Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Pakson jártunk

2011.02.25. 08:40 Greenpeace

Kalandvágyó népség vagyunk, elmentünk támogatókat toborozni az atomvárosba, Paksra. Ablakra tapadó rendőrök, halálra vált pincérlányok, nappal is égő közvilágítás, villannyal fűtő, rémült és gyanakvó város kisérte támogatótoborzóink minden mozdulatát.


Városi koordinátorként a legfőbb feladatom, hogy a kecskeméti régió minél több támogatót toborozzon a szervezetnek. Ennek érdekében folyamatosan látogatunk új városokat, hogy felmérjük hol, mennyien és milyen szinten ismerik a Greenpeace tevékenységét és kik azok akik szeretnék támogatni a céljainkat.
    2011 januárjában meglátogattuk Paks városát is. Természetesen mi is nagy izgalommal vártuk, hogy milyen fogadtatásban lesz részünk, és hogyan viszonyulnak hozzánk a helyiek. Mikor megérkeztünk a városba több érdekes dolgot véltünk felfedezni; az egyik -nyílván csak nekünk tűnt fel- az, hogy napközben is folyamatosan ment a közvilágítás. A másik, hogy nagyvároshoz képest nagyon kevesen mozogtak a fő utcán.
Megérkezésünket követően beültünk egy kávézóba, hogy egy kicsit felmelegedjünk és megigyunk egy-egy csésze teát. A nap egyik fénypontja volt mikor a felszolgáló hölgy arcán észrevettük, hogy most tudatosult benne milyen kitűzőink vannak, és milyen felirat virít a táskáinkon. Tettem egy lapáttal a tűzre mikor levettem a kabátom és meglátta a sárga alapon zöld csíkos greenpeaces pulcsimat. Amilyen színes voltam én olyan falfehér lett ő egy pillanat alatt és máris dolga akadt a hátsó részen. Aztán 2-3 perc leforgása alatt tiszteletét tette a tulaj, a felesége, a szakács, a „szomszéd, a gázos és a díjbeszedő”, hogy Hobo szavait idézzem. De a viccet félre téve tényleg sokan kíváncsi szemeket meresztettek ránk. Mire megittuk a teáinkat addigra unalmasak lettünk és minden ment a régi kerékvágásban.
Ezután felvettük a kis zöld kabátkáinkat és nekiálltunk toborozni egy arra alkalmasnak ítélt helyszínen, a Rendőrség előtt.
Volt egy pár érdekes beszélgetésünk, amiből kiderült, hogy sokan villannyal fűtenek, nincs parkolási díj a városban és persze sokan meg akarták magyarázni, hogy Magyarországnak nincsenek jó adottságai a megújuló energiák hasznosításához, így az atomenergia az egyetlen megoldás. Sokan hálásak az atomerőműnek, hogy munkahelyet biztosít az embereknek, sokan fel vannak háborodva, hogy nekik nem és csak kihalásos alapon lehet bejutni egy ilyen ’jó’ munkahelyre. A beszélgetések alapján azt vettem észre, hogy a helyi lakosok megelégszenek a földre dobott morzsákkal, míg valakik ezzel akarják elterelni a figyelmet a háttérben megbújó tortákról.
A nap második fénypontja az volt, mikor leszólítottam egy civilben mászkáló rendőrt, aki csak ennyit mondott:
-Viccelsz? Mióta itt vagytok, a főnököm mint a matrica tapad az ablakra, ha meglátná, hogy beszélek veletek, nem állnék meg előtte. De sok sikert!
Azért mindent összevetve így is volt jó pár ember, aki egyetért a törekvéseinkkel és szívesen segít minket a céljaink elérésében. Ezért fogjuk még hallatni a hangunkat a városban és
 „Az energiánk majd leveri Paksot”, hogy Lukács Laci szavaival búcsúzzam.
 


5 komment

Címkék: atomenergia támogatás paks toborzás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr82665183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozso28 2011.03.01. 23:22:19

Valami konkrét szakmai vélemény-nyilvánítást szeretnék tőletek olvasni például a villamosenergia-termelés kialakulásáról, szerkezetéről, jövőbeni alakulásáról.
Írjátok már le légyszíves, hogy mi az, ami miatt ennyire ellenzitek például az atomenergiát. (A vízenergiáról már nem is beszélve...)

Zöld_Dani 2011.03.02. 11:27:36

@Hozso28: Helló,
a vízenergia így nem sokat jelent. A hullám és ár-apály erőműveket kifejezetten szeretjük, és a vízlépcsős erőműveket is, a folyók felső szakaszán. Az alsó szakaszon már többnyire nem. A különbség az, h a felső szakaszokon nagyobb a folyók esése, ezért a megfelelő dúzzasztási magasság eléréséhez jóval kevesebb területet kell elönteni, rövidebb szakaszon van visszadúzzasztva a folyó, tehát a környezeti károk is sokkal csekélyebbek. Alsó szakaszon fordítva, ezért ott nem éri meg. Magyarország sajnos pont ilyen.
Természetesen a konkrét helyszínek mindkét irányba befolyásolhatják egy-egy projekt megítélését.
Aztán van még egy olyan probléma is velük, h baromira nem hatékonyak. A dunakanyart pl az akkori villanyenergia-szükséglet 2%-ért tették volna tönkre. Ha ilyen keveset termelnek, -ráadásul minimális munkahelyek teremtésével- akkor miért nem engedik végre a szél, a nap energia terjedését?
Itt van egy jó összefoglaló a dunai vízlépcsőkről:
www.mno.hu/portal/762978?searchtext=

fuck.the.system 2011.03.02. 14:26:25

@Hozso28: Az is egy ellenérv, hogy ha jól látom, a villanyszámlánkon keresztül finanszírozzuk, hogy Paks városában mintha ingyen lenne az áram, és az egész országból kiemelve szinte ausztriai életszínvonalat biztosít a hátországának az erőmű.
De ez tényleg nincs ott az 1000 legfontosabb probléma között. :-)

Hozso28 2011.03.02. 16:05:42

Szóval.

Magyarország elméleti vízerőkészlete:
1400 MW.7500GWh/a.
Amiből műszakilag hasznosítható:
4500GWh/év.
Gazdaságosan hasznosítható vízerőkészlet:
3500GWh/év
Ebből beépített teljesítmény: 48MW, a termelt energiamennyiség: 200 GWh/év
Vízerőből termelt villamos energiamennyiség százaléka: 0,7
Gazdaságosan hasznosítható vízerő energia-kihasználtsága: 5,71 % (!!!)

Bős-Nagymaros:
720+160 = 880 MW teljesítmény, ugye fele-fele arányban
Mindezeknek a fele Magyarországot illethetné. Kárunk: min. 1,5 mrd USD !

Környezeti "ártalmak":
Ha ennyire biztos vagy benne, kérlek látogass el pl. a Tisza-tóhoz és akkor ellenezzétek a Kiskörei Vízlépcsőt is. De lehetne sorolni a példákat.
Jelenleg a Földön több, mint 10 000 kis esésű vízerőmű üzemel.

Nem éri meg.
Valóban így lehet...
Szlovákia kb. 36 milliárd koronát fektetett ebbe a dologba és 2006 (!) év végéig körül-belül már 40 milliárd korona bevétele lett az áramtermelésből.
És ez nekik csak termeli továbbra is az elektromos áramot. Nem kell mondanom, mennyi széndioxid-kibocsátás mellett.

A másik, hogy az energia-termelés inkább "csak" egy járulékos tényező lett volna. A vízgazdálkodás, árvízvédelem, a mezőgazdasági vízgazdálkodás, vízellátás-csatornázás, szennyvíztisztítás fontos kérdéseire is választ adott volna...

A címről, amit belinkeltél:
Inkább nem kommentálom, szinte minden egyes mondatát meg lehet cáfolni.

Kattica005 2011.03.05. 23:41:21

Nagyon jó kis cikk lett, Ákos. Csak így tovább! :)
süti beállítások módosítása