Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Illegális tonhalszállítással gyanúsított hajó Tajvan kikötőjében

2011.01.24. 08:58 tmarton

Január 23-án aktivisták a Rainbow Warrior fedélzetéről fényt derítettek egy hajóra a tajvani Kaohsiung kikötőjében, amely valószínűsíthetően megszegte a tajvani halászati törvényeket. A hajótestre a „Lopott hal” feliratot vetítették, és felszólították a Tajvani Halászati Ügynökséget a csendes-óceáni MV Lung Juin hajó kivizsgálására, amely már Japánban is törvénysértéseket követett el, és most USA-beli tonhalcégeket szolgál ki.

Japán 2004-ben tartóztatta le a Lung Juint, mert nagyméretű illegális halászatban vett részt. A munkásokkal való durva bánásmódot dokumentált a Szállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (ITF) is. A hajó továbbá nem szerepel a tajvani szervezetek által többségileg birtokolt külföldi hajók listáján, holott a Greenpeace 2010 szeptemberében bizonyítékokkal szolgált a Tajvani Halászati Ügynökségnek arról, hogy a hajó 275 másikkal együtt megszegte bejegyeztetési kötelezettségét a tajvani hatóságoknál.

„Hogy Tajvan bizonyságát adja óriási halászati ipara felügyeletének komolyságáról, meg kell vizsgálnia, és a tajvani törvényeknek megfelelő mértékben büntetnie a Lung Juint és tulajdonosait. Hogyan bízhatunk abban, hogy ez a hajó tiszteletben tartja a nemzetközi természetvédelmi intézkedéseket, ha még az egyszerű tajvani regisztrációt is figyelmen kívül hagyja?” – tette fel a kérdést Kao Yu Fen, a Greenpeace Kelet-Ázsia óceánkampányosa.

Tajvané a legnagyobb halászflotta a Csendes-óceánon, és a fogás szállításához a Lung Juinhoz hasonló hajókat használnak. Ez a módszer teszi lehetővé a már így is túlhalászott nagyszemű tonhal és sárgaúszójú tonhal „tisztára mosását”. A Lung Juin tulajdonosa, a Lungsoon-csoport nagy mennyiségben szállít fagyasztott tonhalat Japánba, illetve az USA-beli Bumble Bee, Chicken of the Sea és Starkist márkák számára.

A Greenpeace a világ óceánjai 40%-ának védetté nyilvánításáért, illetve egy fenntarthatóbb halászati iparért küzd; mindkettőre szükség van az óceánok épségének helyreállításához. Zászlóshajónk, a Rainbow Warrior a kelet-ázsiai Óceánvédők túra keretében jelenleg Tajvanban állomásozik, és az óceánok védelméért és a tengeri fajok kimerítése ellen kampányol.


Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztás akció állatok hajók halászat óceánok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr1002607827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása