Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Együtt megmenthetjük az Északi-sarkvidéket

2012.07.02. 10:50 tmarton

Az Északi-sarkvidéket veszély fenyegeti. Miközben ezt olvasod, olajcégek és politikusok azt tervezik, hogy feltúrják a jeges északot – azért, hogy kibővítsék nemzeti fennhatóságaikat és olajlelőhelyeket keressenek. De a te segítségeddel meghúzhatjuk a határt számukra a jégen, és megmenekíthetjük a sarkvidéket a szennyező iparágak karmai közül – végleg.

Június 21-én – a nyári napforduló napján – reggel a riói Föld-csúcstalálkozón összefogtunk Paul McCartney-val, Penélope Cruzzal, Robert Redforddal, a One Direction brit fiúcsapattal, Bódy Sylvivel és több tucatnyi további hírességgel, hogy követeljük az Északi-sarkvidék védetté nyilvánítását az ENSZ-től, illetve a szennyező iparágak kitiltását a térségből.

Több mint 100 hollywoodi filmcsillag, zenész, sarkkutató és üzleti vezető adta nevét a sarkvidéki tekercsünkhöz, ezzel jelezve elkötelezettségüket az Északi-sarkvidék megmentéséért. Te is csatlakozol?

Írd alá a sarkvidéki tekercset, és segíts megmenteni az Északi-sarkvidéket.

sarkcsillagok.jpg
Az Északi-sark körüli lakatlan terület jelenleg mindannyiunké.

De az éghajlatváltozás miatt az Északi-sarkvidék jege olvad, ezáltal elpusztulnak a jegesmedvék élőhelyei, és új olajlelőhelyek nyílnak meg. A sarkvidéki államok, ahelyett, hogy mindezt az egész emberiség számára szóló figyelmeztető jelként értelmeznék, arra készülnek, hogy megszerezzék és felosszák egymás között a megmaradt kincseket.

A Shell azt tervezi, hogy néhány héten belül beindítja a sarkvidéki olajlázat azzal, hogy az első nagyobb olajcégként megkezdi a fúrásokat az Északi-sarkvidéken – pusztán azért, hogy kielégítse az emberiség olajfüggőségét.

A helyzet iróniája émelyítő.

Pontosan ugyanazok a vállalatok, amelyek az éghajlatváltozást és a jég olvadását okozzák, most ezekből igyekeznek hasznot húzni, azon az áron is, hogy értékes élőhelyeket pusztítanak el és veszélybe sodorják az élővilágot a munka során. Ez ördögi kör.

Nem fogunk ölbe tett kézzel ülni, miközben a mohó vállalatok és az önző politikusok elpusztítják ezt a gyönyörű, törékeny környezetet. Ezért követeljük, hogy az ENSZ nyilvánítsa védetté az Északi-sark körüli lakatlan területet, és tiltsa be a tengeri olajfúrást és a fenntarthatatlan halászatot a sarkvidéken.

De ezt nem tudjuk egyedül megcsinálni. Olyan mozgalmat kell felépítenünk, amely elég erős ahhoz, hogy legyőzze a sarkvidéki államok, az olajóriások és az ipari halászflották együttes erejét. Meg kell mutatnunk, hogy az emberek a világ minden táján a sarkvidék megóvását akarják.

Ezért van szükségünk arra, hogy te is aláírd a sarkvidéki tekercset, megmutatva, hogy elkötelezett vagy az Északi-sarkvidék megmentése mellett.

Ez több mint egy közönséges petíció: ha összegyűlik egymillió aláírás, a neveket egy elpusztíthatatlan időkapszulába helyezzük, és elvisszük az Északi-sarkra. Ott pedig négy kilométernyi fagyos vízen keresztül leengedjük a tenger fenekére. A helyet a jövő zászlajával jelöljük majd meg, amelyet a világ ifjúsága fog megtervezni.

Írd alá a sarkvidéki tekercset, és segíts megmenteni az Északi-sarkvidéket.

Harminc évvel ezelőtt egy hasonló kampányt indítottunk az Antarktisz megvédéséért. Senki sem gondolta volna, hogy sikerrel járunk, mégis így történt, és milliókat tudtunk mozgósítani a Déli-sark körüli védett terület kijelölése érdekében.

Most az Északi-sarkvidéken a sor.

Rendkívül hálásak vagyunk azoknak a színészeknek, zenészeknek, felfedezőknek, környezetvédőknek, és az üzleti szféra, a művészetek, a divat és a média számos vezetőjének, akik elsőként írták alá a sarkvidéki tekercset – amelyet az Északi-sark alatti tengerfenékre fogunk eljuttatni, a sarkvidék megvédéséről szóló nyilatkozatképpen. Csatlakozz hozzájuk a sarkvidek.hu oldalon.

(Az eredeti cikket Richard George írta.)


Szólj hozzá!

Címkék: jegesmedve antarktisz sarkvidék északi-sark déli-sark északi-sarkvidék déli-sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr14612440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása