Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Zavaró hangok nélkül

2011.01.17. 14:20 Schmidt Gergő

A republikánusok feloszlatták a klímaváltozással és energiaügyekkel foglalkozó bizottságot – írja csütörtöki cikkében a brit Guardian.


Jim Sensenbrenner "klímaszkeptikus" republikánus politikus.

Az amerikai képviselőház szerdai kongresszusa egyben egy korszak végét is jelenti, a megsemmisítését annak a bizottságnak, amelynek feladata kizárólag a klímaügy és az energiakérdések vizsgálata volt. Az energiafüggetlenség érdekében és a globális felmelegedés elleni harc jegyében létrehozott szervet Nancy Pelosi hívta életre, aki a képviselőház most leköszönő demokrata elnöke volt. Az új, republikánus vezetés mindennek rövid úton véget vetett. Az utolsó napokban a bizottság dolgozói egyfajta sírfeliratba rendezve közzétették eddigi tevékenységük eredményeit.

 

Többek között fontos szerepet játszottak a 2007-es energiatörvény kidolgozásában, valamint annak az ösztönzőcsomagnak a megszületésében, amely 90 milliárd dollárral segíti az energiahatékonyság és egyéb zöld szempontok megvalósulását. Nem feledkezhetünk meg arról az éghajlatvédelmi törvényjavaslatról sem, amit 2009-ben dolgoztak ki és aminek az elfogadását végül a szenátus akadályozta meg.


Utolsó jelentésük végül felteszi azt a kérdést, hogy az Amerikai Egyesült Államok miféle választ fog adni azokra a egyértelmű információkra, amelyet a bizottság munkája során feltárt az energiahatékonyság és a klímaváltozás kapcsán. ,,Egyszer majd, gyermekeink és unokáink vissza fognak tekinteni ennek a bizottságnak a jelentésére. Látni fogják azt, hogy hogyan tükröződik benne az előttünk álló kihívások példátlan és tiszteletteljes megértése. Függetlenül attól, hogy úgy érzik-e majd, hogy ez a generáció megtette-e a szükséges, bátor és határozott lépéseket, avagy sem.”

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A feljegyzések szerint volt némi vita a republikánusok között arra nézve, hogy életben tartsák-e a bizottságot olyan formában, hogy a klímaváltozás kérdését nevetség tárgyává tegyék és tudósokat zaklassanak rajta keresztül, ezt azonban a vezetés végül elvetette.


 

Készült a Guardian cikke alapján.

szerk. Schmidt Gergő
 

 


6 komment

Címkék: politika usa tudomány klíma energia pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr12569594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polyányi Csobán 2011.01.17. 20:00:35

Ez egy egyenes lépés. A pusztító világerő kinyilatkoztatta, nincs többé szükség képmutatásra klímaügyban. Mert valljuk be, bár a Megváltó Békedíjas Obamabáb meséjét jó volt hallgatni, az USA elsődleges gazdasági érdekével nem összeegyeztethető a klímevédelmi blabla. Ahogyan más országokéval sem. Az EU sem kivétel. Csak hitegetnek és megvezetnek benneteket! Az USA-ban legalább kerek-perec kimondták. Korrekt szerintem. Köszönet érte!

g.o.r.g.o. 2011.01.17. 20:26:07

Polyányi Csobán: Ez egy egyenes lépés. A pusztító világerő kinyilatkoztatta, nincs többé szükség képmutatásra klíma... (2011.01.17. 20:00)

Hová tünt ez a komment?

Schmidt Gergő 2011.01.17. 23:52:42

@Polyányi Csobán: Itt különböző felek küzdelméről van szó, ez a lépés csak azt mutatja, hogy a hagyományosan olajipar szócső republikánusok kerültek többségbe. Obamától nyilván többet vártunk, de logikus okokból nem volt elég befolyása sok esetben, a republikánusok pedig rendszeresen vétóval éltek, ha klímavédelmi lépésekre került volna sor. Több elemző is kifejtette, hogy visszaéltek a spec. esetekre kitalált vétójoggal, amivel az ország érdekeit figyelmen kívül hagyva megbénították a törvényhozást.
Amit te őszinteségként értékelsz, azt én inkább ostobaságként.

Polyányi Csobán 2011.01.18. 13:09:55

Szerintem nincsennek itt semmiféle felek. Ezek mind ugyanazokat az erőket szolgálják. A felszínen ugyan látható némi fodrozódás de ezek nem képesek változtatni az alapelveken.
Csak gondoljunk bele! Mennyi eredménye volt a Kiotó óta folyó huzavonának. Sőt, mi változott a Római Klub jelentése óta. Semmi, ... azaz mondhatni minden a legpesszimistább forgatókönyvek szerint alakul. Klímavédelemben az egyetlen számottevő lépés a kvótakereskedelmi rendszer. Ami nem más mint egy újabb pénzügy hókuszpókusz. A vállaalásokat (szinte) senki nem tartja. Még a nagy vezér-klímaharcos országok se.

Egy növekedés alapú gazdaságban mindenki versenyhátrányt szenved el aki önkorlátozó magatartást tanusít. Folyik a globális helyezkedés. Már mindenki az olajkorszak végét várja. De addigis tartani kell a hatalmat.

Csak nézzük meg mikor csökkent valamicskét a CO2 kibocsátás! Hát nem pont a 2008-as tömeges tőzsdei-gazdasági visszaesés után. Előtte semmit se. Akkor meg mindenki azt hajtogatta, hogy így a gazdasági növekedés meg úgy a gazdasági növekedés. Mert ez élteti ezt a rendszert.

Bob_ 2011.01.18. 16:51:05

@Polyányi Csobán: eléggé egyetértek. A helyben rendelkezésre álló megújulók hasznosítására és takarékos használatára tanítani az embereket semmiképpen sem hátrányos. Még akkor is, ha növekedés alapú a gazdaság.

És kapára, kaszára, amíg lehet!

www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/tudtunk_nelkul_folyik_a_sokmillio_hektaros_foldfelvasarlas.html

Amit mi próbálunk: számonkérni a visszaesést, tudatosítani az emberekben a helyzetet és megoldásokat javasolni, ami nagyon nehéz és sokszor csak részmegoldásokat tudunk.

Sok mindent lehet még hozzátenni ezekhez, de csak valamelyik rovására. Kevesebb számonkérés, több személyes példamutatás. Kevesebb megoldási javaslat, több közösségépítés. Szervezetenként és időszakonként máshol vannak a főbb prioritások.
süti beállítások módosítása