Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A hőség zavara

2011.08.24. 08:47 stradivari

Számomra mindig is talány volt, hogy a föld második legnagyobb kontinense mi végre van a világban, eltekintve attól, hogy Vanek úr, Senki Alfonz és még néhány jobb sorsra érdemes Rejtő-figura kalandozásának helyszíne, valamint az amúgy sem boldogságszigetnek nevezhető bolygónk, válogatott nyomorúságainak legfőbb lelőhelye. Afrikáról van szó – ha valaki még nem jött volna rá -, a maga félelmetes sivatagaival, járványaival, víz-és élelemhiányával stb.
Nos az Index minapi cikke sejtetni engedi a magyarázatot – vagy annak egy részét. Arizonában már készülődnek megépíteni a világ első óriás- naperőművét, melynek 800 méter a magassága és kb 150 ezer amerikai család energiaszükségletét fedezi. A beruházás költségeit 11 év alatt termeli ki, és felépítésétől kezdve, lényegében önjáró, nincs vele gond. Mondhatni magától működik, mint az a Másik, ott fenn az égbolton.


Ami pedig Afrikát illeti, a Szahara területének efféle naperőművekkel történő, 0.3 százalékos beépítésével az EU energiaigényének ötödét lehetne fedezni – mindenféle károsanyag kibocsátás nélkül. Nem szólván arról, hogy ennek az energiának a töredékével a helyi rémségek giga boltját is fel lehetne előbb-utóbb számolni. Tervek vannak, a kényszer is alakul – lásd az atomenergia-cikk kapcsán kialakuló tömegverekedést ezen az oldalon, néhány bejegyzéssel lentebb -, már csak a biztonság, pontosabban a bizalom kérdésében kéne dűlőre jutni.
Mert lássuk be, Afrika, leszámítva néhány tengerparti hotel portásának politikailag is megbízható mosolyát, nem a nyugalom földje. Itt az egy főre jutó pofonok, kézigránátok és egyéb intoleráns jelenségek száma meghaladja -  eddig - az európai átlagot. Márpedig könnyen lehet, hogy belátható időn belül a gombnyomogatós civilizáció erre az ingoványosnak tűnő területre lesz kénytelen hagyatkozni, ha csak nem mond le önként energiaigényeinek javáról. Nem fog.
Afrika tehát – épp ideje -, előléphet a színfalak mögül, s az eddig javarészt szenvedést hozó adottságaival, kívánatos menyasszonnyá avanzsálhat. A hőség a bőség forrásává lehet. A béke pedig létérdekké. Persze létezik más megoldás is. Megvárhatjuk például, míg az Alföldön is afrikai hőség lesz, és akkor nem kell ilyen bonyolult, kockázatos megoldást választani. Lehet majd nálunk is arizoniai mintára naperőművet építeni. Ha még lesz ki(nek)..
 


5 komment

Címkék: afrika technológia energia megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr293171027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2011.08.26. 10:47:43

Hogy ne mindig csak kötözködjek: ez az írás tetszik, korrekt, gratula!:)

EXO 2011.08.27. 13:34:16

A Peak Oil-t leginkább a készletek melett a Hubbert Görbére alapozzák.

Ennek azért adnak nagy jelentőséget, mert a hubbert annak idelyén több ország és mező termelését meg tudta jósolnia a

segítségével, viszont a hasznalatát súlyosan félreértik. nem vitás, hogy Hubbert okos volt,

de a módszere nagyobb nagyságrendek esetében nem állja meg a helyét.

Arra kiváló, hogy az elsődleges termeléscsúcsát előrejelezze, viszont amikor alkotta a törvényszerüségét,

akkot egy dolgot figyelmen kívül hagyott: amikor ő dolgozott(30-astól 70-esévekig), akkoriban még jellenző volt,

hogyha egy mező gazdaságos kitermelési csúcsát elérték, bőven volt még más mező, amiken folyatták a munkát és

összeségében bővölt a termelés.

Viszont ha például az USA-ra próbáljuk a Hubbert görbét ráilleszteni, akkor komoly gondjaink támadnak:

mivel a termelés csúcsa 71-ben(10 millió hordón) volt, ezért ha követné a görbét atermelés, akkor most kb a 31-es termelési értékeknek kellene lennie(2millió hordó). Ehhez képest a termelés 5 millió hordó, a gázkondenzátumokkal együtt 7 millió.

Kérdés mi történt?

A válasz, hogy ha egy akkora egység esetében következik be az elsődleges termelés csúcsa, mint az USA, akkor nem szűnnek meg a szakemberek és a fúrócégek, átállnak más eljárásokra, más forrásokra.

Hogyha azt is figyelembe vesszük, hogy kb ugyanaz az angol,amerikai és francia szakembergárda, ami addig leginkább az amerikai kitermelést bővítette, futatta fel később a Mexikó,Alaszkai,Északi-tengeri,Nigériai kitermelést, mostanában pedig a brazil,mélytengeri,sarkvidéki,iaqi kitermelést bővítették, akkor összeségében ugyanazok a cégek sokkal jobban bővítették a termelést, mint amennyire az amerikai termelés esett.

Kérdés, hogy mi történik, ha globális szinten elérjük az elsődleges termelés csúcsát?

Mivel nem mennek át másik bolygóra a szakik és nem is válnak kámforrá,értelemszerűen a meglévő mezőket fogják másodlagos és harmadlago kitermelésűvé alakítani a mélytengeri kitermelés terjesztési melett. Nem olcsó, de nem is omlik úgy össze a kitermelés, mint ahogyan a Hubbert görbe adná.

Így átértékelve a helyzetet, a másodlagos, harmadlagos és mélytengeri technológiák eléggé tompítják a termelés esésé ahhoz, hogy a következő kb60 év alatt kiépüljön az olajhomok kitermelés. Emellett arról még nem is beszéltünk, hogy az OPEC mesterségesen visszafogja a kitermelését, és jelenlegi kb 35millió hordó/nap-ot kb tíz év alatt simán feltolja 5-el,

és hogy a Kötel-keleten még mindig az elsődlegs kitermelésnél tartanak(főleg irakban és iránban, ahol a bővülés várható, ha nem robban ki vallási háború)

Emelett a vízpumpás és a CO2-ős eljárás miért omlasztaná össze a termelést, amikor azt pont a mennyiség növelésére vetik be?

A Mexikó termelés azért omlott össze, mert a mai napig egyil legnagyobb olajkatasztrófa miatt nem akarták, hogy több lyukat fúrjanak.

Íttr egy konkrét este a többedkegs kitermelési eljárásokról, nem tűnik úgy, hogy összeomlott a termelés.

www.google.hu/imgres?q=weyburn+co2+injection&um=1&hl=hu&sa=N&biw=1280&bih=574&tbm=isch&tbnid=LF4pCNSC5pY2QM:&imgrefurl=http://www.theoildrum.com/story/2005/12/12/18171/178&docid=7vnC-lthhdzzvM&w=548&h=330&ei=58BYTt3rC8nCswa0j8mMCw&zoom=1

EXO 2011.08.27. 13:40:31

Így talán az előzetes előrejelzésekkel szemben nem fogunk az olajhiány miatt éhenhalni a következő kb fél évszázadban, az éghajlatváltozás miatt annál inkább.

pandava 2011.08.29. 10:51:09

@EXO: Ez hogy jön ide?

Én azért sem félnék az olaj elfogyásától, mert szénből is lehet cseppfolyósítani, lehet nem is drágábban, mint olajhomok/palá-ból kitermelni.

Szénből pedig még nálunk is több száz évre elegendő készlet van.

EXO 2011.08.29. 16:35:02

A hőguta:
a fosszilis ipar bizony termelni fog még hosszú ideig, és a felmelegedés és nőni.
A fosszilis energiaforrások dominanciája akár az évszázad végéig fennmarad, hogyha nem döntik meg a megújulók, viszont a klímázás addig se marad-el
süti beállítások módosítása