Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A japán gyerekek sugároznak a... a mitől is?

2011.04.22. 15:57 Zöld_Dani

Képzeljétek, a japán kormány a Fukusima prefektúrában élő gyerekek sugárzásterhelésére vonatkozó egészségügyi határértéket kicsit feltolta. Jó magasra, az erőművi dolgozókkal azonos, 20 millisievert/évre, azaz a korábban felnőttekre vonatkozó szintnek is a hússzorosára emelte. Lásd itt. (Japánul tudó olvasóink előnyben.)

Szerintünk meg ez teljességgel elfogadhatatlan. Ezzel a döntéssel komoly plusz kockázatnak teszik ki a térség amúgy is veszélyeztetett gyermekeit. Holott a csernobili katasztrófa egyik legfőbb tanulsága, hogy a várandós nők és a gyermekek szervezetében sokkal könnyebben jelennek meg a sugárterhelés hatására rendellenességek és maradandó károsodások.

A Greenpeace szakértői csapata Csernobil térségében megvizsgálta, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a katasztrófának 25 év múltán. Az erről készült hatperces riport itt megtekinthető:

 


140 komment

Címkék: katasztrófa gyerekek atomenergia megmondás szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr212847790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotty 2011.04.23. 10:24:43

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
"csernobil tudtommal azért robbant fel, mert a szakember gárda bólogató jános volt a hülyebarom szovjet vezetés mellett, akik mindenáron meg akarták mutatni, hogy csernobil működni fog a kapacitástúllépés ellenére is."
- Nem. Csernobilban azt akarták kipróbálni hogy a reaktor hűtéséhez szükséges áramellátást meddig biztosítják a még forgó turbinák. Kapták a parancsot hogy kő az áram, de a reaktor nem indult. Xenon mérgezés, ismert Hanford óta. Erre kihúzták az összes fékező rudat, csak azzal nem számoltak hogy a xenon mérgezés lecsngése pozitív visszacsatotlású, így a reaktor pillantok alatt - mielött beavakozhattak volna - a névleges teljesítmény több ezerszeresére ugrott. Ráadásul pozitív üregtényező, cirkónium-víz reakció, grafit-víz reakció, reaktorfedél ledob, hidrogén berobban, grafit megyullad.

Fukusima pedig elavult, a 70-es években épült, egy körös, forralóvizes reaktor, amiről a NAÜ már 2008-ban megállapította hogy 7-esnél nagyobb rengést nem bír ki. Ráadásul 6 méteres löttyenésre volt tervezve és 10 méteres jött.
Az is nagy hiba volt hogy az összes hűtőszivattyú elektromos volt, egy sem volt ami kézzel inditható, motoros lett volna. Akkor nem lett volna semmi baj.
A határérték megemelése pedig csak a realitás figyelembe vevése, az még nagyon.nagyon messze van attól mint aminél kimutatható egészségügyi hatás lenne.

@Vastag Gyapjúpulóver: Ezt már Teller Ede is javasolta, csak hát az a fránya II. főtétel miatt kell a külső hűtés. :-))

@g-dúrban zúgó kabóca: "nem sok minden gátolja kevésbé a jó és nemes cél (ez esetben föld anyánk megmentése) megvalósulását, mint egy félművelt, félig tájékozott, demagóg és gondolkodni nem akaró (nem tudó? esetleg...butácska) aktivista." - Ez így van.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2011.04.23. 10:31:42

@Ex0dus: csak nyomatják a mantrát, ez nem jó, az nem jó. atomenergia nem jó, szélenergia, az jó, csak mire...

balfaszok, de a legjobban azokat sajnálom, akik bedőlnek nekik, pénzt kutatnak, komolyan veszik. lokális szinten persze van 1-1 jó megmozdulások, szemét szedés, helyreállítás, erre kellene koncentrálni, a nagy dolgokhoz láthatóan kevesek.

lásd még levegő munkacsoport...

Jackni Konzol 2011.04.23. 11:13:23

@belekotty: "Az is nagy hiba volt hogy az összes hűtőszivattyú elektromos volt, egy sem volt ami kézzel inditható, motoros lett volna. Akkor nem lett volna semmi baj."
- tudomásom szerint pont hogy diesel-üzemű szivattyúk voltak, csak a partra telepített üzemanyagtartályokat elvitte a vízfal (láttam műholdképet publikálva valahol előtte-utánna).

belekotty 2011.04.23. 11:17:51

@Jackni Konzol: Nem. A dizelek arra voltak hogy az áramellátást biztosítják, a hűtőszivattyúk elektromosak voltak. A gond ott volt hogy a sós viz tönkrevágta az elektromos hálózatot. Ha a diesel direkbe - villany kihagyásával - mechanikusan hajtotta volna a hűtőszivattyúkat, nem lett volna gond. Tervezési hiba. Sós vizes elárasztás veszélye esetén kétszer meggondolom hogyan alapozok áram ellátásra.

tizenot 2011.04.23. 11:36:37

@Furamadár: pontosan, egy nagy majomkodás az egész.

IIsten 2011.04.23. 11:44:14

ti mindannyian idióták vagytok.
tök mindegy mit Ír, a videot köszönöm, ha nincs cikk, nem látom és ez a lényeg.

belekotty 2011.04.23. 11:52:51

@IIsten: Te vagy az idióta. Nem mindegy mit ír. Ha nem érted miért - és láthatólag nem - akkor kár volt megtanulnod olvasni és főképp írni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 11:53:27

@fda: A gyakorlat mutatja, hogy orbitális baromságot írtál. Csernobiul után sem történt ilyen, pedig messzes súlyosabb baleset volt, mint amit bárki el tudott képuelni.

Mirét van az, hogy az összes GP fan természetudományos térne EGY NAGY NULLA ÉS LÓFASZHOZ SEM ÉRTENEK....?

Nem vagyok fideszes 2011.04.23. 11:54:54

@molnibalage:

Mert aki egy csöppet is ért hozzá, az nagy ívben kikerüli ezeket, mint az ember az utcán a kutyaszart.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 11:56:37

@Sirály: Jaj. Érdekes módon erre a statisztikára mindig hallagatás volt a válasz minden trolltól. A legsúlyosabb balasetekkel is 2-3 nagyságrenddel biztosnásgosabb az atom úgy, hogy lényegében 20-40 éves blokkok üzemelnek. Ennél az újgenerációs rekatorok még biztonságosabbak lesznek.

Én személy szerint mindnekinél lekapcsolnám az áramot, aki ellenzi az atomot. Áram csak akkor van, ha a rendszer egésze működőképes. Ma ez csak atommal megy pont. Ha valaki ellenzi az atomot, akkor ellenzi az áramot is. Ne kapjon. Ne az ő balfaszsága miatt legyen az, hogy egyszer nem lesz stabil hálózat...

