Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

GYŐZELEM! A Shell idén már nem fúr az Északi-sarkon!

2012.09.18. 13:44 majcsi

Megcsináltátok!

Már több mint hat hónapja próbáljuk sok-sok ezren arra szorítani a Shellt, hogy tartsa távol magát az Északi-sarktól. Nos, a cég nagyfőnökei tegnap reggel bejelentették, hogy elállnak a tervtől, hogy idén fúrásokba kezdjenek. Ez hatalmas győzelem a tiltakozók számára.

Shell stops drilling.jpg

Új-Zélandon kezdtük hat hónappal ezelőtt, amikor Lucy Lawless megmászta és elfoglalta a Shell Noble Discoverer nevű olajfúró hajóját, mely épp útnak indult a sarkvidékre, hogy olajat keressen. Ahogy Lucy fogalmazott: „hat aktivista mászta meg velem az olajfúró hajót, de 133 ezren jöttünk le”. Ám ez csak a kezdet volt.  Egyre többen és többen csatlakoznak az ügyhöz, hiszen ezrével terjesztitek a hírt, micsoda példátlan őrültségre készülnek az Északi-sarkon. És amikor Penelope Cruz, Sir Paul McCartney és a One Direction is velünk együtt kezdte követelni az Északi-sark védetté nyilvánítását, tudtuk, hogy ez a mozgalom tovább fog dagadni. 

Ma pedig mérföldkőnek számító győzelmet aratott a Greenpeace-támogatók és a sarkvidéki viharok összefogása:

Bár a világ egyik legnagyobb olajcége, a Shell elhatározta, hogy úttörő szerepet vállal a sarkvidéki olajláz elindításában, a nagyfőnökök néhány órával ezelőtt beismerték, hogy a 2012-es évre vereséget kell elkönyvelniük. A Shell vezetői tudták, hogy napvilágra kerül, bármily hibát vétsenek is, hiszen kétmillióan figyelik őket árgus szemekkel. Ma pedig beismertek egy újabbat. Az egyik olajfogó kupola - melyet kimondottan arra terveztek, hogy egy potenciális olajkatasztrófa esetén a tisztítást végezze – megsérült. Ez pedig azt jelenti, hogy a projektet idén már nem fogják megkezdeni.

Azzal, hogy bolygónk távoli, fagyos szegletei felé irányítottuk a reflektorfényt, együttesen sikerült meghiúsítanunk az olajfúrások idei megkezdését az Északi-sarkon. Hihetetlen jelentősége van annak, hogy a Shell felhagyott a fúrásokkal. Miután a cég 5 milliárd dollárt pumpált ebbe a bukta programba, a többi olajóriás is felteszi a kérdést: mi értelme a sarki fúrásoknak. A Statoil nevű norvég olajvállalat épp pár napja jelentette be: előbb megvárja, hogyan boldogul a Shell az Északi-sarkon.

Nos, a mai hírek egyértelművé teszik: A Shell sarki kalandozása igencsak drága és kockázatos mulatság. Köszönjük a sok ezernyi önkéntesnek, akik szerte a világon – utcákon, benzinkutaknál, egyetemeken és munkahelyeken – megmutatták, mire képes egy mozgalom. És köszönjük a zord sarkvidéki időjárásnak, hogy segített visszaverni ezt a magáról túl sokat képzelő céget. 

Hatalmas előrelépés ez kampányunk számára, de az eddigiekre építve tovább kell küzdenünk, hogy elérjük: az Északi-sarkot egyszer s mindenkorra nyilvánítsák védett területté, ahol tilos olajfúrásokat végezni.

Ha Te is egyike vagy annak a kétmillió támogatónak, aki már csatlakozott a „Mentsük meg a sarkvidéket” nevű kampányhoz – akkor ma megünnepelheted győzelmünket a föld egyik leghatalmasabb vállalata ellen. Ha pedig még nem, kapcsolódj be most, és erősítsd tovább bástyáinkat: savethearctic.org

A blogbejegyzést írta: Ben Ayliffe

Fordította: majcsi


9 komment

Címkék: olaj shell óceánok sarkvidék jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr304785066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.09.19. 08:29:51

Szerintem meg csak szimplán közeleg a tél. A GP meg ezt könyveli el "győzelemnek". A S. generált egy ál indokot, a gp meg beveszi. Mekkora... :)

fixilány 2012.09.19. 12:20:21

@molnibalage: Ha összedobják a fórumozók a pszichiáteri kezelés költségeit, elmész és végigcsinálod?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.09.19. 12:51:00

@fixilány: Mitől lenne rá szükségem? Nem én képzelem azt, hogy meghajol előttem a Shell. Az emberek 99%-nak gőze sincs, hogy mit és hol csinál a Shell rólatok meg végképp nem is hallott az ügy kapcsán. De igen, "biztos" miattatok van...

EXO 2012.09.19. 17:19:30

@molnibalage:
Ott a pont.
Egy kutatófúrás több hónapig is tarthat, most ha nekiállnának egynek, akkor mire befejeznék, befagyna a hajók körül a jég. Mellesleg szeptembertől egyre viharosabb a sarkvidéki tenger, ami nem tesz jót a fúrásnak.

pandava 2012.09.20. 13:53:12

A New York Times a következőt írja erről:

"With the prospect of rich new oil fields in tantalizing reach, Shell Oil announced on Monday that it was forced to put off completing wells in the Alaskan Arctic for another year after a spill containment dome was damaged during a testing accident."

EXO 2012.09.25. 22:45:11

@fixilány:
Abból a pénzből nem látod el egyetlen ház áramszükségletét sem folyamatosan napelemekkel, mégha milliókba is kerülne.

rézkalapács 2012.09.26. 00:54:15

@EXO: Bezzeg szénnel egy egész várost örökre boldoggá lehetne belőle tenni? :-)

pandava 2012.09.26. 15:34:03

@rézkalapács: szeretem mikor tud valaki rendszerben gondolkodni.

Valóban, egy lignites erőmű a hozzá tartozó bányával együtt 2-3 ezer embernek tudna munkát adni, amelyet mondjuk egy szegény borsodi vidékre képzelve sok tucat település munkanélküli lakói és családjai lennének boldogak tőle.

:)
süti beállítások módosítása