Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Környezetvédő tüntetőket mészároltak Indonéziában

2012.01.07. 09:34 pappdori.bp

A Verespatakért tiltakozó sokat próbált aktivista nem csodálkozik el azon, hogy a aranybányászattal ausztrál cégeket hoznak összefüggésbe (lsd. a tiszai ciánszennyezést okozó Aurult). Ebben vitában mindegy volt, hogy Bukarest vagy Budapest, mindenhol ugyanúgy előállították a rendőrök. Azon sem lepődik meg, hogy a helyiek küzdenek a földjeikért és a természeti kincsekért, melyek a bányászat számára leírható károkként szerepelnek a rekultivációs listán (lsd. szén- és uránbányászat vs. Pécs ivóvízkészlete). Az viszont még ebben a szakmában is szokatlan, hogy egy néhány napos ülődemonstrációnak úgy vessen véget a helyi rendőrség, hogy a tiltakozók közé lövet. Politikai akcióknál ez bevált szokás. Érthetetlen, hogy pár kést és Molotov-koktél milyen halálfélelmet tud kiváltani az állig felfegyverkezett rendőrökből?!

Forrás: http://indymedia.org.au/files/pelabuan-sape.jpg

Az ABC News oldalán megjelent videón látható, amint az indonéz rendőrök tüzet nyitnak az ausztrál tulajdonú aranybánya építése ellen tüntetőkre.   rendőröket utasították, hogy közvetlenül a demonstrálók közé lőjenek. A videón látható, hogy rángatják és ütlegelik az egyik sebesültet. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk a következő képsorokat!

http://www.abc.net.au/news/2011-12-26/indonesian-police-open-fire-on-protesters/3747932

Az indonéz Nemzeti Emberi Jogi Bizottság(Komnas HAM) hétfői közleménye szerint hárman haltak meg - feltehetően diákok - és 30 sebesültje van a  karácsonyi összecsapásnak. A rendőrök tűzparancsot kaptak, hogy feloszlassák a PT Sumber Mineral Nusantara és az ausztrál illetőségű Arc Exploration tulajdonában lévő építési területen a helyi lakosok - mintegy 1000 fő - egy hete tartó blokádját (Bila város, Indonézia). A hatóságok szerint csak így tudták megfékezni a tiltakozókat, akik a tüntetésen késekkel és Molotov-koktélokkal voltak felszerelkezve - illetve a hatóságok több épület felgyújtását is hozzájuk kötötték.

A Jakarta Post adatai szerint 47 embert állítottak elő.

A tüntetők a PT Sumber Mineral Nusantara (SMN) bányászati engedélyének visszavonását követelték a bányászati tevékenység által okozott környezeti károkra hivatkozva. Az SMN engedélye 24.980 hektárra szól, amellett, hogy veszélyezteti az erdőket és az öntözővíz készleteket és rontja a helyi bányászok megélhetési esélyeit. Indonéziában egyre több tüntetést szerveznek a földjeik megmentésért küzdő helyi termelő és a profitból igazságosabban részesülni akaró vállalati dolgozókat.

A halálos áldozatokkal járó incidens után az ARC Exploration a bánya sorsa kérdéses, a helyi polgármester az felfüggesztette a korábban kiadott engedélyt.


 

 Forrás: ABC News, Jakarta Post


1 komment

Címkék: megoldások cián verespatak bányászat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr503519500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása