Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Obama a klímaváltozásra hivatkozva nem kér az olajhomokból - egyelőre

2011.12.05. 07:01 pappdori.bp

A Fehér Ház - november 10-i - bejelentése elvágta a Keystone XL olajhomok-vezeték építését, döntés csak a 2012-es választás után, leghamarabb 2013-ban várható. Globális felmelegedés témában ez egy kiemelkedő jelentőségű győzelem az Egyesült Államokban, ahol évek óta nem értek el hasonló sikereket. Az engedélyt ugyan nem vonták vissza, de Obama újabb véleményezésre küldte vissza a terveket. A legtöbb szakértő szerint a vezetéket soha nem építik meg.



A blogban korábban volt szó az olajhomokról (avagy kátrányhomok), ami a konvencionális energiahordozó kitermelést háromszáz százalékkal meghaladó CO2 kibocsájtással és az helyi vízkészletekkel teljes lecsapolásával jár az érintett. Például Kanada Alberta tartományában már gyakorlati bemutatóval együtt látjuk, hogyan működik ez.  

Az Albertából Texasig mintegy 2700 km hosszúra tervezett olajvezeték ellen tiltakozások után Obama új szakvéleményt kér, mely felülvizsgálja a kijelölt útvonal és kitér a klímaváltozásra gyakorolt hatást is. Bill McKibben, 350.org alapító szerint "Szinte esélytelen, hogy egy releváns adatokra épülő tanulmány alapján megfelelejen a környezetvédelmi minősítésnek egy olajvezeték, ami lehetővé tenné a világ második legnagyobb szénmedencéjének lecsapolását."

Egy hónapja már mindenki biztosra vette, hogy az olajlobbi nyomása ellen nincs mit tenni, a döntést könnyen átviszik a törvényhozáson. Mégis fordult a kocka , Obama nagy lépést tett a fosszilis energia-lobbi és végtelen pénztartalékaival szemben.

A csoda talán csak a 2012-es választásokig tart és azután könnyűszerrel nyomják majd át az engedélyeket, választóikat - bármilyen további következmény nélkül - megkerülve. A harc még csak most kezdődött el. A kampány nem pihen, hanem aktivistákat gyűjt, akikkel együtt lesben áll, életben tartja a mozgalmat(kampány link), kimegy az utcára és hallatja hangját: tesz a szénbányászat és a tengeri olajkitermelés vagy a gazdasági mutatókat csapdában tartó gáz- és olajláz ellen.

Vagy ígéretet tesz, hogy segítsen megduplázni a fosszilis energiahordozók elleni tiltakozás erejét. Ha szeretnél csatlakozni, látogass el az oldalukra.

Múlt héten nyilvánosságra hozott jelentések szerint 2010ben rekord mennyiségű volt a CO2 kibocsájtás - ebből is látható mennyire elszánt harcra van szükség -  nem csak az Egyesült államokban, hanem az egész világon. Az elmúlt hónapok munkája, ez a lenyűgöző győzelem, akárcsak az Occupy mozgalmaknak világszerte mind bizonyítékok az állampolgári tiltakozásban rejlő erőre.
 

Forrás: Stop Keystone XL Pipeline


9 komment

Címkék: katasztrófa olaj klímaváltozás co2 szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr373390257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.12.05. 16:52:51

A 300%-al több CO2 adat teljesen rossz, és csak egy újabb jele, hogy a Greenpeace hasraütésszerűen állapít meg számokat a minél nagyobb riogatás érdekében
Én most kiszámolom itt nektek, hogy miért irreális a 300%-al több CO2.
A kitermeléshez az energetikai inputot földgázzal teszik be. Mivel a földgáz kibocsátás fajlagosan felannyi co2-t bocsát ki egységnyi co2-re, ezért 6-szor akkora energiatartalmú földgázt kellen elégetni mint a kitermelt olaj energiatartalma.
Mivel egy hordó olaj energiatartalma 6,8Gj, ezért ez 40,8GJ energiigényt jelentene.
Mivel Kanadában a gázár 3,2dollár/Gj ez azt jelentené, hogy a gázszámla minden egyes hordóra több, mint 130dollár lenne, ami a jelenlegi világpiaci olajáraknál magasabb. Akkor még nem is beszéltünk a tőke-munkaerő-karbantartás-kötségről. Ehhez képest 60dollártól gazdaságos a kitermelés
Ez így gazdasági alapon egy óriási maflás GP!

Világoszöld 2011.12.05. 22:01:57

Navárj, itt szerintem nem a kitermelt olaj elégetéséről van szó, hanem csak a kitermeléshez szükséges energiáról. Konvencionális kitermelés: X energia, olaj elégetése nincs beleszámolva. Olajhomokból olaj: 3X energia, az olaj elégetése nincs beleszámolva.

EXO 2011.12.05. 22:33:40

@Világoszöld:
Most jogos a kritika, ezt elismerem.
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy még hosszú ideig mindenféle energiahordozóra szükségünk lesz, mégha saját számításaim szerint a megújulók (nem csak termelést, hanem tárolást,kiszabályozást,tartalékokat beleszámítva), úgy talán a 2040-es évektől kb olcsóbbak lesznek egyes fosszilis forrásoknál, de még azután is hosszú időbe telik majd a teljes infrastruktúra váltás, meg nem minden fosszilis forrásnál esznek olcsóbbak.
Emellett a klímaváltozás továbbra is gy nyitott kérdés, a vízfelhasználásuk 80%-át pedig vissza tudják forgatni.
Az , hogy pont az olajhomokra termelést lesz-e racionális bővíteni 10-15év múlva is, amikor olcsóbb üzemanyagforrások is rendelkezésre fognak állni(gondolok itt az UCG-GTL-re, ha akarod elmondom, hogy mi)

carbonfootprint · http://kornyezetvedelem.weebly.com/ 2011.12.06. 14:19:13

Ez igazán jó hír. Ez egy drága és nagyon szennyező technológia, már maga a kitermelést tekintve is.
Arról nem is beszélve, hogy egyébként a kőolajat mennyi más termék (gyógyszerek, műanyag) előállítására is fel lehet használni, és nem kéne elégetni. Az energiaszükségletet másból is lehet fedezni.

EXO 2011.12.06. 17:35:49

@carbonfootprint:
Szerintem a probléma csak alapvetően annyi, hogy UCG-GTL eljárással többszörannyi szintetikus üzemanyagot tudnánk előállítani szénkészletekből, mint amit a hagyományos és nemhagyományos olajkészletekből együttvéve valaha fogunk tudni, és ráadásul kevesebb, mint feleakkora árért, mint az olajhomok

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.12.07. 09:03:23

@carbonfootprint:

OFF

A szélerőműveknél miért nem jön senki azzal, hogy drága és szennyező? A kompozit technológia az micsoda? Minden, csak nem környezetbarát...

ON

carbonfootprint · http://kornyezetvedelem.weebly.com/ 2011.12.20. 10:20:11

@molnibalage:
A teljes életciklust nézd, és azokat hasonlítsd össze, ne csak 1-1 szakaszt, hanem a teljes folyamatot. A szélerőművek sokkal jobbak.
süti beállítások módosítása