Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Szegediek (is) Verespatakért

2012.03.05. 09:52 Gp Sz

Január utolsó hetében történt, hogy két szegedi Greenpeace aktivista útra kelt, hogy Verespatakért kampányoljon. Az egyikük Bukaresbe, másik Budapestre ment.
Romániában nem új jelenség a cianidos bányászat, 2000-ben Nagybányán is tapasztaltak hasonlót.
Na, de hogy 15 évre tervezett 200 munkahely miatt 5 hegyet elpusztítsanak? Ezt nem gondolhatják komolyan.
Január utolsó napjaiban több európai nagyvárosban is Greenpeace aktivisták demonstráltak román nagykövetségek előtt, hogy átnyújtsák követeléseiket a bányákkal kapcsolatban.
Bukarestben 20 aktivista nyomult be az RMDSZ egyik magyar miniszteréhnek irodájába, hogy emlékeztessék Borbély Lászlót az ígéretére. Mivel az előző időszakban kiküldött levelekre nem válaszolt, így ehhez a módszerhez fordult a szervezet.
Összetettebb volt ez a „rajtaütés”, mint mondjuk a budapesti akció, mert mégis csak egy épületbe mentek az aktivisták, és nem „csak” az utcára, egy hivatal elé. Bár mindkettő rendkívül fontos, mert utóbbit az utcán elbicikliző, gyalogló, száguldozó járókelő is láthatta. Bukarestben az ablakon kilógatott üzeneten kívül más azonnal nemigen jutott ki a négy fal közül.
Szóval Ármin elmondása szerint a meglepetés volt az első, ami az épp tárgyalók arcára kiült, amikor beléptek, és rögtön leláncolták magukat. A médiát természetesen első dolguk volt eltávolítani, még mielőtt kiderülne, hogy ő se tudja, mi folyik itt? (Ezzel kapcsolatban egyébként érdekes plusz információ, hogy a helyi tv-k csak a magyarokat követően vettek részt, miután látták, itt valami történik. Előzetesen az egész lakosságnak pozitív képet adtak az arany- és ezüstbányák tervéről. Akkor miért ez a sok sárga pólós?)
Már mondhatni szokás szerint a rendőrök is megjelentek egy idő után. Mindkét eseményen. Budapesten nemigen foglalkoztak velünk, nem azért jöttek, hogy megakadályozzanak bármit is. De Bukarestben …! És ekkor Borbély úr még csak annyit mondott: „Nem kell őket elvinni, majd elmennek, amikor akarnak.” (Erre még hálózsákot is küldtek, de nem engedték be.) Az idő elteltével a miniszter türelme egyre inkább fogytán volt, majd a már aktivistákkal folytatott beszélgetések után Simon Gergőhöz, a Greenpeace vegyianyag szakértőjéhez fordult, akivel vitában is bonyolódott.
Végül egy megbeszélésre hívta az aktivistákat, ezzel lezárva az ügyet.
De a romániai hírekben ugyanúgy, mint a magyarországiakban, megjelent nem egy cikk, kép, videó az akcióról.
 „Elértünk egy célt, beszélnek róla.” – mondta végül Ármin, összegezve első külföldi ilyen jellegű látogatását.

Szólj hozzá!

Címkék: szeged akció cián aktivizmus verespatak

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr294169322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása