Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Amazónia veszélyben

2011.02.22. 09:13 Lars_108

Egy nemrégiben, a Science folyóiratban közölt tanulmány rámutatott, hogy az egyre növekvő szárazság következtében az Amazonas-medence területének szén-dioxid elnyelő képessége fokozatosan csökkenhet, sőt egy idő után átalakulhat szén-dioxid kibocsájtó területté. A tavaly, és előtte legutóbb 2005-ben látott szárazságok sajnálatos módon előrevetítik a klímaváltozás várható hatásait Amazóniában. A jövőben egyre extrémebb időjárásra és egyre több kiszáradásra számíthatunk az Amazonas-medencében, ha nem teszünk valamit ellene, amíg nem késő.

Ahhoz, hogy az esőerdők megőrizzék ellenálló képességüket a klímaváltozás hatásaival szemben fenn kell tartanunk és meg kell védenünk az erdők érintetlenségét. Ez az erdőirtások azonnali beszüntetését jelenti. A legnagyobb probléma az erdőirtással az, hogy az egységes, nagy kiterjedésű erdős területet több kisebb, elszigetelt erdővé változtatja. Ha több kisebb erdő keletkezik, akkor az egész területre nézve nagyobb részt foglal el az erdőnek a széle, amely szárazabb, így növeli az erdőtüzek és a kiszáradás kockázatát. Az erdőtüzek a légkörbe juttatják az esőerdőkben tárolt szén-dioxidot, így fokozva a klímaváltozást.

Akárhogy is nézzük, egy ördögi körrel állunk szemben. A klímaváltozás hatásai az erdőirtással együtt egy olyan folyamatot indíthatnak el, mely a „Föld tüdejét”, a szén-dioxid elnyeléséért leginkább felelős területet átalakíthatja a klímaváltozás felgyorsítását elősegítő területté.

A tudósok egyetértenek abban, hogy a folyamatos, nagy kiterjedésű és érintetlen területek sokkal ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, mint a kisebb, elkülönült területek. Összességében több nedvességet tartalmaznak, így ellen tudnak állni a súlyos szárazságnak. Ezen felül az Amazonas-medence megóvása a biodiverzitás megóvását is jelenti, különösen a nagy testű emlősökét, melyeknek összefüggő és érintetlen területekre van szükségük a vadászathoz.
 


Jelenleg Amazóniának nagyjából a 80%-a maradt érintetlen. A most közzétett tanulmány még világosabbá tette azt a tényt, hogy mennyire létfontosságú számunkra ezen érintetlen esőerdők védelme az erdőirtásokkal szemben. A Greenpeace fotósa, Rodrigo Baléia elképesztő légi fotókat készített az Amazonas egyik mellékágáról, a Rio Negro-ról, melyen nagyon látványosak a szárazságnak a jeleni. A képeket itt lehet megtekinteni.


1 komment

Címkék: klíma erdő biodiverzitás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr472646799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GP-gépház 2011.02.23. 16:03:16

És ezzel valószínűleg egy időre búcsúzunk is szerzőnktől, mert valahol Nagy Britanniában dolgozik egy farmon, s jóval kevesebb ideje lesz nekünk alkotgatni.
Mindenesetre visszavárunk!
süti beállítások módosítása