Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Sir Paul McCartney az Északi Sarkvidékről

2012.07.27. 09:31 majcsi

1968-at írtunk. Pokolian nehéz év volt. Az emberek kimentek az utcára, a forradalom a levegőben lógott; mi akkor adtuk ki White Album című nagylemezünket, az űrhajós William Anders pedig elkészítette minden idők talán legnagyobb hatású fényképét.

Épp karácsonyeste volt. Anders és az Apollo 8 parancsnoka, Frank Borman volt az első ember az idők kezdete óta, akinek sikerült Hold körüli pályára állnia. És akkor, ahogy ott keringtek… az űrhajó piciny ablakából valami olyat pillantottak meg, amit ember még nem látott, mióta világ a világ: valamit, ami oly ismerős és idegen egyszerre; lélegzetelállítóan gyönyörűnek és törékenynek látszott. „Úristen!” – kiáltott Borman. – „Nézd azt, ott. Hisz ez csodálatos!”

McCartney.jpg

 „Van nálad színes film, Jim?” – kiáltott Anders – „Add csak ide gyorsan azt a tekercset…” És ez a két ember egy konzervdoboznál nem sokkal nagyobb fülkében, csaknem 400.000 kilométere a Földtől, egy pár percig idegesen kapkodva próbált berakni egy Kodak filmet a fényképezőbe. Aztán Anders odaemelte a gépet az ablakhoz, megnyomta a gombot, és megörökítette, ahogy törékeny kis otthonunk, a Föld lassan a Hold horizontja fölé emelkedik. Földfelkelte volt. Ez a kép olyan hatással volt az emberiség pszichéjére, hogy sokak szerint a globális környezetvédelmi mozgalom megszületéséhez vezetett – hiszen a kép óta másképpen gondolkodunk magunkról.

Azóta eltelt több mint 40 év, ami csupán szempillantásnyinak számít az idő nagy végtelenjében. E rövid idő alatt mégis igen jelentős változások történtek. Az Északi- Jeges-tengert 800.000 éven keresztül egy kontinens nagyságú jégmező fedte. Ám amióta a Földet először lefotózták, a műhold-felvételek a fehér jégsapka folyamatos olvadásáról számolnak be. A jég nagy része már eltűnt, és igen valószínű, hogy mire a gyermekeim felnőnek, az Északi-sarkon már nyílt víz lesz mindenütt. Sőt, talán még én is megérem ezt a pillanatot.

Gondoljatok csak bele! Amióta a Földfelkeltét lencsevégre vették, annyira felmelegítettük bolygónkat, hogy teljesen máshogy néz ki az űrből. A fosszilis üzemanyagok felszínre hozása, és az ősrégi erdők elégetése olyan sok szenet juttatott a légkörbe, hogy az asztronauták ma már egyszerűen egy másfajta bolygót látnak. És itt jön egy igencsak zavarba ejtő tény: A jég visszahúzódásával az olajóriások egyre előrébb nyomulnak. Nem fogják fel, milyen komoly figyelmeztetést jelent az olvadás. Csak annyit látnak, hogy a világ tetején lévő tengerek alatt elérhetővé vált az addig megközelíthetetlen olaj. Kihasználják a helyzetet, hogy üzemanyagot szerezzenek. Olyan üzemanyagot, ami a jég eltűnésének fő okozója! A fosszilis üzemanyagok léte gyarmatosításhoz vezetett bolygónk minden egyes szegletében. De eljön az a pont, amikor megálljt kell kiáltanunk.  Ez a pont pedig most van, itt az Északi-sarkon.

Hát ezért csatlakoztam a Greenpeace kampányához, melynek célja, hogy az Északi-sark körüli lakatlan területet védetté nyilvánítsák, és a Sarki-tenger vizein betiltsák az olajfúrásokat és az ipari volumenű halászatot. A nevem ott lesz a kétmillió név között, amit a Greenpeace a sarkvidékre visz, és elhelyez a jég alatt 4 kilométer mélyen. Azért fogunk össze, hogy megmentsük az Északi-sarkot, és vele a földi életet.

Egy rövidke hónap alatt több mint egymillióan aláírtuk a  www.savethearctic.org felhívását. Ha még nem írtad alá – most sem késő. Legyen ott a Te neved is a miénk közt az óceán mélyén – a világ tetején.

És ha – hozzám hasonlóan – Téged is ellenállhatatlanul vonz a sarkvidék lenyűgöző élővilága, akkor csatlakozhatsz a „Versenyfutás az Északi-sark megmentéséért" online mozgalomhoz is. Válaszd ki, melyik leszel az öt állat közül – jegesmedve, hóbagoly, sarki róka, rozmár vagy narvál. Ha csatlakoztál az egyik klánhoz, újabb támogatókat hajthatsz fel a kampányhoz, így versenyezve a többi „állatcsapattal”, akik szintén másokat próbálnak bevonni. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy Földfelkelte, vagy inkább „Földfelkelés”, amellyel új tömegmozgalmat indítunk útjára. Egy mozgalmat, melynek tagjai egy láthatatlan vonalat húznak a jégen, és azt mondják a szennyező vállalatoknak: „Állj, és ne tovább!!”

Most pedig el kell döntenem, milyen állat is leszek... Igen, kitaláltátok. Én leszek a rozmár.

fordította:majcsi


21 komment · 1 trackback

Címkék: olaj megmondás shell északi-sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr924674542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: NASA: Négy nap alatt megolvadt Grönland... 2012.07.27. 20:58:32

Először adathibára gyanakodott a NASA, annyira megdöbbentő volt a műholdak által történt felismerés, hogy mindössze négy nap leforgása alatt a grönlandi jégtakaró teljes felszínét érintő, a történelem során soha nem látott ütemű olvadás következett be!...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fixilány 2012.07.27. 23:22:05

Ha a déli sarkot világszinten védetté tudta nyilváníttatni a Greenpeace, akkor ez is fog menni. :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.28. 20:34:02

@fixilány: Ki ne találd már, hogy a gp miatt volt...

A nagyhatalmak így akadályozák meg, hogy egyelőre ne trappoljon oda senki, így nem kell arra pénz költeni MOST, hogy az ottani érdkeket és védjék. Ha szorul a hurok, akkor attól tartok, hogy az a környék sem lesz egészen tabu...

fuck.the.system 2012.07.28. 23:30:43

Ez az ember itt fölöttem, illetve a hozzászólásai .. hát beszarás, na. :-)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 02:01:40

@fixilány:

az Antarktiszra és a körülötte lévő kontinentális shelf-re gondolsz? :)

a Déli-sark mindössze egy PONT:)

fixilány 2012.07.29. 10:41:09

@kronstadt: Jól van, akkor felveszem a kesztyűt. Nem, nem arra gondolok, hanem a Az Antarktiszra, a körülötte lévő shelfre és az a körülötti 40 kilométeres zónára.
Most jó? :-)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:17:25

"Az Északi- Jeges-tengert 800.000 éven keresztül egy kontinens nagyságú jégmező fedte."

hát azért az utóbbi 800.000 évben sok minden történt:)

pl. az utolsó előtti "interglaciális-klíma-optimum" idején, 114 ezer évvel ezelőtt (Eamian stage) VÍZILOVAK éltek a TEMZÉBEN és erdők nőttek az Északi-fok környékén, ill. a Baffin szigeten:)

"At the peak of the Eemian, the northern hemisphere winters were generally warmer and wetter than now, though some areas were actually slightly cooler than today. The Hippopotamus was distributed as far north as the rivers Rhine and Thames.[1] Trees grew as far north as southern Baffin Island in the Canadian Arctic Archipelago instead of only as far north as Kuujjuaq in northern Quebec, and the prairie-forest boundary in the Great Plains of the United States lay further west — near Lubbock, Texas, instead of near Dallas, Texas, where the boundary now exists. The period closed as temperatures steadily fell to conditions cooler and drier than the present, with 468-year long aridity pulse in central Europe,[2] and by 114,000 years ago, a glacial period had returned."
en.wikipedia.org/wiki/Eemian_Stage#Climate

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:18:39

"A jég nagy része már eltűnt, és igen valószínű, hogy mire a gyermekeim felnőnek, az Északi-sarkon már nyílt víz lesz mindenütt. Sőt, talán még én is megérem ezt a pillanatot."

és mi ezzel a gond? :)

érdemes lenne látni azt is, hogy egy efféle átalakulásnak legalább annyi NYERTESE lenne, mint amennyi vesztese:)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:20:36

"Gondoljatok csak bele! Amióta a Földfelkeltét lencsevégre vették, annyira felmelegítettük bolygónkat, hogy teljesen máshogy néz ki az űrből."

ok, van üvegházhatás, de nemcsak mi futtatjuk ezt a show-t:)

BTW

globális felmelegedés = magasabb hőmérséklet és több csapadék

magasabb hőmérséklet és több csapadék = lakhatóbb bolygó:)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:21:15

"A jég visszahúzódásával az olajóriások egyre előrébb nyomulnak. Nem fogják fel, milyen komoly figyelmeztetést jelent az olvadás. "

hát csak nyomuljanak:)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:22:15

"A fosszilis üzemanyagok léte gyarmatosításhoz vezetett bolygónk minden egyes szegletében. De eljön az a pont, amikor megálljt kell kiáltanunk. "

hagyjuk ezt a történetet a valóban érintettekre:)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:24:10

@fixilány:

az antarktiszi nyersanyag-kitermelés megindulása csak idő (értsd: technológiai fejlődés) kérdése:)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:30:05

"A fosszilis üzemanyagok léte gyarmatosításhoz vezetett bolygónk minden egyes szegletében. De eljön az a pont, amikor megálljt kell kiáltanunk. "

gyarmatosításhoz? :)

nem feltétlenül, pl. ajánlom az alábbi PIACBARÁT példát!

hihetetlen OFFSHORE ADÓPARADICSOM sikertörténet!

Development / History of Dubai, "from pearl divers to the Burj al Arab" (Compilation)

www.youtube.com/watch?v=mRkIrgsMiew

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:33:59

újabb GYÖNYÖRŰ film ahhoz a fránya "gyarmatosításhoz":))))

Official Dubai & UAE Tourism Commercial [UAE Pavillion Expo 2010]

www.youtube.com/watch?v=g3wbvM9j-EQ

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:46:09

újabb gyönyörű videó, ahhoz a fránya "kizsákmányoláshoz":)

Over The Emirates - U.A.E.
www.youtube.com/watch?v=P0d3UqSVRbQ&feature=relmfu

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:54:31

a szomszédos Omán pedig az olajpénz jelentős részét az ÖKOTURIZMUS, ill. a kulturális turizmus fejlesztésére költötte:)

Magical Dhofar
www.youtube.com/watch?v=i5E2QsVNKq0

nagyon LÁTVÁNYOS videó a kharif (MONSZUNESŐK) áztatta SMARAGDZÖLD Dhofárról:)

Wild Oman
www.youtube.com/watch?v=9c0Tk_Gv_x0&feature=relmfu

Oman Diving, Scuba Diving - Ministry of Oman Tourism
www.youtube.com/watch?v=ACB492mBrh0

Oman Caves - Ministry of Oman Tourism
www.youtube.com/watch?v=eR7fGcSUGT8

2012.07.29. 22:09:05

@kronstadt: Most néztem meg az első videódat. Mi ez a gusztustalan, undorító világ? Kezdek rosszul lenni.

2012.07.29. 22:20:59

@kronstadt: A másodikat is megnéztem. :(

Amúgy meg hülyeségeket írsz, az az érzésem.

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 22:40:14

@little troll:

Ízlések és pofonok, nekem felettébb tetszik az a "gusztustalan világ":)

BTW

különösebben nem érdekel a véleményed:)
süti beállítások módosítása