Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Almamosás

2012.04.27. 10:43 tmarton

Aktivistáink tisztára mosták az Apple-t. Legalábbis a logóját. Legalábbis az egyik bolt előtt. A Maszatos adatok kampány folyamatosan zajlik világszerte: az Egyesült Államokban például fekete léggömbök alkotta szénfelhőket engedtek fel pár Apple-bolt üvegplafonjára, és többek között Hongkongban is jelezték: nem gyűlölik a céget, de szeretnék, ha a felhőszolgáltatások áramellátásához nem szénégetéssel nyernék az energiát.


Mi a régi, szivárványszínű Apple-emblémát vettük elő, elvégre a csúcstechnológiából élő cég még ma is a 19. századi szénenergiával látja el az adatközpontjait. Nem kérünk lehetetlent: a Yahoo, a Google, sőt némi noszogatás hatására a Facebook is elindult már a megújulók útján, így az Apple-nek lesz mit behoznia, ha hű szeretne maradni Steve Jobs ígéretéhez, és környezetvédelmi szempontból is vezető céggé akar válni.

A vállalat egyelőre csak számháborúzik velünk: a prineville-i adatközpont energiafogyasztását a mi legutóbbi jelentésünkre reagálva fedte fel először. Az általuk említett 20 MW azonban nincs összhangban az adatközpont épületének alapterületével és a beruházás mértékével. (Amikor bejelentették, hogy tíz év alatt egymilliárd dollárt fognak költeni a központra, még nem volt szó a megújulókról, így ez nincs benne a költségekben.)

És bár kimondottan jól hangzik az is, hogy a cég maideni adatközpontja 100%-ban megújulókkal fog működni, nagyon fontosak lennének a konkrétumok is – nem mindegy, hogy az Apple egy másik helyi áramszolgálatótól fog tiszta áramot venni, vagy pusztán ellentételezi a kibocsátásait tanúsítványok vásárlásával. Utóbbival a kibocsátások mennyisége ugyanis nem fog csökkenni.

Amikor pedig arra gondolunk, mennyi energiát megspórolnak nekünk az adatközpontok, vegyük figyelembe azt is, hogy az adatok eléréséhez továbbra is szükség van egy gépre a felhasználói oldalon, amelynek a munka során továbbra is végig bekapcsolva kell lennie, ezzel tehát még nem vagyunk sokkal beljebb – sőt további közbülső szerverek, routerek munkájára van szükség, hogy hozzáférhessünk a fájljainkhoz... minden egyes alkalommal.

Egy-egy adatközpont áramfogyasztása több tíz-, több százezer háztartásénak felel meg. Ezért kell átállniuk a megújulókra. Kompromisszum nélkül.


Szólj hozzá!

Címkék: it apple technológia demonstráció megújulók piszkos energia maszatos adatok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr764476182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása