Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Élet a focin túl: veszélyes hulladék szabálytalan eltűntetésben is együttműködnek a lengyelek és ukránok

2012.07.04. 08:45 SimonG

Az elmúlt hetekben bejárta a lengyel sajtót, hogy még tavaly több mint tízezer tonna kiemelten mérgező anyagokat tartalmazó veszélyes huladék[1] érkezett Ukrajnából a lengyelországi Gdansk kikötőjébe. A lengyel Port Service cég, a különböző évtizedek óta betiltott vegyszerekkel (DDT-vel, HCB-vel) szennyezett hulladékokat szakadt nejlon zsákokban a Balti tengertől 50-60 méterre tárolta a nemzetközi egyezmények (Bázeli Egyezmény) előírásaira fittyet hányva. A Greenpeace szakértői 2012. június 12-én mintákat vettek a Port Service gdanski telephelyénél. A Greenpeace dokumentálta, hogy a szakadt zsákokból a széllel a mérgek akadálytalanul szennyezték a környezetet. Az EU és Lengyelország által is ratifikált Bázeli Egyezmény szakmai előírásai szerint az ilyen különösen veszélyes hulladékokat zárt konténerekben vagy épületekben kell tárolni, és ki kell zárni, hogy a szennyezés kijusson. Emellett a különböző hulladéktípusokat külön kell tárolni, ám a gdanski létesítményben egymás hegyén hátán hevertek a különböző veszélyes hulladéktípusokat tartalmazó szakadozott zsákok.

P1070522.JPG 

A Greenpeace 8 mintát vett a helyszínen: egyet a kerítés belső oldaláról és hetet az üzem környékéről, a kerítést mellől illetve 20-50 méteres távolságból. A laboratóriumi elemzések szomorú eredményt mutattak. Bár a területen nincs mezőgazdasági tevékenység, mégis számos évek, évtizedek óta betiltott növényvédőszert találtunk a talajban[2]. Gyakorlatilag biztosak lehetünk benne, hogy a szennyezés forrása a Port Service szabálytalan veszélyes hulladék kezelési gyakorlata, azaz a mérések alapján kijelenthetjük a mérgek kiutnak a létesítményből.

 P1070599.JPG

A talajban többek között olyan évtizedek óta tiltott mérgeket találtunk mint a DDT és az ukrajnából érkezett magzatkárosító és lehetséges rákkeltő HCB. Szintén nagy mennyiségben kimutatott a laboratórium tiltott alfa-HCH-t és atrazint is. A létesítmény belsejében vett minta HCB, HCH és atrazin szennyezettsége meghaladta a lengyel ipari területekre megadott határértékeket. Az emberi hormonrendszert károsító betiltott atraztin pedig további három mintában haladta meg jelentősen - akár húszszorosan is - az ipari talajokra megadott lengyel határéréket.

 

A növényvédőszerekre megadot szigorúbb 0.1 mg/kg-os magyar talajhatárértéket jelentősen meghaladta szinte az összes minta szennyezettsége. A lengyel normál talajhatárértékeket is sokszorosan túllépték a szennyezettségi értékek, ám egyes vegyületek esetén a lengyel jog ipari területeken nagyobb szennyezettséget enged meg, így például HCB esetében ipari területen 0.01 mg/kg helyett 15 mg/kg-os koncentráció, azaz a biztonságos érték 150-szerese is megengedett a veszélyes szenneyzőből. A Greenpeace álláspontja szerint egy ilyen magas érték veszélyezteti az emberi egészséget és a könyezetet, hisz ez a méreg felhalmozódik az élő szervezetekbenn, a táplálékláncokban és nagyon mérgező a vizi környezetre.

 

A laboratóriumi mérések további növényvédőszer szennyezőket is kimutattak a magyar határértéket jelentősen meghaladó mértékben, ám ezen anyagokra nem létezik határérték Lengyelországban.

 

A Greenpeace mindezek alapján azonnal követeli a veszélyes hulladékok megfelelő kezelését és biztonságos újracsomagolását, a további szennyezés megelőzése érdekében. Követeljük továbbá a terület szennyezettségének azonnali felmérését és a szennyezett talajok megtiszítítását. Szükséges továbbá a lengyel talajhatárértékek rendszerének korszerüsítése, ugyanis jelenleg egyes szennyezőkre kirívóan megengedő, és sok veszélyes szennyezőre pedig egyáltalán nincsen határérték: tehát nincs akkora szennyezés ami jogilag szabálytalan lenne.

 

Simon Gergely

Regionális vegyianyag szakértő

Greenpeace Közép- és Kelet-Európa



[1] Az okiratok szerint 1.6%-ban tartalmaz a hulladék hexaklórbenzolt (HCB), mely anyagot a Stockholmi Egyezmény tiltott be, mivel az anyag felhalmozódik az emberi szervezetben, nem bomlik le és mérgező, így lehetséges rákkeltő és magzatkárosító hatású.

[2] A mintákat a Greenpeace szakemberei vették, a mintavételt a lengyel TV rögzítette. A mintákat az állami Instytut Ochrony Roslin laboratóriuma elemezte. Sem a mintavétel, sem a laboratórium nem akkreditált.


Szólj hozzá!

Címkék: egészség hulladék vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr234626876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása