Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mélytengeri korallok a Shell által tervezett olajfúrások színhelyénél

2012.08.06. 14:13 majcsi

A Greenpeace „tengeralatti kutatógárdája” 2012 júliusában elsőként talált korallokat a Csukcs-tengernek azon a vidékén, ahol a Shell olajfúró-állomást kíván létesíteni. A Shell hajójának szomszédságában John Hocevar Greenpeace-es tengerbiológus, az expedícióban használt tengeralattjáró vezetője, sikeresen begyűjtött 2 példányt a tengeri málnaként is ismert Gersemia rubiformis nevű korallfajból, és az ökológusok által oly gyakran alkalmazott transzekt menti számlálást alkalmazva videofelvétellel is bizonyította, hogy a tengerfenéken rengeteg korall él.      

sea raspberry.jpg

A Shell épp a jogerős hatósági engedélyekre vár, hogy nekiláthasson a fúrásnak a Csukcs- és a Beaufort-tengeren, és úgy hírlik, ez már jövő hét elejére összejön. A vállalat ugyan készíttetett egy tudományos tanulmányt a Csukcs-tenger élővilágáról, amelyben említést tesznek a tengerfenéken taláható korallokról, ám ezen tanulmány szerint számuk nem jelentős.

Ezzel szemben a Greenpeace tudósai felfedezték, hogy az itteni korallok a tengerfenék szabad szemmel is látható élővilágának harmadik leggyakrabban előforduló fajtái a kígyókarú és az ágaskarú tengeri csillagok után. Bár a video-minták kvantitatív elemzése még nem fejeződött be, a korallok előfordulási gyakoriságát négyzetméterenként 0.5-re becsülik, ami jelentősen magasabb, mint amit a sarki tengerekben máig mértek (az eddigi kutatások szerint a Weddel-tengerben, illetve Kanada és Norvégia sarki vizeiben előfordulási gyakoriságuk nem haladja meg a négyzetméterenkénti 0.2-t).

„Hogy ilyen nagy bőségben találtak korallokat az északi-sarkvidék tengereiben – ahol nem mellesleg a Shell már idén nyáron fúrásokat akar kezdeni –, azt mutatja, milyen keveset is tudunk erről a törékeny és egyedülálló vidékről. Az olvadó tengeri jég nem arra szólít, hogy  part menti fúrásokba kezdjünk a sarkvidéken; az olvadás inkább figyelmeztetés számunkra, hogy ezt az ősi környezetet meg kell védenünk a tudósok segítségével” – mondta John Hocevar, tengerbiológus, a Greenpeace USA óceán-kampányának vezetője.

Habár a Shell azt nyilatkozta a Washington Post-nak, hogy tudnak a Csukcs-tengeri korallokról, a fúrási-tervekhez beadott környezeti hatásvizsgálat nem tesz róluk említést. Pedig a mélytengeri korallok elengedhetetlenül fontos (ún. szükséges) élőhelyet jelentenek a halak és egyéb tengeri élőlények számára, és az ENSZ, valamint az Egyesült Államok kormánya kiemelten fontosnak tartja védelmüket. A korallok nagyon hosszú életűek, ugyanakkor igen lassan fejlődnek ki, és rendíkívül érzékenyek minden változásra és bolygatásra.

„Miért nem foglalkoznak megfelelőképpen a sarki korallokkal a Shell csukcs-tengeri olajfúró programjának környezeti hatástanulmányában? Mi más van még, amit a tervezett fúrások környezeti hatásaival kapcsolatban nem tártak nyilvánosság elé? – tette fel a kérdést Rick Steiner, az Alaszkai Egyetem nyugalmazott óceánbiológus-professzora.

A Greenpeace Esperanza nevű hajója az Északi-sarkon állomásozik, hogy a Waitt Institute tengeralattjárójával összefogásban segítse a Shell olajfúrások által veszélyeztetett tengeri élővilág tanulmányozását. Az expedíció a Greenpeace „Mentsük meg az Északi-sarkot” (Save the Arctic) nevű kampányának része, amelyhez eddig már 1 millióan csatlakoztak, hogy együtt szálljanak síkra az északi-sarkvidéki területek védetté nyilvánításáért, és követeljék a part menti fúrások és a fenntarthatatlan halászati módszerek betiltását a sarkvidék vizein.

Kapcsolat: Joe Smyth (az Esperanza fedélzetén), joe.smyth@ greenpeace.org, és Travis Nichols, Washington DC, 206-802-8498

A „Save the Arctic” (Mentsük meg az Északi-sarkot) nevű kampányról további információkat a http://savethearctic.org/ címen, fényképeket pedig itt találhatsz. 

Forrás: greenpeace.org

Fordította: majcsi




3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr894697887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2012.08.07. 13:36:22

Nem ismerem annyira ezt a témát, de egy fúrótorony mennyi helyet foglal el a tengerfenéken? Néhány 100 négyzetmétert? Akkor mennyi korallt is érint ez? néhány 100 darabot fúrótornyonként?

Ez sokkal "jobb" mint amit az olaj-homokosok művelnek:
switchboard.nrdc.org/blogs/sclefkowitz/Vast%20Destruction%201%20Small%20National%20Geo%20photo.JPG

fuck.the.system 2012.08.08. 19:38:56

És a kiömlött olaj? Az le se megy a tengerfenékre! Hát akkor mit kell itt csinálni a fesztiválozást?!

pandava 2012.08.09. 10:36:21

@fuck.the.system: amit a linkelt képen látsz, az fix hogy megtörténik, ilyen a technológia.
süti beállítások módosítása