Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A lopott hal - Az EU halászatának hatása Európán kívüli területeken

2011.05.21. 08:15 Toma001

Egyre több európai ipari halászhajó aknázza ki a világ legszegényebb nemzeteinek felségvizeit, veszélyeztetve ezzel az ott élő közösség megélhetését, akik szinte teljes mértékben a haltól függnek.

Ameth Szenegálból, Harouna Mauritániából, és Amaro a Zöld-Foki Szigetekről mindannyian tapasztalják, hogy milyen következményei vannak az EU általi túlhalászatnak, és egyenlőtlen versenynek. Szemtanúi voltak a tengeri ökoszisztéma rombolásának.

 Az afrikai halászok egészen Brüsszelig mentek, hogy végre hallassák az afrikaiak hangját az EU halászati visszaélései ellen. Találkoztak több politikussal is, akik a Közös Halászati Politika soron következő reformján fognak dolgozni az elkövetkezendő 3 évben.

Tények és adatok:

Az EU körülbelül 1,2 millió tonna halat zsákmányol évente más országok vizeiről, és nemzetközi vizekről, ami a teljes fogásuk majdnem egynegyedét adja. A Nyugat-Afrikai fogások mennyisége nem ismert, de ebből nagyjából 235ezer tonnát Marokkó és Mauritánia vizeiről zsákmányolnak.

14 EU országból hajóznak ki halászok az idegen vizekre, de ennek a 300 hajónak több mint kétharmada spanyol felségjelzésű (67%-a a teljes létszámnak, 51%-a, ha tonnában mérjük), és 14%-a francia (15%-a tonna szerint).

A világ egyik legnagyobb halászhajói használják Nyugat-Afrika vizeit. Ezek a halászhajók nagyobbak, mint egy futballpálya (100m fölött), és óriási porszívókat használnak, hogy hatalmas mennyiségű zsákmányt szippantsanak ki a tengerekből. A kifogott halak már a hajón feldolgozásra, csomagolásra, és fagyasztásra kerülnek. A legtöbb hajó holland, brit, francia és dán cégeknek dolgozik.

Az EU adófizetői évente nagyjából 158millió euróval járulnak hozzá a más országok területén zajló halászati erőforrások biztosításához. A halászati szektor 33millió eurót fizet a használati engedélyekért. Más szóval az unió adófizetői több, mint félmillió eurót fizetnek évente hajónként, hogy azok más országok vizeit használják, ezzel rövid távú haszonhoz juttatva a nagyvállalatokat, és mindezt a környezet rovására.

A Greenpeace felhívása

Az EU halászainak az alábbi szabályokat kellene követnie, bárhol is halásznak a világon:

-          Korlátozni kell a flották méretét, betiltani a pusztító és szennyező halászatot, támogatni a fenntartható, kismértékű és méltányos halfogási tevékenységet. Ezen felül hatékony ellenőrzésre és együttműködésre lenne szükség.

-          Támogatni kell a védett tengeri övezetek kialakítását, ahol tilos a halászat, és védeni azokat a területeket, ahol a halak biztonságosan tudnak újra szaporodni, és újra meg tudják tölteni a halászterületeket.

-          Követni a kutatók tanácsait azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudunk fenntarthatóan halászni.

-          Biztosítani kell a döntéshozatalok és a finanszírozások átláthatóságát, ezzel együtt beszüntetve azokat az adókat, amelyek az óceánok pusztítását támogatják.


3 komment

Címkék: afrika európai unió hajó halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr452913542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2011.05.23. 09:51:49

Államilag támogatott fajpusztítás (1 évvel ezelőtti poszt, de még mindig aktuális)
greenr.blog.hu/2010/05/23/halaszat_allamilag_tamogatott_fajpusztitas
"... a kormányok évente 27 milliárd dolláral támogatják a halászat fenntartását."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.05.26. 11:28:13

Na ilyen témában mozogjon inkább a GP, mint energetika terén.

rézkalapács 2011.05.26. 12:19:38

@molnibalage: lásd még: "szedjék a szemetet, ahhoz értenek"
A nagyfiúk és a szakértők pedig akkor szemetelhetnek nyugodtan tovább, igaz? :-)
süti beállítások módosítása