Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A MONSANTO BŰNÖS MÉRGEZÉS VÁDJÁBAN – MONDTA KI A FRANCIA BÍRÓSÁG

2012.02.16. 08:46 Schmidt Gergő

Paul Francois francia farmer neurológia problémákban szenved a biotechnológiai óriás Lasso nevű gyomirtójának belégzése miatt mondta ki a francia bíróság. Az súlyos ítélet újabb kérdéseket vet fel a növényvédő vegyszerek egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

 

A 47 éves gabonatermesztő farmer neurológiai rendellenességeket szenvedett a Monsanto gyomirtó belégzését követően, úgy, mint memóriazavarok, fejfájás és beszédzavarok. A vád része volt, hogy a vállalat megfelelő figyelmeztetésekkel sem látja el a termékét. A lyoni bíróság szakértőket rendelt ki a sértettet ért veszteségek és azzal kapcsolatos kártérítés mértékének megállapításához.

 

,,Ez egy történelmi döntés, elsőként ítélnek el egy növényvédő szer gyártót ilyen típusú visszaélésért.” – mondta el Francois Lafforgue ügyvédje a Reuters hírügynökségnek. A Mosanto ezzel szemben csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban és kijelentette, megvizsgálják, hogyan támadhatják meg az ítéletet.

 

,,A Monsanto mindvégig azon az állásponton volt, hogy nincs elégséges bizonyíték az állítólagos mérgezés és a tünetek között fennálló ok-okozati összefüggésre.” jelentette ki a cég ügyvédje.

 

Francois és más, hasonló megbetegedésekben szenvedő gazdák létrehoztak egy szervezetet azzal a céllal, hogy az egészségügyi problémáktól szenvedők és az általuk használt szerek összefüggéseit monitorozzák. A francia társadalombiztosítási rendszer 1996 óta követi nyomon a gazdákat ért vegyi anyagokkal kapcsolatos egészségkárosulásokat, ezek száma 200-nál is magasabb évente. Ennek ellenére az elmúlt 10 évben csupán 47 esetben sikerült a gyártókat a mérgezés elismerésére kötelezni.

 

A kötelező EU irányelvek miatt a Monsanto Lasso gyomirtóját be szerencsére már Franciaországban is betiltották, követve néhány másik ország példáját. Franciaország az Unió legnagyobb mezőgazdasága, egy jelenleg is futó projekt keretében 2008 és 2018 között az országban felhasznált növényvédő szer használatot 50%-al kívánják csökkenteni, aminek első jeleként 2008 és 2010 között 4%-os mérséklődés értek el.

 

Francois esetében a közvetlen egészségügyi kárt viszonylag könnyű bebizonyítani, hiszen az a Monsanto vegyszer tárolására használt tartály tisztítása közben következett be, gazdálkodó társainak azonban sokszor ennél lényegesen nehezebb dolguk van, amikor a különböző növényvédő szerek összesített hatásait szeretnék bemutatni. Közéjük tartozik az a prosztatarákból felépült gazda is, aki név nélkül nyilatkozott fájdalmairól a Guardian brit napilapnak.

 

,,Ha a vegyszereknek komoly egészségügyi hatásaik lennének, akkor arról azt hiszem már tudnunk kellene róluk.” - mondta Jean-Charles Bocquet az UIPP ( a növényvédő cégeket tömörítő francia szervezet) ügyvezető igazgatója.

 

A társadalombiztosító idén a parkinson kór mellett újabbakat vett fel a gazdálkodókra különösen kockázatos megbetegedések listájára köztük a vér- és húgyhólyagrákot valamint légúti problémákat. Eközben a francia egészségügyi és környezetvédelmi ügynökség vizsgálatot folytat a gazdákat ért egészségügyi hatásokról, az eredmények jövőre várhatók.

 

Készült a Guardian cikke alapján. Ford.: Schmidt Gergő

 

 


5 komment

Címkék: egészség gmo monsanto vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr344104648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czoli 2012.02.25. 09:33:02

A lényeget el lehet kenni azzal a vitával, hogy okoznak kárt a génmódosított termékek, vagy sem, de a kérdés szerintem az, hogy miért kell erőltetni? szerintem, ha megkérdeznének bárkit, hogy ha választania kéne, milyen táplálékot fogyasztana, természeteset avagy manipuláltat, mindenki a természeteset választaná. Így aztán a GMO soha nem a fogyasztók (vö. emberek) érdekeit szolgálja, hanem a gyártókét, esetleg a gazdákét (ha egyáltalán). Néha úgy érzem magam, mint amikor egy parkolóban vagy az utcán erőszakosan rámtör valaki, hogy vegyem meg a nyolcas kiszerelésű vacak zokniját, és egyáltalán nem érdekli, hogy kell-e nekem vacak zokni vagy sem. A Monsanto és társaik szerintem ugyanígy nyomulnak, a legkevésbé sem törődve azzal, hogy akarják-e őket vagy sem. Valahogy erőteljesebben kellene kommunikálnunk, hogy nem akarjuk őket.

martazoe 2012.04.16. 19:03:49

Szolgàlja mèg egyàltalàn valaki/valami a fogyasztòk, a NÈP èrdekeit? Mert ugye mi nem csak "fogyasztòk" vagyunk.
Èrdemes megnèzni Marie Monique Rubin filmjèt a mon santoròl. Minden tèren nagy csalòk, ès hatalmas kàrokat okoznak ùgy emberèletekben, mint a termèszetben. Semmit sem tudnak ellenük bizonyìtani, mindig kimossàk magukat. Meghamisìtjàk a mèrgezèsi hatàsok vizsgàlati adatait, ùgy manipulàljàk a növènyeket, hogy rengeteg vegyszerre legyen szüksèg, a magokat sterilizàljàk... teljesen tönkretettèk India gyapottermesztèsèt, sok termelö öngyilkossàgba menekült,... becsempèszik Mexikòba a gènkezelt kukoricàt... vège nincs asok aljassàgnak, mègis vèdelmet èlveznek.
Vàrom a jò hîrt, hogy bezàrjàk a mon santot, meg a hasonlò kârtevöket is mind!

pandava 2012.04.17. 13:19:27

Ne legyetek már ennyire szűklátókörűek. Ma a világban kb. 160 millió hektáron termesztenek génmódosított növényeket, és ez a szám évről évre nő. Nem gondolhatjátok komolyan, hogy úgy használja ezeket millió gazda, és úgy veszi meg a GMO terményt millió felhasználó hogy tudja, magának ezzel kárt okoz...

Zöld_Dani 2012.04.17. 19:13:08

@pandava: nem felejtettem el, h mivel lógok neked :-)

pandava 2012.04.18. 20:29:38

@Zöld_Dani: láda sör?:) nem tudom, tyúk eszem van.:)
A komment amúgy nem neked szólt, csak a feni 2 komment olyan gondolkodásmódot tükröz, amit még maga Sztahanov is megirigyelt volna:) (Szerintem)
süti beállítások módosítása