Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ismét kémkedéssel vádolt atomipar. Nem kéne már felnőni, haver?

2012.02.10. 08:58 majcsi

Most, hogy egy újabb nukleáris vállalatot vádolnak a Greenpeace utáni kémkedéssel, fel kell tennünk a kérdést az atomiparnak: Hé, haver, 60 éves vagy – nem kéne már felnőni végre? 2012 januárjában a Greenpeace büntető feljelentést tett a francia ügyészségnél, és kérvényezte, hogy indítsanak vizsgálatot a Journal du Dimanche nevű újságban megjelent állításokkal kapcsolatban, melyek szerint az ország nukleáris óriása, és egyben a világ legnagyobb nukleáris vállalata, az Areva megbízott egy tanácsadó céget, hogy a Greenpeace után kémkedjen. Ez a hír nem sokkal azután jelent meg, hogy 2011 novemberében Franciaország állami áramszolgáltatóját, az Electricité de France SA-t (EDF) 1.5 millió euró büntetéssel sújtották, valamint a Greenpeace számára 500.000 euró kártérítés megfizetésére kötelezték, miután elítélték őket a Greenpeace utáni kémkedésért. A négy érintett – akik közül kettő az EDF felső szintű vezetője – börtönbe került.

De hát miért is tennének ilyet? Mert hatalmas szakadék tátong aközött, ahogy az atomipar láttatni szeretné magát, és amilyen a valóságban. Az atomipar által finanszírozott képregényekben és propagandaanyagokban az Atomenergia macsó szuperhősként jelenik meg. Csípőre tett kézzel tekint a jövőbe, és azért küzd, hogy megmentse a világot a gonosz klímaváltozástól. DIRR-DURR! Globális felmelegedés, vegyél vissza! BAING! Üvegházgázok, ki vagytok ütve! De az álruha alatt semmi nem olyan, mint amilyennek látszik. A valóságban az Atomenergia egy nagyzási hóbortban szenvedő 60 éves bácsi, aki még mindig anyucival él, és a támogatására szorul. Bepiszkítja környezetét, és igen sokba kerül a fenntartása. Kínos baleseteket okoz, amiket aztán anyucinak kell elsimítania.

Igen, próbálja még utoljára összeszedni minden erejét, és a csontjába hatoló kínokat legyőzve porondra állni… de nem megy. Elfáradt. Mindenkit, aki csak hajlandó meghallgatni, régi győzelmeivel traktál, de mindez egyre hiteltelenebbül hangzik. Ha hajlandó volna őszintén szembenézni önmagával, belátná, hogy az évek alatt többet ártott, mint használt.

És ráadásul a fiatal jelöltek, Napenergia, Szélturbina és csapataik is versenyben vannak, sőt, könnyedén lekörözik, amitől még rosszabb színben tűnik fel. A közönség éljenzi őket, amikor feltűnnek, ám ha Atomenergia lép színre, kínosan oldalra tekintgetnek, majd kimentik magukat és továbbállnak.

 

Mélyen belül tudja, hogy elvesztette a meccset, de nem vallaná be magának. És közben nem tudja tartani a tempót. Elképzeli, milyen volna a világ nélküle, és beleborzong. Mit is tehetne? Arra gondol, vajon mire készül most Napenergia és Szélturbina csapata? Hogyan állíthatná meg őket, hogy visszaszerezze régi dicsőségét? Tudni akarja. Ezért aztán csal, sunyít és kémkedik. Megpróbálja elhallgattatni azokat, akik a rosszaságait felemlegetik. De aztán mégis lelepleződik, mert nem olyan okos mint hiszi - így végül még szánalmasabban fest.

Az atomiparnak rá kellene végre ébrednie arra, mi is a valóság; az atomenergia beszélhetne önmagáért – de hát nem tud. Hiszen ha igaz volna az ígéret, hogy az atomenergia tiszta, biztonságos, olcsó és képes felvenni a harcot az éghajlatváltozással, akkor nem volna szükség a piszkos kis trükkökre, a ferdítésekre, a propagandára és, igen, a bűnözésre ahhoz, hogy „menjen a szekér”.

Azt mondják, az atomipar oly régen fennáll, hogy érett iparágnak tekinthető. Ám a módszerei alapján igen távol áll még ettől. Ideje volna felnőni, haver!

 

(Kép © Patrik Rastenberger / Greenpeace. Greenpeace aktivisták tiltakoznak a finnországi Olkiluoto atomerőmű ellen. A francia AREVA támogatja a kivitelezést, amely eddig 5 évvel és 3.5 millió euróval lépte túl a tervezettet)

 

 

(az eredeti blogbejegyzést írta Justin McKeating, 2012. január 9.-én)


24 komment

Címkék: atomenergia semmi különös antizöldek

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr73572348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2012.02.10. 12:45:07

A költségtüllépés nem 3,5millió euró, hanem 3,5miéliárd euró(csak úgy szólók)
Amúgy ez a költségtúllépés valóban brutális, de a koreaiak jóval olcsóbban és megbízhatóbban tudnak atomerőművet építeni és még talán jobb technikai színvonalon is(ennél is az van, hogy az ázsiaiak olcsóbban és jobban megcsinálják ugyanazt a terméket, mint a lusta és korrupt franciák.

Az egyik érdekes ügy, hogy az Emirátusok atomerőmű tenderét a koreaiak nyerték a franciákénál állítólag 40%-al olcsóbb ajánlatával. A franciák az erőműveiket is ugyanúgy korrupcióval adják el, mint a fegyvereiket.

Permian 2012.02.10. 12:55:16

Az eredeti bejegyzés írójának üzenem: egyszerűen nyugodjon bele, hogy az atomenergia túl fogja őt élni. (Konkrétan tovább fog élni, mint ő. A halotti torján is legalábbis részben atomerőműből jött árammal fognak világítani.) Ne tegye fel senki az életét arra, hogy ez ellen hőbörög, mert csak azt éri el vele, hogy boldogtalan élete lesz.

Ami a jogi dolgokat illeti: egyszer már megírtam, hogy jó-jó, de a tágabb képből ne feledjük ki, hogy egy olyan szervezettől, ahol macsóságnak számít vonatok elé akadályokat építeni, némileg visszataszító az ilyen finnyáskodás.

Ami a felnőttséget illeti: ha majd meggyőződök arról, hogy Justin McKeating össze tud fejben szorozni két kétjegyű számot, akkor esetleg elgondolkodom, hogy vajon ő is tekinthető-e legalább fele olyan felnőttnek, mint a nukleáris szakemberek. (Félreértés ne essék: én magam nem vagyok ilyen utóbbi, csupán "amatőr". Ahhoz azonban eleget tudok, hogy röhögjek, amikor a Greenpeace-befőtt el akarja tenni az atomenergia-nagymamát.)

fakopács 2012.02.10. 15:10:38

Ilyen egy sötét posztot! Majd pont az agyontámogatott szél és napenergia társaság fogja megmondani hogy mit csináljon az atomipar. Az atomipar aktivistái egyelőre nem tüntetnek a szélkerekek ellen és az adófizetők pénzéből telepített napelemek ellen.
Te öcsi vegyél vissza az arcodból, mert fogalmad sincs miről beszélsz.
Arrogáns hülye vagy.

flamer 2012.02.10. 15:34:02

"És ráadásul a fiatal jelöltek, Napenergia, Szélturbina és csapataik is versenyben vannak, sőt, könnyedén lekörözik"

ROTFL. Nem kéne már felnőni, haver?

Float 2012.02.10. 16:05:01

Előbb életképes alternatíva kéne, nem csupán mozgalmak. Két lehetőségetek van:
-- feltaláljátok két akció közt a 110%-os hatékonyságú turbinát/napelemet/bárakármit, amihez az egész univerzum sok sikert kívánna.
-- jó példával elől jártok abban, hogy sokkal kevesebb energiát használjon mindenki, és nem posztoltok blogokon, mert sajnos azt az áramot, amit a gépetek használ, egy szomorkodó atomerőmű termelte meg. (ja és papír alapú orgánumban sem jelentek meg, mert az is környezetszennyező)

Fel kéne már nőni.

Hardbácsi 2012.02.10. 16:10:29

jah, a németek is hogy megvannak atomenergia nélkül, csak épp ne legyen meleg, vagy hideg:
www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/ujrainditottak_tobb_atomeromuvet_nemetorszagban/2263840/

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.10. 16:34:58

Orvos látta már a blogolót?

Egyébként meg olyan társaság, aki nagy arccal bejelenti, hogy betör XY létesítménybe mit hőbörgög, hogy nyomoz utána valaki...? Hm...?

És kilövési engedély adnék a magadfajta hülyékre...

aaabbbccc 2012.02.10. 16:37:15

Nem vagyok atom párti, főleg azért, ahogy itthon ezt kezelik (régi nomenklatúra levajazza a dolgokat a háttérben) de azért ez elgondolkoztató:
blog.chron.com/sciguy/2006/04/greenpeace-founder-i-was-wrong-about-nuclear-power/

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.02.11. 07:53:40

sajnos ez a poszt ugyanazt a mozgalmár egysíkú gondolkozást tükrözi, mint néhány egyéb itt megjelenő poszt.

A német atomerőmű leállítás 'átmeneti' következményeiről:

www.vilaggazdasag.hu/vallalatok/energia/ausztria-akadalyozta-meg-az-elsotetitest-nemetorszagban-368614

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.13. 11:30:30

@aaabbbccc:

www.wired.com/science/planetearth/news/2007/11/moore_qa

Greenpeace is against fossil fuel, nuclear and hydroelectric power. Those three technologies produce over 99 percent of world energy. What kind of a path to a sustainable future is that?

Innentől fogva fel is lehetne számolni az egész gp-t. Maga a szervezet alapítója látja így. Persze ez nem hírértékű mi...?

aaabbbccc 2012.02.13. 12:22:01

@molnibalage: bocs, de en is pont ezt linkeltem, nem ? csak egy egy evvel korabbi hirben

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.14. 12:57:24

@aaabbbccc: Nagyjából. Csak itt az indoklás is. :)
Még 2011-es dátummal is van hasonló cikk egy csomó.

Hedonista Daidalosz 2012.02.16. 15:29:57

@fakopács: az agyontámogatott az azért erős túlzás. pont az a baj itthon h nem támogatják a megújulókat.Durva is lenne ha az atomenergia pártolói egy tiszta, gazdaságos energiaforrás ellen tüntetnének.

Permian 2012.02.16. 17:52:58

@Hedonista Daidalosz:
Számold ki légyszíves a mostanában épülő debrecen-halápi naperőműre azt, hogy egységnyi kW állandó teljesítménynek megfelelő napelem mennyibe kerül! (Ne feledd ki a kihasználtsági tényezőt!)

Az interneten is megtalálható adatok alapján ha helyesen számolsz, kijön, hogy a most épülő 1600 MW-os finn EPR reaktornak megfelelő kapacitású napelemet 21 milliárd euróból építhetnél meg (90%-os kihasználtságú atomerőművet, 300Ft/euro-t feltételezve, ami reális). Azért az erőműért az építtető 3 milliárd eurót fizet. (Az építőnek lesz további 3,5-4 milliárd euró vesztesége, a többi hasonló blokkra viszont már biztos jobban fog menni az építés).

A napelemekről ennyit. Legközelebb majd a szélről írok. Az költségét tekintve egy fokkal kedvezőbb, de messze drágább, mint az atomenergia. És a "megújulók" költségébe valahogy nem számolják bele az elektromos hálózat extra igénybevételét, a neodímiumbányászat(szél)/félvezetőgyártás(napelem) környezetkárosító hatását, a leszerelés költségét (ahogy egy atomerőműébe viszont igen). Magyarul: ha valóban igazságos verseny lenne, még aránytalanabbul drágábbak lennének a "megújulók".

Szóval nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.02.17. 09:37:17

@Hedonista Daidalosz: Paks 10-11 Ft/kWh termel. Nincs kötelező átvétel és a bevétel egy része megy az eltakarítási alapa. A széláram ára 30 Ft/kWh felett van és kötelező átvétel. Az eltakarításra van alap bármelyik szélfarm esetén is...?

Ne fárassz már..

Permian 2012.02.17. 12:07:46

@Hedonista Daidalosz:
De amúgy nem megölni akarunk.
Csak úgy látom, hogy mint sokan mások is, valamiért (talán érzelmi okok miatt) Te is készpénznek veszel egy csomó dolgot (pl. azt, hogy a "megújuló" energia az tiszta, olcsó, vagy millió negatív dolog az "atomról"), és még soha sem kérdőjelezted meg ezeket, sose néztél utána a konkrét számoknak, tényeknek. Ez önmagában nem baj. Azért írjuk le őket.

Hedonista Daidalosz 2012.02.17. 12:26:22

utánanéztem bőven, konkrét számoknak, egyebeknek. de tény h ez az előző hozzászólásomból nem derül ki. nagy bajom, h itthon egyáltalán nem engedik növelni a megújulók kapacitását, pedig tőke, meg igény az van rá. nem mondom h már holnap csak ez legyen, de azért teret igenis engedjünk neki. ezt szerintem aki a nuki energiát pártolja az is belátja;a jelenlegi sajnos nagyon minimális megújuló kapacitásnál többre is képes kis hazánk. az ára pedig évről évre nagy mértékben csökken ezeknek. a hatásfoka pedig nő. bányászattal kapcsolatban pedig inkább bányásszuk a kevésbé káros dolgokat ami a mondjuk a napelemhez kell, mint uránt, ami (konkrét esettől függően) szennyezi az ivóvizet, meg a bányászok tüdejét. szóval legalább egy középút felé el kéne már indulni.

Permian 2012.02.18. 12:06:37

@Hedonista Daidalosz:
Általában először azt kapom, hogy "a megújuló olcsó". Amikor belátjuk, hogy k*** nem, akkor "jó, de egyre olcsóbb lesz". Mikor? Mindig "majd ha adnak rá még több pénzt", vagy "még kedvezőbb átvételi rendszer lesz". Magyarul: soha.

Elvileg nem lehetne sose olcsóbb a szél, nap, mint az atom. Egyszerűen az energiasűrűségek alapján világos lehet: 10 kg urán atommagjainak elhasadásával annyi villany termelhető, amennyi egy nagy, 2 MW-os szélkerékkel egész élettartama alatt.

Egyáltalán nem nyilvánvaló az sem, hogy a napelemhez kellő dolgok "kevésbé károsak". Összesítve a dolgokat, ismert (bárhol utánanézhetsz), hogy egységnyi megtermelt energiára vonatkoztatva a nukleáris energia jár a legkevesebb halálos áldozattal, kevesebbel, mint akár a fosszilis, akár a vízi, akár a nap, szélenergia. (Persze akiknek fáj az igazság, azok mindent megtesznek, hogy a valóságosnál nagyobbnak láttassák a csernobili, fukusimai balesetek hatásait - nem rettenve vissza a józan ész határait már alulról sem súroló "érvelésektől". Ezeknek nem kell hinni és kész.)

EXO 2012.02.18. 21:51:24

Csak nekem tűnik fel, hogy a GP 2 napra előre jelenti be a rendezvényeit?
Mondhatjátok, hogy azért, hogy ne én menjek oda, de így az se bír odamenni, aki szeretne.

Rettenet Tábornok11 2012.02.19. 00:11:33

Csak a tiszán látás végett:

Adott itt egy szervezet (GP) ami elsődleges ellenségének tartja az atomipart. Ez a kiválló társaság rendszeresen provokatív akciókat hajt végre atomlétesítmények mellett, aktivistái gyakran megsértik az ingatlanok biztonsági övezetét stb...
Magyarán szembe kell nézni vele hogy a GP egy üzembiztonságot veszélyeztető tényező, és mint ilyen minden létező eszközzel küzdeni kell ellene :P
Engem megnyugtat a tudat, hogy igyekeznek előre informálódi a GP újabb őrült terveiről.

RT

Zöld_Dani 2012.02.19. 03:30:11

@Rettenet Tábornok11: Ez szerintem egy tök rendben lévő olvasat. Tényleg :-)
Én nem is akadtam ki a híren. Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.

pandava 2012.02.19. 09:56:48

@Hedonista Daidalosz: " nagy bajom, h itthon egyáltalán nem engedik növelni a megújulók kapacitását, pedig tőke, meg igény az van rá. "

Többnyire külföldi tőke szeretne nálunk jelentős mennyiségben beruházni kizárólag külföldi gépekből épült szélparkokba úgy, hogy a magyar állam az adóbevételeiből garantálja a piaci villamosenergia ártól kb. 2x nagyobb átvételi árat, amíg a befektető vissza nem kapja beruházási költségét.

Kell ez nekünk?
Kell ez nekünk, amikor ma hazánkban több százezer lakás a legalapvetőbb hőszigeteléssel sem rendelkezik?
süti beállítások módosítása