A "zöld" áram nagy része nem az. Más olcsó energiaforrásokból támogatáják az áram átvételét és a technika telepítését. Röhej.

tizenot 2011.04.23. 12:01:34

@molnibalage: Az áram, meg a légszennyezés kérdése jelentéktelen ahhoz képest hogy az emberek túlnyomó többsége gazdasági eszközökkel rabszolgasorsba van kényszerítve és az életük 95%-a azzal telik el, hogy másoknak hasznot termeljenek.

De persze ezt mindenki lefossa, reggel felkel, bemegy, dolgozik, este hazamegy, mint egy zombi.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 12:02:09

@Jofiu: Nem korai, lehetetlen. A megújuló energiaforrásokkal nem lehet stabil alaperőmű kiszolgálást megvalósítani. Pont. Fizikailag lehetetlen. A megújulóknak meg van a maga helye, cska ezek a címeres balfaszok azon kíbül, hogy szajkózzák a baromságot képtelenek bármivel is előállni....

bereg 2011.04.23. 12:04:46

Néhány éve a Nyugati téri aluljáróban aktívkodott a Greenpeace, épp arra jártam, leszólított egy aktivista. Meg is kérdeztem tőle, mivel szeretnék kiváltani Paksot.
- Napenergiával - mondta.
- Alaperőműveket ki lehet váltani napenergiával? - kérdeztem.
- Persze, persze!
- Ezt én pont nem fogom bekajálni, villamosmérnök vagyok.
- Van sok dolog, amit nem tanítottak neked az iskolában, szóval olvasd csak el az anyagainkat!
- Szia.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 12:06:15

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: A csernobili baleset ironikus modón ez biztonságot növelő teszt végrehajátsa közben követekett be.

Furamadár 2011.04.23. 12:19:17

@molnibalage: Milyen biztonságot növelő teszt az, ahol szinte minden biztonsági rendszert kikapcsolnak? LOL.

dukeekud 2011.04.23. 12:20:32

Azert ugye erzitek, hogy mennyire nevetsegesek vagytok, hogy egy betutevesztesen lovagolva, az egesz greenpeace tobb evtizedes, nemzetkozileg elismert munkajat, probaljatok semmise tenni. Orulok, hogy nincs mas erv a greenpeace ellen, csak egy eltevesztett szo. Mintha ez az egy betu semmise tenne, a kipusztitott termeszetet, a kivagott esoerdoket, az ezer szamra eltuno fajokat, vagy hogy a gepkocsik kipufogogazaban fuldoklik tobb milliard ember.

eax_ 2011.04.23. 12:25:26

@belekotty: "Ha a diesel direkbe - villany kihagyásával - mechanikusan hajtotta volna a hűtőszivattyúkat, nem lett volna gond."

Ez igy nem teljesen igaz. Pl. BWR-ekben ket hutorendszer is van (az RCIC es a HPCI, ez utobbi safety-related), amihez nem kell villany (a vezerlesen kivul), hanem a remanens ho altal generalt goz hajtja meg direktben a szivattyut. Az elejen ezek meg mukodtek is, aztan nem tudom, mi lett veluk.

Astronomy Domine 2011.04.23. 12:27:04

" az egesz greenpeace tobb evtizedes, nemzetkozileg elismert munkajat, "

Nagy mókamester vagy te is.

Furamadár 2011.04.23. 12:28:57

@dukeekud: Kedves dukeekud...

Az "elírás" sajna a legtipikusabb példája a greenpeace -amúgy, céljait tekintve számomra is szimpatikus- tevékenysége mögött meghúzódó dilettantizmusnak.

A tagság túlnyomó többségének halovány lila fingja sincs a különböző dolgok természettudományos vagy épp közgazdasági alapjairól, lásd pl atomerőművek kockázatai/megtérülése/energiahozama/HATÉKONYSÁGA vs szélerőmű, vagy épp a nevetséges síkvidéki vízerőművek kockázatai/megtérülése/energiahozama/HATÉKONYSÁGA.

A gp céljaival nincs komoly baj, sőt. Csak épp az eszközeikkel.
Ad1: évi sokmilliót költenek pl repülős utazásra. Miért nem mennek környezettudatos módon, ha már ezt hangoztatják, pl bringával vagy evezőshajóval?
Ad2: Az egész propagandájuk, mint ez a post is, kiragadott apróságokra épül és a hatását elsősorban az emberi butaság kihasználásán át éri el.
Ad3: A hatásgyakorlás másik eszkösze a hőbörgés + információmaszlag...

Folytassam?

Liquid_Night 2011.04.23. 12:29:37

Csernobiléhoz nagyon hasonló baleset történt az USA-ban is, Three Mile Island-i (1979) katasztrófa az esemény neve. Ott is gőzrobbanás jött létre a (bizonyos típusú, újabbak nem tudnak ilyet) reaktorban, ami lényegében szétvetette az egészet.

Mi volt a különbség?

Az amerikaiak úgy építették az erőművet, hogy a szokásos biztonsági rétegek mellé az egész reaktorkört egy olyan masszív vasbeton kockába építették bele, amely képes volt ezt a gőzrobbanást (terveztek az eshetőségre) felfogni, így végül alig jutott ki sugárzás.

A szovjetek is tudták persze erről, csak az erőmű megépítése 30%-al drágább lett volna, ha hozzáteszik ezt a struktúrát...így inkább spóroltak. Végül a mentesítésnek akkora költségei lettek, hogy egyes szakértők szerint ez számottevő tétel volt a Szovjetunió összeomlásában...

Szóval nem az atomenergiát kéne démonizálni, hanem inkább az emberi hülyeséget...

eax_ 2011.04.23. 12:31:02

@dukeekud: "egy betutevesztesen lovagolva"
Ez nem egy betutevesztes, ez olyan (vigyazz, autos pelda!), mint ha valaki fektengelynek irja a feltengelyt, vagy rooter-nek a routert.
Ebbol eleg vilagosan latszik, hogy most talalkozik eleteben eloszor a fogalommal, es hogy elkepzelese sincs, hogy megis mi ez, meg mire jo (== hogy a fekhez a vilagon semmi koze).

bucbuc 2011.04.23. 12:37:49

Greenpeace szakértői, ó bazmeg.

Félművelt és tudatlan emberek bolondítói, akiknek fingjuk nincs életüket alapvetően befolyásoló dolgokról. Na kapcsoljátok csak le paksot és kezdjetek tiszta meg megújuló energiaforrásból pótolni az ott kiesett kapacitást.

Ostoba faszok.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 12:45:22

@dukeekud: Ki által elismert? Egy rakás hozzánemértő balfasz által? Ahogy már más írta. A GP szervezzen szemétszedés és egyebeket. Az energetikából maradjon ki, lövésük sincs a témában.

Jofiu 2011.04.23. 12:46:46

@dukeekud: Jujj de sotet lett megint.
Tessek szepen olvasni es ertelmezni, utana beszelni.
Volt itt egypar egyeb kritika is.
Mellesleg az e betu tevesztes/melleutese l-re mint magyarazat es ennek osszekotese a kornyezeti karokkal van annyira hiteles mint a greenpeace-es kislany konkluzioja a videoban.

