Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Greenpeace aktivisták blokkolták a halászati miniszterek ülését

2012.06.12. 20:11 Toma001

Ötven Greenpeace aktivista zárta  le ma reggel az Európai Tanács épületét, figyelmeztetve ezzel az uniós minisztereket, hogy gondolják újra a színfalak mögötti káros megegyezéseket. A halászati miniszterek közötti megállapodás könnyen tönkretehet minden  esélyt, ami előbbre vinné  a halászati szabályozást, pedig erre csak egyetlen egyszer van lehetőség egy évtizedben. - figyelmeztet a Greenpeace.

AvK-1QyCIAAWpbG.jpg

Az aktivisták több nagyméretű tárgyhoz lakatolták hozzá magukat, bójákhoz és egy acélból készült túlméretezett halcsontvázhoz. Egyesek nagy molinót is tartottak a kezükben azzal a felirattal, hogy „EU miniszterek, vessenek véget a túlzott halászatnak!”, míg mások egy öt pontból álló reformjavaslatot osztottak szét. Az öt pontos terv cselekvésre szólítja  fel az uniós kormányokat a halállományok helyreállítása és a fenntartható halászat érdekében.   

Az 5 pont a következő:

1. Helyre kell állítani a halállományokat olyan szintre, hogy 2015-től fenntarthatóan lehessen halászni őket, és nem szabad a tudományos javaslatoknál magasabb kvótákat meghatározni.

2. Reform szükséges a fenntartható és kisebb  környezeti hatású halászati módszerek bevezetése érdekében a kvóták új szempontú elosztásával, amelyben az olyan halászokat kell előnyben részesíteni, akik a legkisebb környezeti kárt okozzák és a legtöbb előnyt biztosítják a közösségek számára.

3. A halászati erők nagyságát fenntartható szintre kell csökkenteni oly módon, hogy selejtezzék le azokat a hajókat, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a hal állományok kimerüléséhez és a leginkább károsak a tengeri környezetre.

4. Meg kell óvni a tengeri környezetet úgy, hogy minimalizálni kell a halászat tengeri környezetre és fajokra gyakorolt hatását.

5. A rendszert úgy kell átalakítani, hogy a kvóták kiosztásánál és a támogatási feltételeknél a fent említett követelményeket vegyék figyelembe.

A Greenpeace óceán kampányosa, Thilo Maack nyilatkozta: „A miniszterek felelőtlenül cselekednek, veszélyeztetik a tengerek jövőjét. A jelenlegi megállapodás megengedné a mohó ipar számára, hogy folytassák a túlzott halászatot a következő évtizedben, újabb euró milliós támogatásokat pumpálva ezzel az iparba. Nem engedhetjük meg, hogy ez megtörténjen, ezért kérjük azt, hogy a miniszterekben legyen elég elszántság, és  vessenek véget a romboló halászatnak és jutalmazzák azokat, akik felelősség teljesen halásznak.”

Meglepő lépés volt a dán EU elnökségtől az a szándék, hogy elfogadtassanak egy „általános megközelítési elvet” a Közös Halászati Politika reformja kapcsán. Ez a megállapodás lezárhatja a vitát az európai miniszterek között mielőtt még az Európai Parlamenttel konzultáltak volna róla. Az EU döntéshozatali szabály szerint a Parlamentnek, az egyetlen választott testületnek, a Tanács elé kell vinni a véleményét.

2012-06-12 08.48.32.jpg

Bár a miniszterek egyetértenek abban, hogy cselekvési tervek szükségesek a túlméretezett uniós halászflották csökkentésére, azonban ez a megegyezés nem tartalmaz határidőket a halászflottáknak  a fenntartható szintre történő csökkentésére, és arra sem, hogy a miniszterek lépjenek fel azon flottákkal szemben, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a túlzott halászathoz. A megegyezésben leszögezték, hogy meg kell szüntetni az olyan gyakorlatokat, mint a nem kívánt mellékfogás visszadobása, de a megvalósításához kapcsolódó intézkedések tele vannak kiskapukkal. Mindent egybevetve a mostani egyezség távol áll a halászat fenntartható irányba történő átalakításától, és csak nagyon kis változást eredményez a halászati ipar tevékenységében.

A Greenpeace EU halászati politika témavezetője, Saskia Richartz az alábbit nyilatkozta: „A miniszterek egy szörnyű tervet agyaltak ki óceánjainak jövője számára. A dán EU elnökség ezen meggondolatlan egyezsége képes arra, hogy kisiklassa a halászati reform teljes folyamatát. Így nem lehet megmenteni a halakat és a halászokat. Ezt az egyezséget ki kell dobni és a minisztereknek a következő hat hónapot arra kell szentelniük, hogy értelmes intézkedéseket dolgozzanak ki a halállományok helyreállítása és flottacsökkentés érdekében.”

Májusban a Parlament környezetvédelmi bizottsága egyöntetűen támogatta a halállományok helyreállítása céljára megvalósítandó szigorú intézkedéseket, a tengeri környezet védelmét és a fenntartható halászat támogatását. A Parlament halászati bizottsága október elején fog szavazni.

 


Szólj hozzá!

Címkék: akció európai unió halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr74583495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása