Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az irodánkat bezárhatjátok – de nem állhatjátok utunkat!

2011.11.24. 08:13 majcsi

A napokban figyelmeztetést kaptunk: lehetséges, hogy jövő hét elején ki kell kötöznünk jakartai irodánkból. Ez az iroda vezeti az indonéz esőerdőket irtó Asia Pulp and Paper megállításért indított kampányunkat. 

Ezúttal úgy akarták megfúrni munkánkat, hogy közölték, megszegtünk valami helyi épülethasználati szabályozást. Habár rendelkezésünkre állnak a dokumentumok, amelyek az ellenkezőjét bizonyítják, ez láthatólag nem sokat számít.

Amikor tavaly elindítottuk kampányunkat az esőerdő pusztítás megállításáért, és célba vettük a pálmaolaj-ipar bizonyos részeit, azonnal észleltük, hogy indonéziai munkánkat támadni kezdik. Ez annak bizonyítéka volt számunkra, hogy jó felé tapogatózunk. Amikor idén belefogtunk nemzetközi szintű kampányunkba a világ leghírhedtebb esőerdő pusztítója, az APP ellen, ismét összehangolt támadásokat tapasztaltunk, amik ezúttal azonban sokkal nagyobbnak és szervezettebbnek tűntek.

 

Kampányszervezet vagyunk. Számolunk ezekkel a negatív támadásokkal, és tudjuk, hogy mindig lesz kockázat. Amíg az esőerdők pusztítása ellen harcolunk, lesznek efféle támadások.

Sok indonéz civil szervezet, pl. az Indonesian Legal Aid Foundation (Indonéz Jogsegélyszolgálat) és a WALHI/Friends of the Earth Indonézia, néhány neves közszereplővel együtt óriási támogatást nyújtott számunkra. Nagyon komolyan veszik ezeket az összehangolt támadásokat, mivel ezek azt mutatják, hogy a felelőtlen nagyvállalatok vállalatok egyre erősebb nyomást próbálnak gyakorolni a politikusokra. Támogatóinkkal együtt tovább küzdünk azért, hogy a kormány álljon ki az emberek érdekei mellett, és szálljon szembe a maroknyi rövidlátó vállalati nagykutyával, akik a környezetrombolást csupán pénzcsinálásra használják.

Érdekes összevetni jelenlegi helyzetünket Indonéziában a világ más részein korábban szervezett erdőkampányainkkal. Találkoztunk már ilyenfajta támadásokkal. 1997 tavaszán a Greenpeace-t kikiáltották Kanada egyik tartománya, „Brit Kolumbia ellenségének”, mivel felléptünk a Nagy medve-esőerdőben (Great Bear Rainforest) folyó pusztító tarvágások ellen. Tíz évvel később, 2007-ben a egy történelminek számító környezetvédelmi egyezmény aláírását ünnepelhettük együtt a tartományi miniszterelnökkel. Az egyezményt jelenleg az ipar, a kormány, az „első nemzetek” (kanadai őslakosok) közösségei és a környezetvédők közti együttműködés mintapéldájának tekintik. Ez év szeptemberében Vancouver (Brit Kolumbia legnagyobb városa) polgármestere azzal tisztelgett munkánk előtt, hogy szeptember 15.-ét a Greenpeace napjának nyilvánította.

Lehet, hogy tíz évbe telik, mire Indonéziában is eljutunk idáig. Ám most még nem állíthatjuk meg az Indonéz esőerdő-irtást megállító kampányunkat. Tovább folytatjuk a harcot azokkal a nagyvállalatokkal, melyeknek igen gyakran nagy befolyása van a legfőbb államhivatalnokokra és politikusokra. Hiszen ezek a vállalatok irtják az erdőket, melyek számos veszélyeztetett állatfajnak adnak otthont, és tönkreteszik a megélhetését azoknak a helyi közösségeknek, amelyek léte az erdőn alapul, így társadalmi konfliktusokat is szítanak.

Indonéziában létezik egy bölcs mondás: „Buruk muka cermin dibelah”. Azt jelenti: „Ahelyett, hogy szebbé tenné rút ábrázatát, összetöri a tükröt.”

Azok, akik a minket ért támadások mögött állnak, inkább „tegyék szebbé rút ábrázatukat”.

(A fotón: Pillanatkép a Greenpeace "Tigrisszem nevű kampánykörútjáról0, amely során tanúbizonyságot tesznek az indonéziai esőerdők valódi állapotáról. © Ulet Ifansasti /Greenpeace)

 


1 komment

Címkék: bíróság erdő újrapapír antizöldek

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr773402790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

carbonfootprint · http://kornyezetvedelem.weebly.com/ 2011.12.06. 14:28:33

Sok sikert kívánok nektek az erdők megmentésében, ez egy komoly és fontos feladat.
Van erre egyébként egy nagyon hatékonyan működő rendszer, amit sok Brazíliai erdőben, és máshol is alkalmaznak. A lényege, hogy anyagilag érdekeltté teszik az ott lakókat abban, hogy fát ültessenek, ahelyett, hogy fát vágnának ki. Azaz a faültetésért fizetnek az embereknek, amit az önkéntes karbon kredit kereskedelem és a mások (vállalatok és magánszemélyek) által önkéntesen vállalt minősített üvegházgáz kibocsátás csökkentés finanszíroz.
süti beállítások módosítása