KenSentMe 2011.04.23. 12:47:38

Az azért nekem visszataszító, ahogy ezeket az embereket a Greenpeace propagandacélokra használja. Ezeken az elképzelhetetlenül szegény területeken, ahol az erdőben gyűjtött gombán élnek, hogy ne haljanak éhen, az volna csoda, ha olyan acélos és egészséges volna az immunrendszerük.. tanulni nem tudnak, pénzük nincsen, vajon milyenek lehetnének egy ilyen ember életkilátásai?

És akkor még össze is töri őket ez az egész, hogy kiút innen úgysincs, mert a sugárfertőzés halálos és megöl, stb. .. lehet érezni a videóból áradó reménytelenséget.. mégis, te hogy élnél, ha egészen kis korodtól kezdve azt sulykolnák beléd, hogy innen nem csak lelkileg, hanem fizikailag sem létezhet kiút, mert sugárzásban nőttél fel, beteg vagy és satnya?

A greenpace működését jól jellemzi, hogy a valós statisztikákat elbagatelizálja, mindenhol legalább 10x-es értékeket közöl az áldozatok számára vonatkozóan annál, mint ami tudományosan indokolható volna.. százezrekről beszél, mikor legfeljebb tízezrekről lehetne..

www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0604/aszodi0604.html

>A baleset által okozott stressznek, a sugárzástól való félelemnek, a kitelepítés lelki hatásának, az édesanyák születési rendellenességektől való félelmének nagyobb hatása, és valószínűleg több áldozata volt (és van), mint magának a sugárzásnak. A nemzetközi közösség a 2005. szeptemberi bécsi Nemzetközi Csernobil Konferencián azt javasolta az érintett Három ország kormányának, hogy segélyek, "csernobili rokkantnyugdíj" kifizetése helyett a gazdaság fejlesztésére, a normális, megszokott élethez szükséges munkahelyek megteremtésére, a gazdaság fejlesztésére fordítsák a központi forrásokat, mert ennek több hasznos hatása lenne az emberek életére, mint a kis többletdózis elleni védekezésnek vagy a szociális segélyezésnek [1]. Az elmúlt 20 évben bebizonyosodott: az emberek nem akarnak elköltözni a közepesen vagy gyengén érintett területekről, az életkilátásaik, egészségügyi állapotuk pedig elsősorban nem az elviselhető mértékű szennyezettségtől, hanem szociális és gazdasági helyzetüktől, munkahelyük lététől és az egészségügyi rendszer megfelelő színvonalától fog függeni.<

Ebben viszont vastagon van felelőssége a green peace-nek.. én elhiszem, hogy a Szent Cél érdekében, a világ megtisztítása és a bolygó megmentése érdekében semmi sem drága, de át kéne gondolni, mit művelnek ezekkel az emberekkel.

bucbuc 2011.04.23. 12:50:51

@dukeekud: Te vajon tudod milyen nevetséges vagy mikor azt sem tudod miről beszélsz?

Ilyet egy szakmai analfabéta ír le barátom, de az a jó nálatok, mert ha értene hozzá kikezdené az ostoba hitét.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.04.23. 13:07:11

@dukeekud:

1. ha jobban elolvasnád a kommenteket nem csak erről az 1 betűről van szó.
2. te mégis milyen honnan írsz ide? mert írtál. tehát kvázi környezetszennyező vagy.

szobatars 2011.04.23. 13:15:34

akkor ezek szerint max. 3 CT vizsgálata lehet egy ilyen japán kisgyereknek egy évben, mert az alkalmanként ~6 mSv terhelést jelent....

belekotty 2011.04.23. 13:17:42

@eax_: Ez lehet. De ugyebár az a gond hogy a primer kör - itt csak az van - sérülése esetén ezek nem fognak működni.

belekotty 2011.04.23. 13:20:45

@dukeekud: Az e és az l messze van egymástól a klavin. Tehát ez nem elütés. Az meg eleve gyanús hogy silver-et írt. Továbbá jó lenne ha elolvasnád, hogy a gondunk az, hogy ilyen alulművelt majmok jelenítik meg a grinpíszt.

belekotty 2011.04.23. 13:21:29

@bucbuc: "Ilyet egy szakmai analfabéta ír le barátom, de az a jó nálatok, mert ha értene hozzá kikezdené az ostoba hitét. " - Hehehe... ez jó!

Jofiu 2011.04.23. 13:27:49

En megszuntetnem a greenpeace-t. Tobbet art mint hasznal, hulyet csinal a kornyezetvedokbol.
Most olvastam a nagyi tortenetet akit allitolag Trident raketak elleni tiltakozas miatt iteltek letoltendo bortonre.
Legalabbis igy talaljak. Mint a valos ok a buntetesre.
Mintha annak az apro tenynek, hogy keritest atvagva betortek egy katonai tamaszpontra nem lenne jelentosege az iteletben.
Aktivistak bunteteset dokumentumokkal visszaeles miatt mint a szolasszabadsag eliteleset es korlatozasat talaljak.
Manipulalni akarnak, ferditik a tenyeket, direkt felremagyaraznak, meg akarnak teveszteni.
Ilyenek utan barmit mondanak ketkedessel fogadjak az emberek.
Lejaratjak a kornyezetvedelmet.
Szegyelljek magukat, jobb lenne ha feloszlananak es tiszta lappal ujra kezdenek, tulzasok nelkul.
De ezt es igy ahogy csinaljak nem tudom tamogatni. A kornyezetvedelmet igen, a Greenpeace-t nem.

szobatars 2011.04.23. 13:28:11

A Greenpeace aktivistái iszonyatos módon retteghetnek egy fogfájástól, mert egy fogröntgen akkora sugárterheléssel jár, mintha 50 évig(!) egy atomerőmű körzetében élnének.

Persze az is lehet, hogy csak szimplán hülyék és könnyebb és trendibb baromságokat kiabálni, mint valami értelmes munkát végezni.

szobatars 2011.04.23. 13:37:32

A Greenpeace egyik alapítója egy amerikai szenátusi meghallgatáson kijelentette: tudományos bizonyítékok tömkelege mutatja, hogy a nukleáris energetika a környezet szempontjából megbízható és biztonságos, és nem reális korábbi társai azon követelése, hogy fejezzék be az alkalmazását. Patrick Moore, a vancouveri székhelyû fenntarthatósági tanácsadó cég, a Greenspirit Strategies vezetõje a szenátus Energia és Természeti Erõforrások Bizottsága elõtt április 28-án azt mondta, hogy az atomenergia az egyetlen olyan üvegházgázokat nem kibocsátó energiaforrás, amely hatékonyan helyettesítheti a fosszilis üzemanyagokat, és kielégítheti a globális energiaigényt. A bizottság a Bush-adminisztráció által életre hívott Atomenergia 2010 Kezdeményezést vitatta meg, amelynek célja, hogy még az évtized vége elõtt új atomerõmû építése kezdõdjön az USA-ban.
Moore szerint fel kell élénkíteni az alternatív energiaforrások fejlesztését, hogy csökkenteni lehessen az olaj, földgáz és szén részesedését a villamosenergia-termelésében. A bizottságnak azt is elmondta, nem reális korábbi greenpeace-es társai azon követelése, hogy világszerte mondjanak le mind a szén, mind az atomenergia használatáról.
"Egyszerûen nincs elég elérhetõ formája az alternatív energiának, hogy egyszerre helyettesíthessük mindkettõt. Ha választani kell a nukleáris és a fosszilis energiaforrások közül, a nukleáris messze jobb megoldás, hiszen nem bocsát ki szén-dioxidot vagy más szennyezõanyagot."
Moore szerint az uránnak nincs más gyakorlati felhasználási módja az elektromos áram termelésén kívül, míg a fosszilis üzemanyagok értékes, nem-megújuló erõforrások többféle alkalmazási területtel, például a tartós árucikkek vagy mûanyagok elõállítása területén.
"A fosszilis üzemanyagok ilyen nagy mennyiségû, károsanyag-kibocsátással járó elhasználása elektromosenergia-termelés céljából azt mutatja, hogy jobban a fókuszba kell helyezni az alternatívák, beleértve a nukleáris, szél, geotermikus, víz és biomassza energiaforrások fejlesztését."

Forrás: NucNet / Greenspirit Strategies

LAVÓRVAGÁNY 2011.04.23. 13:40:17

Szakértelemről beszélni a greenpeace-szel kapcsolatban... :D
Ez látszott már kolontárnál, ahol az MTA, vagy egyes egyetemek által megbízott szakértők (pl mi) méréseitől teljesen eltérő szennyezési értékekkel dobálóztak. Nyilván a mérhetetlen hozzáértésük miatt volt az, hogy egy kólásüveggel vettek mintát a Torna vizéből, majd még aznap (!!!) közölték a mérési eredményeket, amik természetesen teljesen fals értékeket mutattak. Mi mondjuk jókat röhögtünk rajtuk a laborban :D
De ahhoz sajnos elég ez a semmihez-sem-értés a greenpeace részéről, hogy pánikot keltsen.
Kb ugyanennyire hajmeresztő, ahogy kampányolnak a paksi erőmű ellen, mondván, szennyezik a Dunát. Elárulok egy titkot: a megtisztított hűtővíz, ami visszafolyik a Dunába, sokkal tisztább, mint amit kiemelnek a folyóból.
Talán tovább kellett volna tanulni a sok füvezés helyett, akkor értenétek is valamihez, nem csak ész nélkül tiltakoznátok minden ellen.

2011.04.23. 13:43:26

nézzük a jó oldalát, adott nekünk a story 3 remek stalker játékot

eax_ 2011.04.23. 13:47:26

@belekotty: Teny, de egy tisztesseges primerkori tores (LOCA) eseten a kapacitasuk is keves, oda LPCI kell.

Amugy erre a problemakorre szvsz az igazi megoldas a passziv biztonsag, mint pl. az ESBWR-ekben:
www.youtube.com/watch?v=vmHmSOf7oCA

bebradt 2011.04.23. 14:03:01

"A Greenpeace szakértői csapata", jo vicc!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 14:38:18

@szobatars: Derék. Egyébként műanyagot lehet növényekből is csinálni, csak drága. Viszont, ha nem lesz más egy idő után...

A kommersz hőre lágyuló műanyagok újrhaszonsíthatósága a mai technikával is bőven 90% feletti.

fda 2011.04.23. 15:04:22

@Sirály: Mindenki ismeri azokat az uránlobbi által kitalált számokat, amikre hivatkozol (most majd épp illik módosítani a szuperbiztonságos atomenergia áldozatainak számát) de te ezt tényleg elhiszed? Mások, szakmai érvekkel és adatokkal sokat támadják ezeket. Mondasz példát arra, hogy a napenergia vagy szélenergia felhasználása miért veszélyesebb? Valakire valaha is rádőlt már egy torony?
Elmondod, hogy milyen módon vették figyelembe, hogy a letárolt atomhulladék 90ezer évig életveszélyessé válik, ha pl. megreped a tároló fala? A 90 ezer évvel összevetve, tudod, mikor épültek a piramisok és hogy mikor élt Jézus?

fda 2011.04.23. 15:06:59

@molnibalage: Milyen nem törént?
Tudod-e, hogy a rákos megbetegedések milyen módon emelkedtek 100, illetve 2000 kilométeres körzetben?
Nem szoktak vele dicsekedni, de rá lehet keresni.
Persze ha te épp nem lettél rákos, akkor tényleg nem történt semmi...

szobatars 2011.04.23. 15:10:08

@molnibalage: no igen...

de egy szép példa lehet az is, hogy "energiafű meg egyebek"..s nem telt bele 2-3 év és élelmiszerhiányt okozott...de egy GP-s biztos nem is eszik, csak napenergiával táplálkozik..

fda 2011.04.23. 15:10:16

@Daniel Clyburn: Jó ötlet a napenergia, de én takarnám le Afrikát, hiszen - azt hittem, tudod - ott is sokan élnek és különben is drága lenne idehozni az áramot.
Inkább javaslom a házad tetejét, és akkor 20 méter kábel elég lesz.
Ha azt hiszed, nem lehet megcsinálni, kirándulj el Németországba, sokaknak sikerült már.

fda 2011.04.23. 15:11:50

"én NEM takarnám le", ezt akartam írni.

Nézz csak utána, hogy egy átlagos háztető elég-e a háztartás energiaigényének.

Mielőtt valaki mindjárt a sötéttel jön, neki gyorsan mondom, hogy a lakás energiaigényének jelentős része eleve világosban keletkezik.

fda 2011.04.23. 15:13:52

Az atomenergia hívei elgondolkodhatnának azon a helyzeten, amikor számukra mondanák be a rádióban, hogy hagyd ott a házad és húzz el pár kilométerrel távolabb ahogy akarsz, mert különben meg fogsz halni. És a következő 100 évben ne menj vissza annyi időre se, hogy a kedvenc fényképeidet levedd a polcról.

fda 2011.04.23. 15:19:04

"Ilyen egyszerű! Leejtenek egy csavart és felrobban egy kontinens"

@Daniel Clyburn: Tényleg egyszerű, csak nem pontosan úgy, ahogy mondtad. Mi is történt? Japánban földrengés volt, mint gyakran, csak most sajnos erősebb. Egy vacak áramvezeték elszakadt, amiatt vízszivattyúk álltak le, 1-2 betonfal megrepedt, emiatt a mérgező trutyi szét is folyt. Az eredmény: városnyi embert máshova kell költöztetni, sok tízezer ember élete közvetlenül veszélybe került, egy hozzánk képest szupergazdag, korábban mindenki által írigyelt ország meg majd beleroppan, hogy hozza helyre a bajt.

belekotty 2011.04.23. 15:19:32

@fda: Látom fogalmad sincs arról milyen hulledékot és hogyan tárolnak. Szerintem a nukleáris hulladákok osztályozását sem tudod. Azt sem hogy mi adja a hőt, mi a sugárzást és mely izotópokkal kell 90 ezer évig számolni.
Mellesleg egy csalág teljes villamosenergia felhasználása 30 év alatt kb egy kétdecis pohárnyi hasadványt fog termelni. Fogadjun nem tudod ez 90 százalékban milyen féle elemekből fog állni és ezeknek milyen vegyületeit lehet könnyedén, oldhatatlan fomában tárolni.
Nos neki lehet állni bebizonyítanod hogy értesz is ahhoz amit bírálsz!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 15:21:31

@fda: Igen, főleg a gyermekek körében, cirka 4000 (?) - fejből én sem tudok mindent - többlet daganat volt. 98%-ban túlélték az esetet. Presze ez sem kellemes, de akkor sincs sehol 100 ezer hallott.

szobatars 2011.04.23. 15:22:09

@fda: öreg, vállald, hogy te nem kérsz az atomenergiával előállított áramból, s kizárólag az alternatív forrásból származót használod..azon az áron, amibe az kerül! utána beszélgethetünk

fda 2011.04.23. 15:25:23

@belekotty: Ha nem haragszol, nem tartok a kedvedért fizikaórai feleletet, csak hogy bizonyítsam neked a tudásomat. Fordítva szokott ez történni, amikor a témából vizsgáztatok az egyetemen, ahol dolgozom. A pohárnyi adatod nem pontos, nézz utána. Azután szorozd be az eredményt az ellátandó lakosság számával, ezután becsüld meg ennek helyfoglalását, és jelentkezz pakson, hogy a kertedben létesíthető lerakó. Azzal úgyis mindig gond van, mert épeszű ember tudja, mi ez és minél távolabb szeretné magától.

eax_ 2011.04.23. 15:29:17

@fda: "Mindenki ismeri azokat az uránlobbi által kitalált számokat, amikre hivatkozol"

A szabadkomuveseket es a sziriuszi bekaembereket ki ne hagyjuk mar!

fda 2011.04.23. 15:30:40

@szobatars: Ne haragudj, de ez elég ostoba szöveg volt.

Az atomenergia árából sajnos ki szokták felejteni a tárolás irdatlan költségét (például lehet tudni, hogy a mai technikával épített betonszarkofágok simán tönremennek, mikor még sugárzó anyag lesz bennük, azaz majd unokáink unokái fognak a témával foglalkozni bőven.

Egyébként sem mindig az a jobb, ami olcsóbb, hiszen akkor több trabantot és kevesebb audit látnánk az utcákon és valószínűleg szart ennél.

Ha van Japán barátod, írd meg neki emailben, hogy az atomenergia olcsó.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 15:34:12

@fda: A paksi áramért fizetett zsé elég jelentős része egy ilyen alapba megy. Úgy termel 9 Ft/kWh óra árnom, hogy 10 vagy 25% (!) ebbe az alapba megy. Nézz már után talán a szabályozásnak, mielőtt osztod az észt...

Borenbukk 2011.04.23. 15:43:38

@fda: "Mielőtt valaki mindjárt a sötéttel jön, neki gyorsan mondom, hogy a lakás energiaigényének jelentős része eleve világosban keletkezik."

Es fokent a nyari napos orakban.:) Telen es osszel szerencsere a nemetek delre koltoznek.

Amugy tenyleg nagyon jo dolog a nemet haztetoket napelemekkel boritani, az aramot meg a franciaktol importalni.

eax_ 2011.04.23. 15:45:36

@fda: Mondasz példát arra, hogy a (...) szélenergia felhasználása miért veszélyesebb? Valakire valaha is rádőlt már egy torony?

""Pieces of blade are documented as travelling up to 1300 meters. In Germany, blade pieces have
gone through the roofs and walls of nearby buildings."

www.caithnesswindfarms.co.uk/accidents.pdf

eax_ 2011.04.23. 15:54:22

@fda: "egyetemen, ahol dolgozom"

Varj-varj, tippelek! Klasszika-filologia?

teddybear01 2011.04.23. 15:58:42

A négy nagy németországi áramszolgáltató a szövetségi kormány által meghirdetett atommoratórium után leállította a megújulóenergia-alapba történő befizetéseiket. Az RWE, az ENBW, a Vattenfall és az E.ON megállapodtak abban, hogy leállítják a havi befizetéseiket. Egy ilyen tartalmú levelet pénteken elküldtek a szövetségi kormánynak – fogalmazott Stefan Müller, a Vattenfall szóvivője. Álláspontjuk alapján az erőművek futamidejének három hónapos felfüggesztésével megszűntek azok az okok, amiért vállalták a környezetvédelmi alapba történő befizetéseket. A szövetségi kormány azzal indokolta a moratóriumot, hogy ebben a három hónapban újra kívánja értékelni a németországi erőművek kockázatait. Tavaly ősszel Angela Merkel felpuhította a még a vörös-zöld koalíció által az atomenergia elhagyásáról megkötött megállapodást, és hozzájárult az erőművek üzemidejének meghosszabbításához. A hosszabbítás haszonélvezői vállalták, hogy az idén és jövőre 300 millió eurót fizetnek be az alapba.

A szövetségi kormány nem kíván nagyobb ügyet csinálni az átutalások leállításából. Mint a kormányszóvivő kijelentette, tudomásul veszik a döntést. A szövetségi kormány vizsgálni fogja a moratórium pénzügyi következményeit is.

A pénzügyi következmények közé bátran besorolhatjuk a megújuló energiaforrások beruházási támogatásának megszűnését is, illetve az ilyen forrásból származó energia átvételének támogatását is.

Borenbukk 2011.04.23. 16:00:57

@fda: Utodott ur! A japanoknal a cunami olt meg vagy tizezer embert, es tett folddel egyenlove egesz orszagreszeket.

teddybear01 2011.04.23. 16:02:40

@fda: Idézek:

Az atomerőmű leszerelése
A világ ipari létesítményei közül – egyedülállóan – csak az atomerőművek rendelkeznek az üzemidejük letelte utáni időszakra vonatkozó lebontási tervekkel. A világban valaha működött és már véglegesen leállított nukleáris létesítmények közül számos lebontása történt meg, így kellő tapasztalat gyűlt össze az atomerőművek leszerelésének (végleges leállításának, lebontásának, a lebontás közben keletkezett radioaktív és „közönséges” hulladékok kezelésének, valamint a telephely más célra történő hasznosításának előkészítésére történő) végrehajtására.
A nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban a paksi atomerőmű is rendelkezik előzetes leszerelési tervvel. Az első – tanulmányterv szintű és csak az 1. és 2. blokkra vonatkozó – leszerelési terv még 1993-ban készült el, amit követően 1997-ben már az atomerőmű egészére kiterjedő előzetes leszerelési terv állt rendelkezésre. Megfelelően a hazai szabályozással, ez az előzetes leszerelési terv minden 5 évben felülvizsgálatra kerül, azaz „finomodik”. A blokkok végleges leállítását megelőzően 1 évvel kell majd rendelkezésre állni a végleges leszerelési tervnek.
Az előzetes leszerelési terv három változatot tartalmaz:
- a blokkok leállítása után a technológiai rendszerek és az épületek azonnali lebontása,
- az összes radioaktívan szennyezett, illetve a felaktiválódott technológiai rendszereket tartalmazó primerköri létesítmények 20-50-70-100 évig tartó védett megőrzése, és az ezt követő lebontása,
- a reaktorok körüli részekből képzett ún. „nukleáris szigetek” védett megőrzés utáni lebontása.
Az előzetes leszerelési tervben részletesen kidolgozott 3 változat közül jelenleg a primerköri részek 50 éves védett megőrzés utáni lebontása a preferált leszerelési verzió.
A lebontási munkák mindegyik változat esetében az ún. „zöldmezős” lebontást tartalmazzák, azaz az atomerőmű fő technológiai épületeinek minden föld feletti részét le fogják bontani.
Az atomerőmű leszerelési munkái igen költségesek. Annak elkerülése érdekében, hogy ezek a terhek a jövő generációit terheljék, az atomerőmű minden évben befizet a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba akkora összeget, amely elegendő lesz ezeknek a munkáknak az elvégzésére. Az alap működését, nagyságát, feladatát részletesen az RHK Kft. honlapján lehet megismerni.

fda 2011.04.23. 16:03:18

@Borenbukk: Olvass tovább, hogy milyen hatásai vannak e pillanatban a fukusimai atomkatasztrófának. Sajnos az utóbbi hetekben a katasztrófa mérete csak egyre nőtt.

Borenbukk 2011.04.23. 16:08:24

@fda: Tolem zagyvalhatsz tovabb, de az egesz fukusHima altal okozott kar eltorpul a cunamie mellett.

KenSentMe 2011.04.23. 16:30:17

@fda:

Németország áramszükségletének 17%-át megújuló energiaforrások termelik. Összesen 2%-ot fedeznek ebből a napelemek. (Lehet nézegetni a diagramot: de.wikipedia.org/wiki/Stromerzeugung) Németországban erős az ipar, ott, ha tényleg az összes ház összes lakása önellátó volna napelemekkel és napkollektorokkal, akkor az áramigény 27%-a volna fedezve, ugyanis az áram 47%-a ipari felhasználásra megy el..

ez szerintem jól jellemzi a mai állapotokat.. már az, hogy Németországban valaha az összes áram felét megújuló energiaforrások fedezzék, tökéletes sci-fi (minden házon napkollektorok, napelemek tömege, kétszeresére növelt szélerőműpark? Már így is húszezer szélkerék üzemel..), és akkor még mindig ott lesz majd a másik fél.. és azt is tegyük hozzá, hogy ezek a napelemek/kollektorok nem olcsók, darabonként kerülnek egy nem is olyan rossz autó árába.. gondoljuk végig, hogy ha most mindenki vérszemet kapna, és tényleg eladná a kocsiját és napizéket vásárolna, akkor a kollektorok legyártásához honnan volna energia? Hú, hát csak nem a gonosz atomerőművekből?

Az atomerőműveket kiváltani: utópia, gyalázatos és hamis propagandát folytatni ellenük pedig bűn.

(Ha lesz kedvem hozzá, majd esetleg azt is leírom, hogy a "Az atomenergia hívei elgondolkodhatnának azon a helyzeten, amikor számukra mondanák be a rádióban, hogy hagyd ott a házad és húzz el pár kilométerrel távolabb ahogy akarsz, mert különben meg fogsz halni. " miért tipikus hülyeség és primitív pánikkeltés. Nem csapódhat be bármikor egy meteorit, nem halhatnak meg 100 ezren Haitin egy földrengésben, nem pusztíthatja el emberek lakásainak ezreit egy cunami? Ha kitör valahol egy edőtűz, nem telepítik ki emberek ezreit, és nem lehet, hogy utána a fényképeidből csak hamu marad? Azt kéne észrevenni, hogy ez egy veszélyes világ.. a statisztikák pedig azt mutatják, hogy az atomerőművek elenyésző mértékben teszik veszélyesebbé.)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 16:51:16

@VRbagoly: Azt persze nem hangoztatják, hogy egyszer kis híján megfeküdt a hálózat. 4-5 óra alatt 6000 MW (!) szélkapacitás esett ki. Izzadtak rendesen...

belekotty 2011.04.23. 17:11:39

@fda: Egyetemen? Hol a bölcsészkaron? :-))
Na csepegtessél egy kis tudást nekem! A remanenshőt hosszútávon a transzuránok vagy a lantanidák adják? Óh mester, juttass morzsát tudásodból a szomjazónak! Kettessel megeléxem professzor úr! :-))

belekotty 2011.04.23. 17:13:15

@fda: Következő találós kérdés: Hányan haltak meg a földrengésben, hányan a cunamiban és hányan sugárbetegségben?

fda 2011.04.23. 17:14:13

@belekotty: Kedves belekotty, a fórumozás beszélgetésre való, nem pedig a névtelenséget kihasználó gúnyolódásra.
Keress magadnak való játszótársat, én a továbbiakban nem válaszolok.

Ostoba ember úgyse érti, amit mondanak neki.

eax_ 2011.04.23. 17:28:53

@fda: Hat hallod, ezt hamar feladtad.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 17:30:55

@fda: Nem muszáj névtelennek lenni barátom. Én speciel örülnék neki, ha nem lenne az, mert így legalább tudnám, hogy ki a balfasz és ki nem, ha véletlen élőben is találkozok valakivel.

BTW, az én nickem alapján csak az nem talál meg 2 perc alatt, aki nem akar.

Szóval, ha már ennyire feszegetd, akkor szívesen látnám, hogy ki vagy...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 17:31:42

@fda:

"Ostoba ember úgyse érti, amit mondanak neki."

Csak nem tükörbe néztél...?

fakopács 2011.04.23. 17:34:09

@fda: Látom menekülsz, mert olyanról dumálsz amiről fogalmad sincs és még összeguglizni sem tudod. Aki ért hozzá, az ezeket csípőből odaveti, de neked fogalmad sincs róla hogy a hasadványok 90 százaléka a lantanidák, ami igen jól oldhatatlan sókban tárolhatók. A veszélyes hőtermelést pedig a transzuránok adják, azok mennyisége pedig nem túl sok térfogatban. A hosszú felezésűek a I129 és a Tc99 pedig gyenge bétasugárzók, hőt nem nagyon termelnek, felezési idejük 100 ezer év körül van. Ebből a jód bejutása ciki az élelmiszerláncba.
Reaktor balesetnél az illékony anyagok, a jód xenon és cézium kijutása a gond.
A korrepetálás 1000 forint + ÁFA kommentenként - csak neked (bárki másnak ingyen) - a 10032000-06056353 számlaszámra utald át!

belekotty 2011.04.23. 17:37:20

@fakopács: Most ezt miért kellett? Vagy elsunnyog, vagy izzadva guglizik. Most azt fogja mondani hogy ő ezt bezzeg tudta. Látom te is hallgattál reaktorfizikát, aki bejárt, az ezt kapásra tudja.

Reggie 2011.04.23. 17:46:08

@fda: Ha a BME barmelyik nagyobb eloadasara valaki beesik az utcarol, azt nem veszik rossz neven. Radferne...

Reggie 2011.04.23. 17:50:04

A cikkhez meg csak annyit, hogy valami szamot nagyon szarul masolt ki a szerzo, mert pl. Magyarorszagon is 20mS/ev a megengedett dozis. Raadasul Indiaban/Braziliaban/Nepalban 20-25mS/ev a termeszetes hattersugarzas es megis elnek ott emberek (nalunk kb 2.4mS/ev).

¿Qué tapas hay? 2011.04.23. 17:54:44

@fakopács: "a 10032000-06056353 számlaszámra utald át!"
Sokat nevettem! :-), Igaz, hogy a költségvetési hiány csökkentése közös ügyünk, de mért épp' a SZJA-számla?

Ex0dus 2011.04.23. 18:47:19

Hahaaha, azért tényleg durva, hogy néhány ember mennyire el van rugaszkodva a valóságtól. Semminek nem néz utána azt itt osztja az észt, hogy hogy is működik az atomenergia.

Egy dolgot azért hozzátennék a témához. A Föld energiaszükséglete 2050-re a mai 3x -ra fog nőni még konzervatívabb becslések szerint is. A megújuló források jelenlegi hatékonysága és fejlettségi szintje elégtelen a teljes körű alkalmazásra. Még nagyon sok fejlesztésre van szükség, a jelenlegi piacon pl. csak azért vannak szélerőművek, stb, mert hatalmas állami támogatásokat kap. A technológia még nem jó, és évtizedekre van a hatékony felhasználástól.
Felteszem a kérdést a kedves Greenpeacenek, mivel szeretne ennyi áramot előállítani?
Atom nem jó, vízerőmű nem jó, szén, olaj, földgáz nem jó. (Kicsit szomorúan idesorolhatnám a bioetanolt is, ami az egekbe baszta az élelmiszer árakat az elmúlt pár évben)
Esetleg húzzuk le a rolót és költözzünk vissza a barlangba?

Nem vagyok fideszes 2011.04.23. 19:23:25

Jó és megnyugtató dolog a kommenteket olvasni, mert talán mégsem akkora a sötétség a témában, mint az ember hinné. Oké, betévedt pár istenbarma, de a többség képben van.

Reggie 2011.04.23. 19:51:04

@Lófasz Hadnagy: Beloluk lesznek a sotetzoldek:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 20:00:19

@Lófasz Hadnagy: Én is ezen lepődöm meg. Mostanában a sötétek kommentelnek kevesebbet. Vagy megunták vagy tényleg van még remény.

Gloucester 2011.04.23. 20:11:08

Ha ennyi erőtök van, akkor itt van még egy csont. :-) Néhány pontosítást hadd írjak, ha már ennyire provokáljátok az ebmert. Lofasz Hadnagy utolsó kommentjével egyetértek. Az Index címlapnak mindig az az átka, hogy betéved pár istenbarma. Szerintem ma kommenteltek először ezen a blogon, vagy az első tíz alkalommal a GP oldalán az itt kommentelők. Ez még akkoris igaz, ha a csendes 50 lájkolót figyelmen kívül hagyjátok. 4 hangos félinformációval rendelkező az 50 csendes lájkolóval szemben. Nem semmi hiba.
Országos statisztikára persze egy blogbejegyzés kommentjeiből nem szabad következtetni.

fakopács 2011.04.23. 20:17:59

@¿Qué tapas hay?: Mert azzal nem követek el semmilyen bűncselekményt, ha arra biztatom hogy fizessen be személyijövedelemadó előleget. :-))@belekotty: Jóvanna! Annyira ingerelt az ürge sötétsége és beképzeltsége. Pedig látszott hogy lövése nincs a barmának.

Borenbukk 2011.04.23. 20:22:57

@Gloucester: En negynel kicsit tobbet szamoltam. A GP meg tenyleg a Facebook like szinvonala.

Gloucester 2011.04.23. 20:31:14

@Borenbukk: Legyen akkor 6. De remélem ennél jobb mérnökök vagytok. Mert az a lényeg, hogy értsetek az atomreaktorok működtetéséhez. Ezt a szakmát választottátok, ez az életetek. Ez tisztelni való dolog. Csak egy cunami 24e fős halálokozását egy atombaleset több száz (vagy több ezer) évig lakhatatlan területével összehasonlítani már csúsztatás. Nem beszélve egy ország iparának tönkremenetelétől, aminek világgazdasági hatása is van. És sajnos elvitte az indulat a beszélgetést. Pedig biztos sok hasznos dolgot tudtatok volna mondani.

Borenbukk 2011.04.23. 20:44:34

@Gloucester: Tobb szaz, vagy ezer evig lakhatatlan teruletrol? A legsulyosabb eddigi baleset Csernobil. A zonaba ma turista utakat szerveznek.

Btw: Keves nuklearis mernokot talalsz itt. Minimalis termeszettudomanyos ismeret elegendo.

Gloucester 2011.04.23. 21:00:25

@Borenbukk: Katasztrófaturizmusból kevés pénz jön be egy országban. Úgy tudom, hogy Csernobil közvetlen környéke még mindig lakhatatlan, és az is marad jóideig, valamint élelmiszerimportra szorulnak. A természet visszaköltözött ugyan, ami nagy szó, de ember számára még nincsenek meg a feltételek. Ráadásul már 25 év eltelt azóta. Japánban pedig Tokió mellett történt a baleset, nem egy eldugott kisvárosban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 21:23:13

@Gloucester: Hiroshimára és Hagaszakira két bombát dobtak le.

A csernobili lezárt zóna nagy részében teljesen normális háttérsugárzás mérhető.

Az élet olyan szempontból lenne problémás, ha radiokatív port nyelnél le vagy egyéb úton kerülne a szervezetedbe.

Az fent említett erdős rész az, ahova ma sem ajánlott védőfelszerelés nélkül bemenni és huzamosabb időt benntartózkodni.

¿Qué tapas hay? 2011.04.23. 21:24:41

@Gloucester: Csernobilban és környékén most is laknak emberek. A 2600 km2-es kitelepített övezetből kb. 2000 km2-nyire már most vissza lehetne költözni, ha lenne ott valami ami miatt érdemes. A két város (Csernobil és Pripjaty) lakosságát leszámítva, kb. 25 fő/km2 népsűrűségű területről beszélünk, mezőgazdasági termelésre nem értékes terület, a baleset előtt is kb. önellátási szintű termelés folyt ott. Ipar nem volt, és nem is lesz, mert 25 év alatt igen alaposan szétlopták a környék infrastruktúráját.

Fukusima még nem lezárt meccs, azt tán majd egy év múlva meg lehet ítélni, hogy hosszútávú életlehetőségek szempontjából mekkora területet érintett az erőműbaleset.

Gloucester 2011.04.23. 21:54:07

@molnibalage: @¿Qué tapas hay?: Köszi.
A szétlopott infrasturktúra lehet, hogy sugárfertőzött infrastruktúra volt inkább. Persze ettől még lophatták is. A mentéshez használt helikoptereket, harckocsikat gondolom már elszállíthatták. Még az útburkolatot is lecserélték. A szarkofágon sok múlik, mert néhol likas, de még kitart. Gondolom ez sem a környék vonzerejét növeli. Remélem hamar megépül az újabb burok.

Ex0dus 2011.04.23. 22:19:29

@Gloucester: Egy szignifikáns különbséget azért ki kell emelni. Csernobilnál a zóna azért van még ma is lezárva, mert mikor a reaktor szó szerint felrobbant, akkor több tíz kilométeres környéket borított be a folyamatosan sugárzó anyag. (az uránrudak darabjai, grafit moderátor darabkák, etc) Hiába dolgoztak a likvidátorok 24/7 hosszú hónapokon keresztül, mégsem lehet ekkora területet tökéletesen megtisztítani, reziduális anyagok, kisebb darabok még mindig ott vannak a földön vagy a föld alatt.
Fukushimában ezzel szemben, "csak" maga a sugárzás szabadult ki. (jód izotóp, illetve valamennyi cézium, ez még nem igazán tisztázott)

Pár hete volt egy kisebb expedíció, néhány újságíró elment az erőműig. 1,2-1,3 km ig mentek, ott már 100+ milisievert/hr sugárzás volt. 2 km-nél 10 alatti volt a szint.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.23. 22:32:35

@Gloucester: Nem. Illegálisan lopkodták a fémet, de gyakorlatilag minden ott van tudtommal, ahol anno hagyták.

Gloucester 2011.04.23. 22:51:03

@Ex0dus: Jogos. Mindenki hozott anyagból dolgozik. Egyre inkább az bizonyosodik be, hogy a Tokyo Electric ezt a katasztrófát az elejétől fogva jelentéktelennek próbálja feltüntetni. Hiszen mint mondtátok, ez nem lefutott meccs, van olyan atomfizikus, aki folyamatosan radioaktiv anyag levegőbe kerüléséről számol be még mindig, amivel megcáfolja a 2 héttel ezelőtt mért eredményeket. (Van aki azt sem zárja ki, hogy uránrudak darabjai is kikerülhettek. Ennek pedig a bevallott mért adatok ellent mondanak. Ki higyjen kinek?) Tokióból enyhén radioaktiv vízről is beszámoltak. Egy atomreaktor leszereléséhez 10 év kell. Van olyan szakember, aki a japán hadsereg bevetését is javasolja, hasonlóan a csernobili eljáráshoz. Ettől még természetesen eltérő balesetről van szó, de ehhez tudunk viszonyítani, azért nem tartom egetverő bajnak, ha megemlítik Csernobilt. Egyet mondhatunk biztosra már most, hogy ide is szarkofág kell.

röhögő 2011.04.23. 23:59:51

Látom köcsögök, kicsukjátok a nektek kényelmetlen embereket, akik lerántják ostobaságaitokról a leplet. Igaz Zöld_Danika?

röhögő 2011.04.24. 00:02:07

Nem sokból tart az inda-n regisztrálni.
Mindenesetre jó hogy tudjuk milyen aljas és buta zöld hittérítés folyik itt, majd ráhaladunk.
A kifejezést meg tanuld meg ZÖLD_DANIKA (éretlen)
SIEVERT nem SILVERT :-))

röhögő 2011.04.24. 00:05:53

@Gloucester: Fukusimában csak valamennyi kioldott cucc ment a tengerbe, az ott eloszlik.
A szárazfüldre csak az illékony cuccok, jód, cézium és xenon került. A xenon egy része eltünik a légkörben, egy része cáziummá alakul.
Az izotópok vegyületei mind oldódnak ezért el fognak tünni. Másrészt az I129 kivételével mind rövid felezési idejű és nem túl erős béta sugárzó.
Egy-két év és a tejtermelés kivételével nyugodtan lehet ott élni és dolgozni.

Ex0dus 2011.04.24. 00:21:45

@Gloucester: A reaktorblokkokból semmilyen konkrét fizikai anyag nem került ki, ez biztos. Ha kikerült volna, az elég feltűnő lenne.
A szarkofág meg egyelőre nem bizonyos. Csernobilnál azért volt rá szükség, mert a reaktorban lévő nyomás darabokra szaggatta azt, és a grafit végű kontroll rudak miatt hatalmas tűz keletkezett. Mivel nem volt primary, se secondary containment, ezért nem tudták egyszerűen elzárni a nyílt levegőn élő hihetetlenül radioaktív anyagokat.

Egyelőre fel kell mérniük azt, hogy mennyi kár keletkezett a primary containmentben, illetve magában a reaktorban, ami hónapokba telhet.

szobatars 2011.04.26. 16:08:34

@fda: látszik fogalmad nincs a hatályos szabályokról

mellesleg, amíg nem a zsebedre megy osztod a hülyeséget, de ha valaki/bárki azt mondja, bizonyíts, akkor azt azonnal lehülyézed.

Hic Rodos hic salta!

Világoszöld 2011.04.26. 16:15:47

Sok itt a szakértő, valaki leírná nekem, hogy a paksi VVER 440/213 miért biztonságosabb (a konténmenten kívül) a VVER 440/230-nál? Az Indexes Metsamor cikkben nemigen fejtik ki.

¿Qué tapas hay? 2011.04.26. 22:29:04

@Világoszöld: címszavakban a lényegi különbségek. A 440/230-as hátrányai:
a) üzemzavari lokalizációs berendezés hiánya, kis térfogatú hermetikus tér,
b) csekély teljesítményű zóna-üzemzavari hűtőrendszer,
c) plattírozás nélküli, ridegedésre hajlamos szénacél reaktortartály

Pink Floyd 2011.05.01. 18:27:11

Hát srácok, végigolvastam ez előző jónéhány kommentet és hát NAGYON GONOSZAK VAGYTOK :-) !!! Szidjátok a greenpeace-t mindenféle apró kis hibákért, mikor a cikk címében igazság is van :-):
A japán gyerekek tényleg sugároznak. Ahogy a magyarok is, meg ahogy régen bizony még a Neander völgyi gyerekek is!
Inkább válaszolni kellett volna a kedves tanulni/okosodni vágyó greenpeace-"kolléga" kérdésére. Az japán/magyar/angol/osztrák/etióp gyerekek a szervezetükben lévő 40-es tömegszámú radioaktív kálium miatt sugároznak. Az élő szervezet nem tud különbséget tenni a radioaktív kálium, és a stabil 39-es tömegszámú között, így mindkettőt beépíti. Az eredmény: minden állat, növény és ember sugárforrás. Egy átlagos tömegű (70 kg-os) felnőtt férfi durván 8300 becquerel sugároz. Csakhát ez az óta van, mióta megjelent az élet a földön.
süti beállítások módosítása