Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Téli biciklizés alapjai

2011.12.21. 10:08 Toma001

Eloszlatunk néhány tévhitet ezzel a nagyszerű közlekedési móddal / téli sporttal kapcsolatban és adunk néhány tippet, hogy egész évben nyeregben maradhass.


A téli kerékpározás többé már nem csak a merész biciklis futárok vagy a hegyi bringázás rajongóinak a kiváltsága. Az emelkedő üzemanyagárak, az ökológiai lábnyom problémája mellett a kerékpárutak fejlődése a városokban is hozzájárultak ahhoz, hogy az egész évben biciklivel munkába járók száma növekvő tendenciát mutat. Elég egy pillantást vetni Magyarország eddig egyetlen bringás forgalomszámlálójára a kiskörúton: gyakorlatilag folyamatosan dőlnek meg a tavalyi rekordok.  A téli biciklizést a síeléshez vagy a korcsolyázáshoz hasonlítja: egy élvezetes téli időtöltés. Egy 56 éves vezérigazgató hölgyismerősünk szerint: „Olyan, mintha a sífutást és a hegyi kerékpározást ötvözték volna.” Élvezi a friss levegőt, a testmozgást és a havas utcákon történő navigálással járó kihívásokat, a munkába való ingázást úgy hívja: „a napom legjobb része!”     

Álltál már valaha a megállóban toporogva, hogy melegen tartsd a lábad, miközben nézted, hogy a kerékpárosok elhúznak melletted? Nos, akkor íme néhány tudnivaló ahhoz, hogy válts. Először is oszlassunk el néhány általános tévhitet:



#1- Biztonságos? Habár óvatosabbnak kell lenni, a téli bringázás nem veszélyesebb, mint az autóvezetés. „Ha vezetni tudsz, tekerni is tudsz” a téli, havas körülmények között – mondja Bence azt tanácsolva, hogy ugyanazokat az óvintézkedések tedd meg, mintha autót vezetnél. Hagyj magadnak elegendő időt a célba érésre, tekerj óvatosan és körültekintően és nézd meg az időjárás előrejelzést mielőtt elindulsz. Mig Roberts, a Torontói Közlekedési Szolgálat közrendőre is emlékezteti a bringásokat, hogy figyeljenek nagyon a környezetükre, mint például a jeges hidakra, villamossínekre és a nagy hóbuckákra. „Ilyenkor minden sokkal csúszósabb. Lejjebb kell ereszteni az ülést, hogy lejjebb legyen a súlypontod, ez nagyon sokat számít. A másik különösen fontos dolog télen, az a rendes világítás: gyakorlatilag délután négytől már szükség van a lámpákra, ha nyugodtan akarunk tekerni.” Közölte, hogy a téli hónapok közül novemberben történik a legtöbb bukás, amikor a bringások kezdenek hozzászokni a télhez. Azt is hozzátette, hogy a kerékpárosokkal mindaddig nem lesz probléma, „amíg tudatában vannak annak, hogy ők is járművel közlekednek és betartják a közlekedési szabályokat.”  

Még egy dologra kell télen jobban odafigyelni: a légszennyezésre. Ilyenkor sokkal nagyobb a szmogveszély, amit komolyan kell venni. Kevésbé forgalmas útvonalon tekerj, és lassabban. Ha zihálsz, ugyan a gyorsabb vérkeringés egyes káros anygaokat jobban kiürít, de másokból több marad a tüdődben a gyakoribb lélegzetvételek miatt. Ha szmogriadó van, akkor pedig a legjobb vagy gyalogostempóban hajtani, vagy BKV-zni.

#2 – Nem túl hideg?  Épp ellenkezőleg ahogy várnád, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ne hevülj fel túlságosan. Bambrick sokkal lazábban öltözködik amikor biciklivel megy munkába, mint amikor tömegközlekedik. “Épp ellenkezőleg mint ahogy várnád, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ne hevülj fel túlságosan. Bambrick sokkal lazábban öltözködik amikor biciklivel megy munkába, mint amikor tömegközlekedik. “Kimelegszel miközben tekersz - és sokkal kellemesebb a saját tempódban bringázni, mintha fagyoskodva várnál a buszra. Ő a fülvédőre és a lábszárvédőre esküszik. Van, aki szerint érdemes még venni egy sínadrágot, nagy kesztyűt és egy jó csizmát. A térdvédő mindenesetre a legfontosabb, ha most nem is érzed hiányát, pár év múlva fájni fognak az ízületeid. Egy alul levágott végű vastag zokni is megteszi, ha felhúzod a térdedre.

#3 – Szeretni fogom? A legtöbb téli biciklista felemelőnek tartja a munkába járást és pozitívan kezdi a napot, szemben azokkal, akik a többi boldogtalan ingázóval összezsúfolva érkeznek meg. A biciklizésnek számos előnye van- ingyen testmozgással kezded a napot, nem vagy kitéve a közlekedés vagy a tömegközlekedés szeszélyeinek és pénzt spórolsz. A sötét és depresszív téli időszakban különösen aranyat ér az az endorfin, ami bringáról leszállva önti el testedet.

Felszerelések

Amire valóban szükséged van, az egy strapabíró bringa és meleg, réteges öltözet, de néha pár kiegészítő is igazán hasznos lehet. Próbáld ki ezeket az erősen ajánlott dolgokat, hogy még kényelmesebb legyen a téli bringázás.

Gumiabroncs: A normál gumi általában elégséges télen. Azonban havas napokra érdemes beruházni egy pár hegyi kerékpár típusú gumira a jobb tapadás érdekében. Ha viszont kemény vagy és főleg jeges úton közlekedsz, akkor szerezz be egy pár téli gumit (igen, valóban vannak biciklire is téli gumik). Vedd figyelembe, hogy ezek csak extrém körülményekre valók. Ha csak egy gumit tudsz megengedni magadnak, akkor az elsőt cseréld le az optimális irányítás miatt. Érdemes még sárhányót is venni. Egy rendes télre már nem javasoljuk a hagyományos sárhányót, mert a hó és a latyak felgyülemlenek alatta. Ehelyett inkább válassz magasabb, felpattintható sárhányót vagy egy furnérlemezzel bélelt hátsó csomagtartót.

Fej- és Szemvédők: Alapvető, hogy beszerezz egy csúcsminőségű bukósisakot, lehetőleg olyat, aminek fülvédő része is van és lehet hozzá védőszemüveget csatlakoztatni. Szükséges még egy csengő, hogy halljanak az utcán akkor is, amikor nem vagy látható. Fel kell készülni arra, hogy ha hóban biciklizel, az arcodba csap a latyak. Ezért fontos egy speciális szemüveg. Ami engem illet, jobban kedvelem a síszemüveget, mert erős, praktikus és nem párásodik be.

Öltözet: A legtöbb ingázó azt tartja a legnagyobb akadálynak, hogy plusz ruhát vigyen magával a munkába. Tapasztalatom szerint erre csak akkor van szükség, ha komoly megbeszélésre vagy prezentációra megyünk. Általában én abban a ruhában megyek, amiben dolgozok, alatta meleg, lélegző anyagú alsóruhával és vízálló-lélegző felsőruházattal.

Kosár: Amikor az utcákon navigálsz, az utolsó dolog, amire szükséged van, hogy valami súly húzza a hátadat. A hátsó csomagtartó vízhatlan kosárral nagyszerű megoldás a cuccaid tárolására. Ráadásul jól jön, ha hazafelé megállsz vásárolni. További előnye, hogy hátizsák nélkül kevésbé ízzadod át a ruhát a hátadon.

Világítás: Mivel télen rövidebb ideig van világos, ezért szükséged van első és hátsó lámpákra; a fényvisszaverő csíkok a vázon segítenek, hogy az autósok jobban lássanak.

Téli szerszámok: A szokásos gumijavító foltkészlet és a kerékpár zsír mellé dobj be egy öngyújtót vagy jégoldót arra az esetre, ha a lakatod lefagyna. Ne felejtsd el felkészíteni a bringádat a téli, havas közlekedésre. 

Maszk. Igen, ha nagy a téli szmog, akkor kifejezetten bölcs dolog egy városi szmogot szűrő maszk. Akármilyen maszk nem jó, van, amelyik csak a látványelemnek jó, van amelyik a vegyi anyagokkal való érintkezéskor előforduló anyagokat szűri. Nem a legkellemesebb viselet, de a tüdőrák se jó. És azért biciklizünk, hogy egészségesek legyünk, jól érezzük magunkat. Úgyhogy télen fontold csak meg.


http://www.greenlivingonline.com/article/winter-biking-basics

fordította: Ibolya

magyar viszonyokra igazította (a szomogot beletette, és az embermagasságú hóbuckákat kivette): Zöld Dani

 


Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés tél bicikli jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr683475586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása