzemeltetése és karbantartása során, az egy-egy torony alapozásához felhasznált 600 tonna betonról és az odavezető szervizútról nem is beszélve. Az EPAW szerint a legnagyobb veszély a tájképrombolás. „Ha minden megy a maga útján, tíz év múlva már 15 ezer szélturbina lesz Franciaországban, és elcsúfítják majd a vidék 30 százalékát” – fogalmazott Butré, aki attól fél, hogy hamarosan a legszebb idegenforgalmi helyeket, például Mont-Saint-Michelt is elérik a szélkerekek."
greenr.blog.hu/2009/07/01/ennyit_errol_6
Javaslattétel:
greenr.blog.hu/2010/11/13/van_e_paks_bovitesenek_alternativaja

Zöld_Dani 2011.01.10. 16:48:29

Hát azt is okosan kell csinálni, az tény.
És ezt is el tudom fogani, hogy nem tetszik mindenkinek, meg biztos nekem se tetszene mindenhol egy szélkerék.
De előbb legyen mindenhol, ahol nem laknak alatta, meg nem műemléki védettségű, addig ezek nem túl erős ellenvetések a szélenergiával szemben.
Arról nem is beszélve, hogy az éghajlatváltozás se szép, meg az is tud zavaró lenni :-)

Sysyie 2011.01.10. 18:15:28

fixilanyt Csernobil kozelebe koltoztetnem, a zonan belulre

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.01.10. 23:01:41

itt dániában, a vestjyllands hojskule teljesen megújulókon alapulva működik, egyetlen szélkerék és egy kisebb napkollektor elég az egész iskola ellátására. nagyszerű szerintem. ugyanakkor valóban jogosak a felvetett ellenérvek. de előbb tényleg talán próbáljuk ki és ha nem megy legfeljebb már tényleg bevallhatjuk, hogy csak a vadászás-gyűjtögetés működik :S :) :(

Világoszöld 2011.01.10. 23:06:25

Az atom pusztán gazdaságilag sem éri már meg. 2000 milliárdért akarnak 2000 MW-ot, ez 1000 Ft/W. Ennél valamivel kevesebbért otthoni napelemes rendszer építhető ki munkadíjjal, áfával, a szerelő cég nyereségével. Míg az atomnál 2000 milliárdért van egy üres erőmű fűtőanyag, és mérnökhadsereg nélkül.

Polyányi Csobán 2011.01.12. 00:18:51

Vigyázat ez itt egy nagyon sötétzöld hozzászólás lesz.
.... csak azért, hogy nehogy már azt higgye itt valaki, hogy az elegendő ha napelemmel díszítjük a háztetőt és szeretjük a szélkereket. (itt meg is jegyzem, nekem van mindkettő... ezek segítségével írom most itt ezt)

Röviden azt gondolom erről az "Energiaforradalomról", hogy olyan ez is mint sok más forradalom ahol lecserélnek egy - az új rend híveinek nem tetsző - szintet és valami mással helyettesítik. A nélkül - és ez nagyon fontos -, hogy a rendszer alapszerkezetét megváltoztatnák.
Vagyis TI, kedves Greenpeace! Technológiai eszközökkel próbáltok megoldani egy olyan problémát, amit a technikai eszközök használata idézett elő. Forrás oldalon kizöldítve, ez a létromboló gépszövevény még éppen olyan pusztító módon fog tovább működni mint előtte.

Szerencsére a jelenlegi gazdasági szerkezet megújuló alapokra való átszervezése nem fog megtörténni. Több okból sem.
1.- Megújuló energiákkal nem (vagy csak nagyon nehezen) állítható elő olyan magas hőmérséklet ami a megújuló energiákat hasznosító berendezések gyártásához szükséges. pl: Napkollektor 100 °C-ot csinál, az acél olvasztáshoz meg 1000°C kell. a szilíciumolvasztást meg hagyjuk
2.- és ez a fő érv. A világ kőolaj-kitermelése nem fokozható tovább és ez a pont a többi ősmaradványi forrás esetén is hamarosan eljő. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk egyre több és több energiát a gazdaság növekedésének szolgálatába állítani. A jelenlegi gazdasági berendezkedés alapja pedig a növekedés. Ha nem növekedhet tovább, _összeomlik_. Ne legyenek illúzióitok, ez az összeomlás már megkezdődött. Most vagyunk a rávezető szakaszban. Nincs már idő a forrásoldali átszervezés végrehajtására.
[olvasnivaló:
kezdésnek:
atermeszettorvenye.blogspot.com/2010/12/csapda.html
utána:
ffek.hu]

Aminek értelme van az a fogyasztáscsökkentés.
_Drasztikus fogyasztáscsökkentés!!!_
(hogy szokjuk, milyen lesz a jövőbeli élet ;)

...és még valami, de ezt már csak azok a zöld mozgalmárok olvassák, akik kezdenek már rájönni a harcuk reménytelen voltára.

A technikai civilizáció soha nem látott mértékben pusztítja az azt körülvevő életet. Ez a létmód egy csapdahelyzet. Mindig könnyebb továbmenni ezen a létpusztító úton mint megkísérelni kiszálni belőle. Egyszer azonban vége lesz ennek az ördögi játszmának. A rendszeren kívüli források kimerülése után nem tartható tovább fenn. A természet eltartóképességén már régen túlléptünk. Annál is inkább mert nagyrészt elpusztítottuk azt a változatosságot ami az embert - mint legösszetettebb létformát - fenntartani képes. Félő, hogy ha a jelenleg fennálló gazdasági szerkezet a végsőkig kitart, az elkerülhetetlen összeomlás elképzelhetetlenül mélyre fogja visszavetni ezt a világot.
De napjainkban még nincs minden veszve. Még vannak erdők, rétek, tiszta patakok, madarak, halak. Vegyétek észre, hogy ezek az életközösségek már így is maradandóan károsodtak. Rengeteg energiára van szükségük, hogy újra megerősödjenek. És ez az energia nem az az energia amiről a forradalmi kiadvány szól. Ez a hitetek, a lelkesedésetek és a _kezetek munkája_. Adjátok inkább az életnek!
Mert aki azon munkálkodik, hogy egy alapjaiban létpusztító világrendet kiszépítgessen;
vagyis egy természetéből adódóan romboló és kizsákmányoló gazdaság ártalmait mérsékelje,
az elviselhetőbbé teszi az abban való életet, ésszerűsíti annak működését,
ezért elodázza a szükségszerű összeomlást.
...és így az élő rendszerek még hosszabb időn át tartó kizsákmányolásához segédkezik.

Még egyszer, ez azoknak szól, akik már kezdik látni mennyire nagy a baj és mennyi segítő kézre lenne szükség ott;
ahol még halványan izzik a parázs.

s zárszónak egy idézet:

„A világ baja nem az, hogy valamit rosszul csinálunk, a baj az, hogy rosszat csinálunk. Ha végre jót csinálnánk (akár rosszul is), az eredmény (legfeljebb kisebb) jó lesz, míg ha a rosszat akarjuk jobban csinálni, nagyobb rossz lesz az eredmény”
Agócs József

Üdvözlettel
Polyányi Csobán
süti beállítások módosítása