Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Nyakig uránban a Mikulás - Környezeti katasztrófa Észak-Finnországban

2012.11.12. 13:09 SimonG

Szerda este kaptam hívást, hogy egy finn fémbánya (nikkel-, cink- és urábnbánya) tározójának gátja megsérült november elején Észak Finnországban, Talvivaara-ban. A tározóból kiszabadult több mint 600 ezer köbméter savas, nehézfémekkel szennyezett víz végzetesen elszennyezheti a környék érintetlen fenyveseit és tóvidékeit, tönkreteszi a helyieknek munkát adó ökoturizmust. A GPI kérése szerint csütörtökön már a helyszínen, Kajaani mellett kell lennem teljes felszereléssel, hogy mintákat vegyünk a szennyezésből és a környékbeli folyókból.

Mintavetel.jpg

A szlovák Greenpeace-es kollégák által hajnalban áthozott védőruhákkal, és mintavevő eszközökkel, valamint a magyar irodából kölcsönvett sugárzásmérővel felszerelkezve, 16 órával a riasztás után meg is érkeztem Finnországba. A csütörtök délután már a sarkkörtől pár száz kilométerre eső Kajaaniban ért, ahol az itthon 15 fok után, mínusz 12 fok és fél méteres hó várt. A Greenpeace november 9-ére, péntekre több akciót is tervezett a helyszínre: egy mászó-csapat a Környezetvédelmi, Gazdasági és Közlekedési Hatóság helyi épületére rakott ki egy óriás molinót, kritizálva, hogy engedélyt kapott ez a helyi civilek által elfogadhatatlannak tartó tevékenység; egy kisebb csapattal pedig a talvivaaraa-i tározó környéki vizekből vettünk mintákat, hogy felmérhessük a szennyezés mértékét. Az akciókra kevés időnk volt, ugyanis novemberben itt északon elég rövidek a nappalok: 8-9 felé lett teljesen világos és 3 után ért minket a naplemente. A hatóság előtti demonstrációhoz a helyi civilek, valamint a finn zöldpárt tagjai is csatlakoztak. A demonstráción a Greenpeace követelte, hogy azonnali hatállyal állítsák le a jelenleg is szennyező üzem működését, és csak akkor kérvényezhessen újra működési engedélyt, ha egy független szakértői csoport felmérte a károkat és a leendő kockázatokat. A mintavétel során öt helyszínen vettünk mintát, időnként igen mostoha körülmények között. A minták kiértékelése november 15-re várható, de már az előzetes mérésekből látjuk, hogy a nikkel és várhatóan a rákkeltő kadmium koncentrációja sok százszorosa az uniós vizekre vonatkozó előírásoknak és az urán mennyisége is lényegesen magasabb a normálisnál.

Kajaani 2012-11-09 b.jpg

Bár november 7-e szerdára megkezdték a legnagyobb repedés elzárását, de a nikkel-, cink- és uránbánya tározójából jelenleg - kinn tartózkodásom alatt és a mai napon -  is körülbelül is 5-6000 köbméter nehézfémet, például nikkelt, kadmiumot és uránt tartalmazó mérgező szennyező folyadék ömlik ki óránként a természetbe. A kiömlő folyadék mocsaras, szigeteletlen vésztározókba került, ám azok nem bírták a terhelést és továbbengedték a szennyezés jó részét. Bár a környezetvédelmi miniszter kirendelte a hadsereget a helyszínre, mégis mostanra egyre nagyobb az esélye egy teljes gátszakadásnak, ami katasztrofálisan elszennyezné a környéket. Már a mostani baleset is katasztrofális szennyezést okozott, és tönkreteszi a helyiek megélhetését. A térségben sokan a turizmusból élnek: számtalan faház, horgásztanya, a tavak vizét használó szaunákkal található a környéken. A térségben a helyieknek munkát ígérő bánya így egyelőre csak minimálisan teremtett munkahelyeket, de már most rengeteg helyi megélhetését tette tönkre, hisz sok évnek kell eltelnie, míg megtisztulhat a környék és újra ide kívánkoznak turisták.

Nagybánya és Kolontár után, kevesen hihetik, hogy a térség bányászati tározói kikezdhetetlenek. Kérdés az almásfüzitői tározók, esetleg a Mecsekben újranyitó uránbánya vagy a Verespatakra tervezett cianidos aranybánya mikor teszi végérvényesen tönkre a környezetét.

Simon Gergely 

Greenpeace Blog a finn szennyezésről: http://www.greenpeace.org/finland/en/media/Press-releases/Greenpeace-activists-protest-at-site-of-largest-Finnish-chemical-catastrophe-in-history/?utm_source=twitter&utm_medium=blog&utm_term=110912_0111&utm_campaign=Toxics
és: http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/a-brief-update-on-talvivaara-toxic-leak/blog/42922/

Film az akcióról: http://bambuser.com/v/3129459
Képek az akcióról: http://www.flickr.com/photos/greenpeacesuomi/8169355514/
Hírek az urán szennyezésről:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=higher-than-normal-uranium-found-ne,
http://www.mineweb.com/mineweb/view/mineweb/en/page504?oid=161703&sn=Detail


20 komment

Címkék: atomenergia megmondás vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr714903272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagylaszlo971 2012.11.13. 08:39:24

Na szóval: Talvivaara Mining Company, finnül Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, forrás: en.wikipedia.org/wiki/Talvivaara_Mining_Company
Ez a honlapjuk: www.talvivaara.com/
Itt pedig a bányájuk: maps.google.com/maps?q=63.975,28.008333&hl=hu&ll=63.974906,28.008614&spn=0.059653,0.154324&sll=63.861246,28.396912&sspn=0.958353,2.469177&t=h&z=13
Amúgy ez nem Észak-Finnország, hanem Közép-Finnország, nem "Talvivaaraa-ban", hanem konkrétan a Kolmisoppi-i lelőhely, Sotkamo és Kajaani közelében
A többi stimmel, csak kár, hogy ilyen pongyola butaságokkal az egész Greenpeace tevékenysége kerül erős nagy kérdőjelek közé...

Zöld_Dani 2012.11.13. 08:54:41

ÁÁÁÁ, ezt imádom! Az nem a Dunakanyarban van, az Vácnál van! - ezért nem lehet komolyan venni a Greenpeace-t :-)

nagylaszlo971 2012.11.13. 09:18:51

@Zöld_Dani: nem mondtam, hogy nem lehet komolyan venni, de nekem kb. öt perc guglizásba került kideríteni ezeket az adatokat. Mindenesetre ezek után higgyem vagy ne higgyem, hogy "több mint 600 ezer köbméter savas, nehézfémekkel szennyezett víz" folyt el? És ami még abszolút nem világos: "The planned annual nickel production is 50,000 tonnes and as by-products the mine will also produce aprox. 90,000 tpa of zinc, aprox.15,000 tpa of copper and c.1,800 tpa of cobalt." - szóval hol van itt a tengernyi urán?
"If uranium was not recovered from the process solution at Talvivaara, it would end up in the end-products or in waste. Uranium will only be a by-product of the Talvivaara mine, whose main products will continue to be nickel and zinc. Talvivaara will not excavate any ore for uranium production only or become a uranium mine."

nagylaszlo971 2012.11.13. 09:33:38

@nagylaszlo971: Szóval szeretnék világosan látni, de a Talviaara kincstári optimizmusától és a grínpísz örökös halálmadárkodásától ez nem igazán sikerül. Mégis mennyi zagylé(?) szivárgott, mennyire szennyező a lé, mennyire izolálható a szennyeződés, mi várható a továbbiakban, egy képzeletbeli skálán mégis milyen súlyosságú az eset, na pont ezekre a kérdésekre nem kapunk választ. ("A tavak vizét használó szaunákkal" - ez viszont tuti. Naná, mert majd pont Espoo-ból vezetik a vezetékes vizet ide.)

SimonG 2012.11.13. 11:11:17

@nagylaszlo971: Kedves László! Lehet az 5 perc guglizás kevés, vagy esetleg hatékonyabban kellene kihasználni azt az 5 percet, és akkor nem kellene az ön szerinti „pongyola butaságok” miatt „az egész Greenpeace tevékenységét erős nagy kérdőjelek közé” raknia.

Szóval először is Kajaani térségét Észak-Finnországnak hívják (amibe több alrégió is beletartozik). Végtelen linket küldhetek erről, de pl. itt egy hatósági oldal: www.maistraatti.fi/en/Contact-Information/ (Közép Finnország nevű alrégió igencsak messze fekszik Kajaani-tól - en.wikipedia.org/wiki/Central_Finland). Az engedélyeket is pl.a "Northern Finland Regional State Administrative Agency"-től kérte.

Íme egy bányászati link egyébként: www.mindat.org/loc-13133.html, ami bemutatja, hogy folyik uránbányászat az Észak Finnországi Talvivaara bányában. (A wikin is elolvasható ez: en.wikipedia.org/wiki/Talvivaara_Mining_Company). Az uránnal kapcsolatos kérdésekre továbbá javaslom olvassa el a cikk végén megadott, az uránra vonatkozó linkeket. Nem értem az uránnal kapcsolatos kérdését tehát, hisz leírtunk két tényt: uránt is bányásznak, valamint a térségben magasabb urán szintet mértek (ezt linkkel támasztottuk alá: The level of uranium was 50-80 times higher than previously-measured levels - Northern Finland Regional State Administrative Agency - www.scientificamerican.com/article.cfm?id=higher-than-normal-uranium-found-ne)

A területet, ahol a bánya és a tározó is van Talvivaara-nak hívják, ahogy a céget is. Egyébként az érdeklődőknek az 5. mondatban szerepelt, hogy Kajaani környékén van a helyszín.

A szennyezésből, a környező folyókból, vizekből azért vettünk mintát, hogy megítélhessük az eset súlyosságát, amit meg is fogunk tenni, ha megkaptuk a mérési eredményeket. Gyanítom igencsak elítélne akkor is minket, ha adatok hiányában tettünk volna ilyet.

nagylaszlo971 2012.11.13. 11:24:47

@SimonG: köszönöm, most már miden világos, már csak a "Nyakig uránban" címet nem értem teljesen ,-)
Ja, meg azt sem, hogy milyen értékeket mértek a sugárzásmérők ;-)

nagylaszlo971 2012.11.13. 11:25:53

@nagylaszlo971: "U3O8 is one of the most kinetically and thermodynamically stable forms of uranium and also because it is the form of uranium found in nature." ( en.wikipedia.org/wiki/Triuranium_octoxide )

SimonG 2012.11.13. 11:27:06

A nyakig uránban csak figyelemfelkeltő cím, ami az 50-80-szoros mennyiségre utal.
Sugárzásmérő nálunk egyszer ment fel 0.2 uSv/h-ra csak, azaz nem tapasztaltunk sugárzást.

SimonG 2012.11.13. 11:28:51

A helyszínen az urán súlyos vesekárosító hatására hívtuk fel a figyelmet, nem a radioaktivitására. A blogbejegyzésbe, minden tudományos információ nem fér bele, ezért is adtam meg linkeket a végén.

helybeli 2012.11.13. 12:22:58

Első olvasásra az utolsó bekezdést kicsit demagógnak éreztem. Aztán, hogy elismertétek, hogy a címet "csak" figyelemfelkeltésből húztátok ilyenre, már nagyon annak érzem.
Mert a tiszai cián után is mindenki elsiratta ezer évre a folyót, aztán egy év múlva - szerencsére - helyreállt a természet. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy uccu neki szennyezzünk, mert a natura úgyis lesz olyan bölcs, hogy helyrehozza bűneinket, de fölöslegesen nem kell riogatni az embereket.
Kolontár a sajnálatos halálesetek miatt más tészta, de szigorúan környezeti-természeti szempontból nézve ott sem történt helyreállíthatatlan kár. A kármentesítés sikerét még Greenpeace is elismerte.
Almásfüzitőre 30 éve nem vittek vörösiszapot, gyár sincs, az iszap szilárd, mint a beton, mindenféle gépek mászkálnak rajta, nem tudom, mi folyna ki. Bűn egy kalap alá venni a többivel és ijesztegetni vele az embereket.
A Mecsek is csupán fikció, nem gondolhatja komolyan senki, hogy 201x-ben, amikor talán megnyílik (vagy nem) az unió árgus szemei előtt olyan cuccnak adnak engedélyt, ami szétcseszi a környezetet.
A Verespatakkal is hasonló a helyzet, bár ahogy haladunk kelet felé, finoman szólva is változnak a szokások.
De mégis én úgy gondolom, hogy azért vannak a szakemberek és a hatóságok, hogy rendet tegyenek, tartsanak. És ha ezt, tárgyilagos, hiteles és nem hatásvadász civilekkel, zöldekkel teszik, akkor még jobb. Sőt.

SimonG 2012.11.13. 12:43:30

@helybeli: Kedves Helybeli!

Almásfüzitő környékén a talajvízben a határérték 100-szorosa az arzén, 200-szorosa a molibdén és mindeközben évi több százezer tonna veszélyes és nem veszélyes hulladékot hordanak a tározókra. Beszéltünk erről elég sokat (www.greenpeace.hu/vorosiszap), ráadásul az MTA FKI tanulmánya szerint is szennyezi és nagy kockázatot jelent a Dunára: www.168ora.hu/tudas/katasztrofa-foldrajz-vorosiszap-arviz-timfold-mal-zrt-kolontar-hullamter-99526.html

Azért talán az is jogos, hogy tartunk a mecseki és a verespataki beruházásoktól. Szakemberek és hatóságok "rendet tartottak" Kolontáron, Nagybányán és Finnországban is. Zöldek figyelmeztetéseit, javaslatait rendre semmibe veszik. Pont ezek tükrében elég naiv lenne a hatóságokra várnunk. Finnországban 2012-ben engedélyezték ezt az urán kinyerést.

Örülnék, ha felhívná a figyelmet konkrétan a tárgyilagosság, hitelesség hiányára! Ha kiömlik több mint 600 ezer köbméter uránt is tartalmazó szennyvíz, nem hiszem, hogy a Greenpeace hitelességét kérdőjelezi meg, ha "Nyakig uránban a Mikulás" vicces címet adunk egy blogbejegyzésnek.

helybeli 2012.11.13. 13:49:08

Kedves Simon Gergely!

Nagyjából ugyanarról beszélünk a civilek szerepét illetően. Kolontáron, Nagybányán és a finneknél is kellettek volna. Ez nem vitás. De szerintem igencsak rontja a hitelességet, ha egy urános kiömlést "vicces"-en tálalnak. Főleg, ha aztán később az is kiderül - reméljük itt is -, hogy a természetben mégsem keletkezett visszafordíthatatlan kár.
Ilyen értelemben szerencsétlen párhuzam a tiszai cián, illetve Almásfüzitő vagy a Mecsek vizionálása.
Több közöm a Tiszához és Almásfüzitőhöz van (tanulás, illetve környékbeliség). Füzitőn rendes "helybeli"-ként elmentem minden nyilvános fórumra. És azt is tudom - mint ahogyan a környéken mindenki -, hogy volt a szociban egy borzasztó gyár, ami tényleg szennyezett: ez látszik a talajvizen. De szerencsére már nincs gyár, és a természet lassan helyrehozza a dolgokat. A talajvíz tisztul, a javuló diagramokat talán éppen nálatok láttam. Emellett már nem kell megfulladunk a vörösiszap portól sem, mert lefedték a tározókat is.
Az akadémiai cucc kapcsán pedig én arra is emlékszem, hogy teljesen szokatlan módon maga az MTA elnöke (!) tette helyre a Greenpeace-t, hogy ne túlozzon, mert az MTA nem írt semmiféle súlyos veszélyekről Füzitő kapcsán.
Szóval szerintem ilyen apró darabokból áll össze vagy hullik szét a hitelesség, ami a civil kurázsi legfőbb kelléke.

SimonG 2012.11.13. 14:28:08

@helybeli:
@helybeli: Nem tudom megmondani, hogy a volt fideszes képviselőbél MTA elnökké avanzsált Pálinkás miért határolódott el a saját intézményének tanulmányától. Ettől még a kutatók állításai és a tanulmányban leírtak nem lettek cáfolva, különösen, hogy Pálinkás nem geológus, mérnök vagy vegyész és nem végzett semmilyen kutatást a helyszínen. Hadd kérdezzem meg ez kinek a hitelességét kérdőjelezi meg?

Hogyan kell maga szerint az alábbi kijelentést értékelni?
www.168ora.hu/tudas/katasztrofa-foldrajz-vorosiszap-arviz-timfold-mal-zrt-kolontar-hullamter-99526.html
- Mint ahogy a tudomány nem vitatja azokat a kockázatokat sem, amelyeket a Katasztrófák tanulságai című könyvben az almásfüzitői vörösiszap-tározókkal kapcsolatban fejtett ki. Ezek a Duna árterén fekszenek, és a VII. tározó kivételével szigetelés nélkül építették őket. Állítja-e határozottan, hogy ezekből a Dunába is kerülhet vörösiszap?
– Hogyne kerülhetne! Hiszen maguk a tározók közvetlenül a Duna mellett vannak, a VII-es kazetta áradáskor szinte szigetként áll ki a Dunából. Ez azért veszélyes, mert jeges áradás idején a jég kimarhatja a gátak oldalát. Fotók és videofelvételek azonban sajnos azt bizonyítják, hogy a Duna medrében vörösiszapforrások törnek fel. Ennek oka az, hogy a tározóból származó víz képlékennyé teszi a gátak alját, ahol jelentős méretű csúszások, rogyások alakulnak ki. Nagyon komoly a kockázat.

Tegye mér meg, hogy magában legyen annyi kurázsi, hogy végigolvassa azokat az anyagokat, melyekre hivatkozik, mielőtt értékítéletet mond!

nagylaszlo971 2012.11.13. 14:40:37

@SimonG: "A nyakig uránban csak figyelemfelkeltő cím, ami az 50-80-szoros mennyiségre utal."
"A blogbejegyzésbe minden tudományos információ nem fér bele."
Pedig éppen itt van/lenne a különbség az olcsó szenzációhajhász bulvárstílus és a komoly szakmabeliség között. Tudom, nehéz, nagyon nehéz manapság átugrani az emberek ingerküszöbét, de azért jó lenne mégis ebbe az irányba terelni a dolgokat. Hosszú távon biztosan megéri.

Zöld_Dani 2012.11.13. 14:41:01

@SimonG: Kedves SimonG!
Vagy úgy írsz, h azt pár elszánt rajongód és ellenségeden kívül senki nem olvassa el - ez esetben szép szakmai leszel, és azzal fognak kúrogatni, h érthetetlen, értelmezhetetlen, unalmas az egész, miért nem képesek a zöldek elmenni egy kommunikációs órára.
Vagy összefoglalod a lényeget, kihagyod az olvasók 5 százalékának értelmezhető információkat, nem adsz meg GPS koordinátákat és a Finn Földrajzi Társaság által hitelesített állásfoglalást arról, h az adott hely észak-finnországban van, - ebben az esetben pár okostojás azért fog kúrogatni, h szakmaiatlan és így hiteltelen vagy.
Dont worry, ezek azért vannak, h belekössenek valamiben. Nincs nőjük, vagy nem áll fel nekik, vagy az almásfüzitői cég irodájából kommentelnek. :-)

Zöld_Dani 2012.11.13. 14:41:54

@Zöld_Dani: Nem ismerem a most ide tévedt két urat, lehet h sommás ítéletem rájuk nem igaz. De az ide járó kötekedők átlagára sajnos nagyon is igaz.

helybeli 2012.11.13. 15:30:05

@SimonG: Kedves Simon Gergely!
Higgye el, végigolvastam, amit a neten találtam. Az Önök oldalán, az önkormányzat oldalán és a lefedést végző cég oldalán is. Sőt, ahogy említettem, az összes nyilvános fórumra elmentem, és feltettem a kérdéseimet. Megtettem, mert szkeptikus voltam, nem hittem sem Önöknek, sem a másik félnek. És persze voltak tapasztalataim, a környéken lakóként.
Nos, azt kell mondjam, hogy laikusként továbbra hajlok arra, hogy a pontos mérnöki tudást feltételező ügyekben a pontos mérnöki tudásnak higgyek, és kevésbé egy földrajzos vadregényes megfigyelésének.
Önök el tudják képzelni azt, hogy - főleg Kolontár után - egy gáton csak úgy csúszások, rogyások legyenek? A nyilvános fórumon megmutatták azt is, hogy azóta hányszor mérte a mit tudom én melyik hatóság valami hiperszuper szerkezettel a füzitői gátakat. De megmondom őszintén, én legjobban annak hittem, amikor éppen arra rándultam át horgászni, és lenézve a gátról (jó, nem lehettem volna ott), majdnem leszédültem a tetejéről, annyival magasabb volt, mint a többi.

A másik oldalról pedig, ne haragudjon, de hogy ki milyen párti, az egy szakmai vitában nem szempont. Ha igen, akkor újra csak a hitelesség kérdésénél lyukadunk ki. Tehát, ha az MTA elnök azt mondja, hogy nincs veszély és fenékbe rúgja a Greenpeace-t, meg a saját intézetét, akkor valószínűleg azért teszi, mert meggyőződött arról, hogy valóban nincs veszély.
@Zöld_Dani:
Tényleg örülök, hogy következő saját kommentedben mentesz fel korábbi "vádjaid" alól (a nagylaszlo urat nem ismerem). Tényleg nem kötekedek, és valóban nagyon drukkolok a zöldeknek, hogy tényezők legyenek a döntéseknél. De ehhez nagyon kemény szakmai munka kell, hiteles emberekkel, hiteles tudással.
Egyébként Füzitőn csak egy meghatározó cég van, a MOL, nem tudom nekik munkaköri kötelességük-e a lefedést végző cég érdekében kommentelni:) Ja, és van még a Plé (így) büfé, ahová még masszívan ellenállnak a digitális forradalom kísértésének:)

pandava 2012.11.14. 19:30:56

@Zöld_Dani: óhh te Dani. Régen még megvédted álláspontotokat. Mára már csak nemi-beteg diagnosztika maradt:)

Zöld_Dani 2012.11.14. 21:36:53

@pandava: Mi a szart védjek azon, h egy észak-finnországi hely észak-finnországban van? Nem erre mondják, h Get a life!?
Akkor már nem sokkal érdekesebb és lényegesebb arról "gondolkodni" h
1- miért köt bele valaki abba, h egy észak-finnországi hely észak-finnországban van
2- miért vonja le azt a következtetést, h "az egész GP tevékenysége erősé kérdőjelek közé kerül"?

Tele van a net ilyen hülyékkel, és semmi értelme végigkardozgatni velük a fórumokat arról, h hol milyen mérés szerint mennyibe kerül az atomos áram, h fukusima kivédhetetlen természeti katasztrófa volt vagy emberi mulasztások következménye, és így tovább.

zaza42 2012.12.24. 16:54:46

Miért van az, hogy általában azok az emberek válnak idejekorán idegessé és támadóvá, akik tudják, h valami takargatnivalójuk van?
süti beállítások módosítása