Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Vitorlát bont egy új Szivárványharcos

2011.10.14. 09:27 Greenpeace

Újabb bajnoka van a Földnek. A németországi Bremerhavenben egy kis ünnepségen megkereszteltük a világ első erre a célra épített, egy hatalmas tömeg által finanszírozott, ökológiailag áramvonalas vitorláshajóját, az új Rainbow Warriort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha egyike vagy annak a százezer támogatónak, akik csavart, akciócsónakot, horgonyt, térképet, szappantartót, a vitorlája egy darabját vagy a teljes kormányállását megvették: nagyon köszönjük. Ha a hárommillió rendszeres támogatónk között vagy: merci bien. Ha 17 millió másik emberhez hasonlóan te is feliratkoztál a hírlevelünkre e-mailben vagy mobilon, a rajongónk vagy Facebookon vagy követsz minket Twitteren: gracias. Ha a tizennégyezer önkéntesünk között tudhatunk: danke schön.

 

Azt mondtuk, hogy a Földnek egy új harcosra van szüksége, és mindannyian válaszoltatok a felhívásra: ma hozzávágunk egy üveg pezsgőt a hajó orrához, és útjára bocsátjuk a világ első olyan hajóját, amelyet a hajógerinctől kezdve a Föld jövőjéért folytatott harc megnyerésére építettek.

A két A alakú árboc messzire kiáltja, hogy ez nem közönséges vitorláshajó: egy áramvonalas, energiatakarékos ökohajóról van szó, amelynek minden részét a fenntarthatóságot szem előtt tartva tervezték meg, a hajótest szilikon alapú festékborításától az FSC-fából készült kabinokon át a fedélzeti újrahasznosító rendszerekig és a biológiai szennyvízkezelésig. Az új Rainbow Warriort elsősorban a nap és a szél hajtja majd, az erre nem megfelelő időjárási körülmények során pedig takarékos dízel-elektromos meghajtásra is lehet váltani. A forradalmi árboctervezés lehetővé teszi a hajó számára, hogy több vitorlát használjon, és helyet biztosít a rádiótoronynak, az antennáknak, és az internetelérést és a műholdas kommunikációt lehetővé tevő gömböt – amellyel távoli helyszínekről is sugározhatunk videót, és bármelyik óceánról közzétehetünk egy új blogbejegyzést. A hajó fel van szerelve szerkesztői szobával, mozival, kampányirodával, két sebes akciócsónakkal, webkamerákkal elöl-hátul, helikopterhangárral és egy helikopterleszállóval; ezenfelül akár harminc embert is el tud szállásolni.

 

A legelső Rainbow Warrior egy rozsdás halászhajó volt, amelyet kézzel kapartak és csiszoltak le, és egy galambot és egy szivárványt festettek rá. A Rainbow Warrior I történelmet írt a bálnák megmentésével, a radioaktív hulladék lerakásának megállításával, illetve a nukleáris fegyverek teszthelyszínei körüli tiltott zónába való behatolással a Csendes-óceántól az Északi-sarkig.

 

A hajó történelembe vezető útját két tapadóbomba szakította meg 1985-ben, amikor a megrémült párizsi politikusok francia titkos ügynököket bíztak meg a hajó elsüllyesztésével Új-Zélandon abban a hiszemben, hogy ez megakadályozza az atomfegyver-kísérletek elleni tüntetéseket. A legénység egyik tagja – Fernando Pereira fényképész – meghalt a támadás során. Az akció kitervelői teljesen elszámították a következményeket, az ellenállás az egész Csendes-óceánon gyorsan fokozódott, a Greenpeace pedig megerősödött, növelve elhatározásunkat az újjáépülésre és a visszatérésre. Egy aucklandi támogatótól származik a kifejezés, amely az ellenállás mottójává vált: „Egy szivárványt nem lehet elsüllyeszteni.” Amikor visszatértünk Mururoára egy rendbe hozott testvérhajón, a Rainbow Warrior hagyatéka mint a kitartás példabeszéde megpecsételődött. A Rainbow Warrior II ma kórházi hajóként végez segítségnyújtó munkát Indiában.

 

Kimondottan kampányolási célra épített hajóként az új Warrior az óceánjaink, az erdőink, az éghajlatunk és a jövőnk hangja lesz. Legalább 50 éves tervezett élettartamával egy ígéretet testesít meg számodra, a támogatóink számára, hogy sosem hajlunk meg, sosem adjuk fel.

 

Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója szerint:

Az új Rainbow Warrior tökéletes hajó a világunkat sújtó ökológiai, gazdasági és demokratikus válságok tökéletes viharában való navigálásra. A Rainbow Warrior a rajta utazó nemzetközi legénységgel együtt a világ minden táján szembe fog szállni a környezetvédelmi bűnözőkkel, ki fogja vizsgálni és fel fogja tárni a pusztító tevékenységeket, de ami talán a legfontosabb, reménysugárként és a cselekvés ihleteként fog szolgálni, amerre csak jár. Ha az építésnél még nem vettél részt a Rainbow Warrior kalandjában, kérlek, szállj a fedélzetre és légy része az útjának. A világnak szüksége van egy újabb harcosra: rád.”

 

Az átadást élőben követheted délután kettőtől itt.

Az új hajóval ismerkedés történetét az Új arcok a fedélzeten című Facebook oldalon követheted.

 

Tudj meg többet a Rainbow Warrior I-ről és a Rainbow Warrior II-ről.

 

(Az éjszakai fordításért köszönet Török Marcinak!)


Szólj hozzá!

Címkék: megoldások hajók jó dolgok rainbow warrior

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr283301701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása