Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A szív forradalma

2012.06.26. 08:05 stradivari

Történelmileg úgy alakult, hogy néhány óra eltéréssel olvastam ezt a cikket, meg a fent látható-hallható videót. Az előbbi okos emberek vizsgálatának eredményeiről szól, utóbbi egy pokoljárta költő dermesztő víziója – még 1980-ból.

Ami közös bennük: a Föld jövőéért való aggódás.

Mi van akkor tették fel tudományos körökben a kérdést – persze csak ad absurdum-, ha mégsem sikerül megállítani a tébolyult elme nyomulását, „ha az éghajlat védelmében tett erőfeszítések hiábavalónak bizonyulnának, vagy a felmelegedés következményei a vártnál súlyosabbak lennének” ?  Akkor jön a geo-engineering, magyarul a műszaki beavatkozás az éghajlati rendszerbe. Konkrétan: óriás tükrökkel és más levegőbe juttatott, lebegő anyagokkal csökkenteni lehetne a felmelegedést.

A hamburgi intézet ennek hatásfokát vizsgálta, s a cikk beszámolója szerint – tán nem lepődik meg az olvasó – a geoengineering nem jó megoldás a pusztulás ellensúlyozására.

Einsteinnek van egy mondása, miszerint egy problémát nem lehet azon a szinten megoldani, amelyiken keletkezett.

Ugornunk kéne, kedves Világ. Kedves Olvasó.

Hová is?

A költőnek nincs szüksége műszerekre. Behunyja a szemét, („idegeim kiterítem, mint a hálót” – írja József Attila), és figyel. A szívére figyel. És leírja, amit látott, hallott. Imígyen aztán sok prognózis született már a lét és nemlét határán a világirodalomban és a világtörténelemben, nem tudom volt-e valaki, aki összevetette a két valóságot valaha is.

De nem ezt akarom mondani.

József Attila, Faludy nem terem minden bokorban. (Már amíg vannak bokrok). De szíve mindenkinek van. A geoengineering nem a szív szülötte. Minden, ami az emberi szabadságjogok védelmét („ehess, ihass, ölelhess, alhass, a mindenséggel mérd magad”) az élő világ szenvedéseinek csökkentését, felszámolását szolgálja az igen. Az öko-biomozgalmak, a civil szolidaritási akciók (legyen ez természet-vagy hajléktalan védelem), az államterrorral szembeni fellépések („sziszegve se szolgálok aljas, nyomorító hatalmakat”) – igen.  Tulajdonképp ilyen egyszerű – így leírva. Papíron.

Elvileg a geoengineering is jó szándékú. Próbálja a saját eszközeivel menteni, amit így nem lehet. Karoljunk hát belé. Nem megszüntetni, felszámolni, semmibe venni kell azt, amit az emberiség tudásban, technikában felhalmozott az elmúlt párszáz évben. Nem.

Csupán a szív felügyelete alá helyezni.

Ha van még hátra forradalom az emberiség történetében, akkor ez az.

A szív forradalma.

 


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr34586289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paleoclimatemodel 2012.06.27. 12:02:11

OFF:
(Az éghajlat módosulásai és Stradivari)

Sokan, sokféle módszerrel vizsgálták, hogy mi lehet a Stradivari hegedűk titka. Egy 2003-as tanulmány szerint a "kis-jégkorszak" sajátos klímája is hozzájárult az ekkoriban készített hangszerek sajátos hangzásvilágához. :)
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1125786504700314

stradivari 2012.06.27. 23:37:20

a világ egy halom hasított fa...
süti beállítások módosítása