Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Talán mégsem privatizálják teljesen a tengereket

2012.05.04. 10:46 Toma001

Európa miniszterei úgy döntöttek az április 27-ei luxemburgi találkozón, hogy nem támogatják a Bizottság azon javaslatát, hogy a kötelező erejű átruházható halászati koncessziók rendszerét vezessék be.

 

A környezetvédelmi szervezetek már korábban felhívták rá a figyelmet, hogy az átruházható halászati koncessziók terve nem más, mint a tengerek privatizációja, amely kizárólag a gazdaságilag erős halászcégeknek kedvez, figyelmen kívül hagyva a környezetvédelmi erőfeszítéseket. Sőt ez a rendszer hátrányos helyzetbe hozná azokat a halászokat, akik a legkisebb környezeti hatással tevékenykednek és a legtöbb értéket szolgáltatnak a helyi part menti közösségeknek. Szakértők figyelmeztetnek rá, hogy az ipari, környezetromboló halászati módszerek jelentősen felgyorsítják a tengeri erőforrások kimerülését, és a tengeri élőhelyek pusztulását.

(A kötelezően bevezetendő átruházható halászati koncessziók rendszere a Bizottság egyik legújabb javaslata, mely szerint röviden összefoglalva a tagállamok halászflottái a megkapott kvótákkal szabadon kereskedhetnének egymás között. Ez alól egyedül a 12 méternél kisebb hajók képeznének kivételt. A rendszer eredeti szándéka az, hogy így a nagyobb szereplők inkább megveszik mások fel nem használt kvótáit, minthogy a visszadobással szelektálnának a fogásaik között. Ez a rendszer azonban erősen implikálja azt, hogy a nagy gazdasági erejű halászflották felvásárolnák más kisebb szereplők halászati lehetőségeit. – szerk.)

A Greenpeace EU halászati politikai vezetője, Saskia Richartz az alábbit nyilatkozta: „A Bizottság eme bugyuta terve egyelőre halott a vízben, de hagyott egy vákuumot. Az európai kormányoknak ezt egy olyan tervre kellene átdolgoznia, amely az olyan halászoknak biztosít elsőbbségi jogokat a halászati területekhez, akik fenntartható módon halásznak. A lebénulás nem egy alternatíva: az új EU-s halászati politika tárgyalásai így is egy éves késésben vannak a tervezett menetrendhez képest. Az európai kormányoknak be kell fejeznie a víztaposást, és konstruktívan részt kell venniük a folyamatokban.”

Az Európai Bizottság adatai szerint az európai halászflották kétszer, háromszor nagyobbak, mint amennyi a meglevő halállományok fenntartható halászatához szükséges lenne. Ez a túlzott kapacitás túlhalászathoz vezet, amely nem csak a környezetre káros, hanem a flották is gazdaságilag életképtelenné válnak. A halászathoz való jogok kiosztása, és a flottakapacitás kezelése ezért döntő fontosságú, hogy elkerüljük a túlhalászatot. A minisztereknek és az Európai Parlament képviselőinek e célból olyan javaslatot kell kidolgoznia, amely a környezet, a társadalom és a foglalkoztatás szempontjából kedvező módszer szerint osztja ki a halászati lehetőségeket a korábban javasolt átruházható halászati koncessziók helyett.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága május 8-án ismerteti az álláspontját a Bizottság javaslatával kapcsolatban, míg az EU halászati miniszterei május 14-15-én találkoznak újra, hogy megvitassák az új halászati politika egyik fő célját, az állomány helyreállítást.  

http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2012/Compulsory-privatisation-of-the-sea-dead-in-the-water/


Szólj hozzá!

Címkék: európai unió halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr74480872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása