Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Petíció a 2012-es Londoni Olimpia és a Dow Chemical partnerségének megszüntetésére

2011.12.16. 08:12 Toma001

A világ egyik legsúlyosabb ipari balesetéért felelős Dow Chemical mérgező öröksége fenyegeti a Londoni Olimpia hírnevét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eddigi legfenntarthatóbbnak tartott 2012-es Londoni Olimpiai Játékok jó hírét teszi kockára azzal, hogy a Dow vegyi óriással készül partnerségre lépni. A vállalat felelős a világ egyik legsúlyosabb ipari balesetéért, melynek mérgező következményeit a mai napig nem hajlandó felszámolni, így 27 éve folyamatosan környezeti katasztrófát okoz Bhopalban.

1984. december 2-áról 3-ára virradó éjszaka a Union Carbide India Limited Indiában, Madhya Pradeshben lévő bhopali növényvédőszer üzemében bekövetkezett szivárgás során 42 tonna metil-izocianát és egyéb mérgező anyagok jutottak a levegőbe, ami az Amnesty International szerint körül-belül 7000-10000 ember életét követelte. Ráadásul a  továbbra is fennálló szennyezés folyamatosan fertőzi a ivásra és főzésre használt talajvizet.

Tavaly egy indiai bíróság hét embert ítélt el a katasztrófa bekövetkezésében való felelősségükért. A Union Carbide elnöke, Warren Anderson az Egyesült Államokban maradt és nem hajlandó szembenézni az igazságszolgáltatással. Az Amnesty International szerint az ő ügye „nem valószínű, hogy lezárható” és egy újabb példaként szolgál arra, hogy egy vállalat megússza a más országban elkövetett emberi jogokkal szembeni túlkapásainak jogi következményeit.

A Dow ez év során kapta meg a kizárólagos szponzori megállapodást, melynek részeként az olimpiai stadion 336 hirdetőfelületén a cég logója jelenhet meg. A Londoni Olimpiai Szervezőbizottság elkötelezett egy fenntartható olimpia rendezése mellett, de sokan, köztük politikusok, sportolók és hírességek is ellenzik a Dow-val való partnerséget.

Egy londoni nővért, Lorrain Close-t, aki a katasztrófa után Bhopalban élt és dolgozott, annyira megdöbbentette, hogy a Union Carbide tulajdonosa, a Dow Chemical szponzorálná a 2012-es Londoni Olimpiát, hogy petíciót fogalmazott meg, melyben arra kéri a Londoni Olimpiai Szervezőbizottságot, hogy mondja fel a Dow-val a játékokra vonatkozó partnerséget.

Csatlakozz az akcióhoz: Írd alá a petíciót, vegyük rá a Londoni Olimpiai Szervezőbizottságot, hogy törölje a Dow Chemical-t a 2012-es Olimpiai Játékok partnerei közül.

Ha szeretnél többet megtudni vagy segíteni, látogasd meg a The Bhopal Medical Appeal oldalt.

Az Ecoligist

cikkét

fordította: Ábel Attila


5 komment

Címkék: olimpia bhopal vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr933463913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schmidt Gergő 2011.12.16. 10:59:04

Uh én is pont ezt akartam lefordítani, jó cikk! :)
Attila nem bánod, ha az Amnesty blogban is kirakom?

EXO 2011.12.16. 17:56:18

Nem ehhez a tárgyhoz tartozik, de miért van az, hogy a GP kb 2 nappal az információs estek előtt kezdi őket reklámozni? Így véletlenül sem tud az ember elmenni érdeklődni

rézkalapács 2011.12.16. 22:46:07

@EXO: Lehet, hogy nem akarják, hogy élőben is a szenes hülyeségeket nyomasd folyamatosan :-)

Toma001 2011.12.18. 16:48:46

@Schmidt Gergő: Szia Gergő! Megkérdeztem Attilát, azt mondta nyugodtan felteheted!
süti beállítások módosítása