Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

28 óra bújócska egy atomerőműben

2012.10.10. 17:58 Greenpeace

Az éjszakát Svédország egyik atomerőművének tetején töltöttem. 28 órát voltam a Rhingals-on, csupán azért, mert így döntöttem. Be akartam bizonyítani, hogy ijesztően könnyű bejutni azokra a területekre, ahol a reaktor hűtőrendszerét látják el energiával. Az EU-s stressz-tesztek már felfedték a tényt: néhány svédországi létesítményben egy órán belül atomkatasztrófához vezetne, ha nem kapna megfelelő energiát a reaktor. Mi csak illusztráltuk, hogy az atomipari vállalatok mennyire nem törődnek az emberek egészségével és biztonságával, és alig tesznek valamit a reaktorokban történő balesetek megelőzéésért.

A svéd atomreaktorok biztonsági rendszereiben felfedezett „rések” nagyon komolyak. Az üzemeltetők nincsenek felkészülve arra az esetre, ha a tengervízzel történő hűtés valamilyen hiba folytán leáll, sem a nagyobb mértékű hóesésre vagy földrengésre,  -melyek Svédországban előfordulhatnak. Az elöregedett reaktorok termelékenységének megnövelése a biztonság rovására történt. A forsmarki erőműben a tartalék-generátoroknak és a biztonsági rendszer többi részének meghibásodása 2006-ban – még a fukusimai atomkatasztrófa előtt – az évszázad egyik legkomolyabb „necces ügye” lett, ahol majdnem beütött a krach. Az igazgató saját bevallása szerint is csak a jószerencsének köszönhették hogy nem történt tragédia.

Az EU azzal tett legtöbbet a globális klímaváltozás megállításáért, hogy támogatta a szél- és napenergia-hasznosítást, valamint az energiakímélő technológiák kifejlesztését. Ezek a megoldások nagyon gyorsan elterjedtek Európa-szerte, ez viszont az árakat nyomta le annyira, hogy más országok is elkezdték alkalmazni – mára pedig az USA és Kína vezető szerepre tört e téren, és a megújulók legnagyobb piacát adja.

Az energiavállalatok most 25 milliárd eurót készülnek abba ölni, hogy a régi reaktorokat - a hibák toldozásával-foldozásával – biztonságosabbá tegyék – ez az összeg elegendő volna ahhoz, hogy Svédország 10 atomerőművének teljesítményét szélerőművekkel váltsák ki. Greenpeace-es akciónk hatására a svéd környezetvédelmi miniszter irodájába hívatta a svédországi üzemeltetők – az E.oN és a Vattenfall – képviselőit, és nyilvánosan megfenyegette őket: visszavonja az üzemeltetési engedélyüket, ha nem oldják meg a fentebb említett problémákat. Reméljük, be is tartja ígéretét, és megszabadítja Svédországot az életveszélyes, méregdrága és felesleges atomenergiától.

Szerző: Lauri Myllyvirta, a Greenpeace Nordic kampányosa


6 komment

Címkék: videó svédország vicces atomenergia szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr374831189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Permian 2012.10.10. 22:33:51

És mi lesz, ha egyszer lelőnek?

pandava 2012.10.10. 23:08:25

A greenpeace nem gondolkozik egy etikai kódex felállításán?
Ilyen mértékű manipulációs próbálkozást csak a politikában láthatunk!:)

"Az energiavállalatok most 25 milliárd eurót készülnek abba ölni, hogy a régi reaktorokat - a hibák toldozásával-foldozásával – biztonságosabbá tegyék – ez az összeg elegendő volna ahhoz, hogy Svédország 10 atomerőművének teljesítményét szélerőművekkel váltsák ki."

A cikk azt a benyomást kelti az olvasóban, mintha a 10 svéd blokk biztonságosabbá tétele kerülne 25 mrd euróba, holott valójában az EU 145 reaktoránál kerül ez összesen ennyibe!
A svéd reaktorokra biztos rá kell költeni néhány száz millió eurót, de abból még annyi szélmalmot se lehetne felállítani, hogy egy blokkot kiválts.

"The European Union's energy chief has called the bloc's nuclear power stations "satisfactory" despite a report on Thursday that showed hundreds of defects, with dozens of reactors failing to meet international safety standards.

The report – the "stress test" of Europe's 145 nuclear reactors – was commissioned after the Fukushima incident in Japan last year. It found that bringing Europe's nuclear power stations up to international standards could cost €25bn."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.10.11. 19:06:24

@Permian: Biztos vérig lennének sértve droid barátaink...

rohonyip 2012.10.12. 22:41:07

Pandavának válaszolva: Az idézett mondat(ok) egy adott szövegbe illeszkednek. A korábbi bekezdés egyértelműen jelzi, hogy a szerző az EU szintjén tárgyalja a kérdést: így nem nevezném manipulációnak, bár felületes (avagy célzott, ’csakazértis’ grínpísz-kritikus, belekötni vágyó?) olvasással félreérthető tán – mindenesetre, aki félreértette, attól ezennel bocsánatot kérünk!

pandava 2012.10.13. 16:35:12

@rohonyip: Ebben a svéd atomerőművekről szóló írásban az EU rövidítés 2 helyen szerepel:

a: "Az EU-s stressz-tesztek már felfedték a tényt: néhány svédországi létesítményben egy órán belül atomkatasztrófához vezetne, ha nem kapna megfelelő energiát a reaktor."
b:"Az EU azzal tett legtöbbet a globális klímaváltozás megállításáért, hogy támogatta a szél- és napenergia-hasznosítást, valamint az energiakímélő technológiák kifejlesztését."

Szerintem olvasón legyen a talpán, aki ebből kitalálja, hogy az EU összes reaktorára vonatkozik a 25 mrd, függetlenül az olvasó attitűdjétől.:)
süti beállítások módosítása