Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Greenpeace kampányos nyerte a Goldman díjat

2011.05.12. 08:13 Schmidt Gergő

A Greenpeace kampányosa Von Hernandez, - aki a toxikus anyagok szakértője a Fülöp-szigeteken- elnyerte a Goldman Environment Prize-t (Goldman Környezetvédelmi Díj) fáradhatatlan munkájáért a fejlődő országokban terjedő szemétégetők megállításában. A Goldman díjat minden évben hatan kapják meg a világ bármely részéről, Von Hernandez az első filippínó köztük.
 

Hernandez tagja a Fülöp-szigetek Tiszta Levegő koalíciójának és egyben koordinátora a Greenpeace Ázsia „vegyi anyagok” kampányának. Harcát még 1988-ban kezdte meg az égetők ellen Manilában. Fontos szerepe volt abban, hogy az égetők elleni fellépés kérdése a választási kampány részévé vált az országban, széles tömegeket állítva az ügy mellé.


 

A Greenpeace kampányosának köszönhetően a Fülöp-szigetek lesz az első olyan ország, amely országos tilalmat rendel el a hulladékok égetésére. De Hernandez nem ülhet a babérjain, az országra jellemző korrupció és az ipari lobbi nyomása miatt az 1999-es tilalom folyamatos veszélyben van.


 

Munkájának középpontjában Payatas állt, amely Quezon városában van és a legnagyobb szemétlerakó a régióban, ide érkezik az a napi 6000 tonna szemét nagy része, amit Manila termel naponta. Erős nyomás és zaklatások jellemzik Hernandez munkáját. A hulladékipar fegyverei a fenyegetés, rágalmazás, miközben próbálják nevetségessé és hiteltelenné tenni a sajtóban is.


 

De munkája megtérült, amikor 1999-ben a Tiszta Levegő Törvény részeként jóváhagyták a hulladékégetők tilalmát. Sajnos erős fellépés tapasztalható kongresszusi tagok és kormányzati képviselők részéről a szabályozás felpuhítsa és megszüntetése érdekében. Ezek a politikusok szinte kivétel nélkül személyesen is jó kapcsolatot ápolnak a hulladékgazdálkodásban érdekelt vállalatokkal.


 

Tavaly a kampányt komolyan érintette a legfelsőbb bíróság döntése, amelyben egy hulladékgazdálkodási konzorcium javára döntöttek. Az elnök Gloria Macapagal-Arroyo élt a hatalmával és elutasította a szerződést, ami azonban jogilag támadható. Eközben a nemzetközi pénzügyi intézmények, mint a Világbank, az Ázsia Fejlesztési Bank és a Japán Bank A Nemzetközi Együttműködésekért töretlenül támogatja és ösztönzi a hulladékégetők építését. Mindezt annak ellenére, hogy több tanulmány is rámutat ezek káros környezeti és társadalmi hatásaira, és arra, hogy ezen projektek egyedüli haszonélvezői az ezekbe fektető óriásvállalatok.
 

,,A piszkos technológiák, mint az égetők is, mindig a legkisebb ellenállást keresik, ezért választják a fejlődő országokat, ahol a szabályozás még gyenge és hiányos. Olcsóbb az elavult, szennyező módszereket egy kis PR segítségével elfogadtatni, mint modern, környezetbarát technológiákat felhasználni.” mondta Von Hernandez.


 

Hernandez győzelme a Fülöp-szigeteken fontos példa a környező országoknak a befektetési politikájuk megváltoztatására. Ugyanakkor jól mutatja, hogy ezek a régiók képesek anélkül a fenntartható fejlődés útjára lépni, hogy elkövessék azokat a hibákat amiket a Nyugat, és ne alkalmazzák azokat a szennyező technológiákat, amiket mind többen szeretnének maguk mögött hagyni a fejlett világban is.


 

Szerk.& ford.: Schmidt Gergő


 


Szólj hozzá!

Címkék: újrahasznosítás klíma hulladék nemzetközi vegyi anyagok piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr172853529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása