Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Európai fiatalok nyílt levele Connie Hedegaardnak

2012.12.09. 15:06 Toma001

Húsz évvel ezelőtt egy 13 éves lány pár percre némává tette a világot. 20 évvel ezelőtt egy fiatalokból álló csoport a saját megspórolt pénzükön egészen Rióig utazott, hogy felhívják a világ döntéshozóinak a figyelmét arra, hogy mi is van valójában az asztalon. Ez pedig nem más, mint a mi jövőnk. Húsz év telt el azóta, és mindez idő alatt az ígéretek üres szavakká váltak, a cselekvések elmaradtak, és a jövőbeli kilátások egyre csak romlanak. Míg húsz évvel ezelőtt a klímaváltozás a legtöbb ember szemében egy rémhírkeltésnek tűnt, most azonban már nyakig benne állunk. Mit kell még a döntéshozóknak látniuk, hogy végre észbe kapjanak, hogy a jövőnket kockáztatják? Ezért fordultunk mi, európai fiatalok az Unió felé, hogy vegyék már végre észre, hogy minden egyes késleltetéssel, minden egyes lobbinak való behódolással, és minden egyes „van előbbrevalóbbal” az önök gyermekeinek, és a mi jövőnket kockáztatják. 

Tisztelt Ms. Hedegaard!

Mi, európai fiatalok és civil közösség tagjai írunk Önnek ebben a kritikus órában, hogy ez EU cselekedjen most és változtassa meg álláspontját a klímatárgyalások kapcsán.

Szemtanúi voltunk az elmúlt tíz napban, hogy az EU folyamatosan visszalépett attól, hogy nagyobb felelősséget vállaljon, és mi ezt nem tűrhetjük. Az EU-nak kell lennie a vezetőnek, de jelenleg a folyamatok akadályozójaként szerepel.

Az elmúlt 8 év passzivitása elfogadhatatlan. A 20%-os kibocsátás-csökkentésre tett fogadalom pusztán egy kibúvó, mivel ezt a célt már elértük, így a jelenleg a jövőre tett ígéretük nulla. Az EU már bebizonyította, hogy gyorsan és hatékonyan képes csökkenteni a kibocsátást, és mi szükségesnek látjuk, hogy a világban is vezető szerepet játsszon a további kibocsátások csökkentésében. Az EU zéró csökkentési ígérete katasztrofális klímaváltozásnak tesz ki minket. Önöknek meg kell védenie minket és az összes fiatalt az egész világon. De Önök nem teljesítik ezt a kötelességüket.

Üdvözöljük az egyes tagállamok és az EU Bali Cselekvési Tervben foglalt klímafinanszírozásra tett ígéreteit, de sajnos ez túl kevés a fejlődő országok kibocsátás-csökkentéséhez és alkalmazkodásához szükséges intézkedésekhez. Biztosítsanak minket a felől, hogy ez az új finanszírozás nem csak a Hivatalos Fejlesztési Támogatási összegek átcsoportosítása, mint ahogy a finanszírozás gyors elfogadása alapján tűnik.

Fejezzék be, hogy folyamatosan Lengyelországot használják kifogásként. Túl kell lépniük a belső összekülönbözőségeken és közös felelősséget kell vállalniuk a jelenlegi és a jövő generáció érdekében. Azzal, hogy pár kiválasztott gazdasági érdeket szolgálnak ki, elárulnak minket, és a tiszta és igazságos jövőhöz való jogunkat. Azzal, hogy visszautasítanak minden értelmes cselekvést a Kiotói Jegyzőkönyv és a Hosszú Távú Együttműködési Cselekvés (mely a Durban Platform keretén belül lett elfogadva) terén, elárulják a világ legszegényebb és legsérülékenyebb közösségeit. Mi szolidarítunk velük, és visszautasítjuk az Önök üres ígéreteit.

Voltak idők, mikor még a döntéshozók figyelmen kívül hagyhattak minket, de ennek vége. Mi nem egy ember vagyunk. Mi nem egy ország vagyunk. Egyesülünk és mozgósítunk. Sokan vagyunk, és gyorsan terjesszük az üzenetünket. És egyre növekszik az elégedetlenség annak kapcsán, ahogy az EU viselkedik a nemzetközi porondon. Az EU a mi nevünkben beszél, de a mi hangunk el van fojtva, és egyértelmű, hogy nem képvisel minket. Az asztalon levő döntés egyszerűen egy öngyilkos paktum a globális dél számára és aktívan ellen fogunk állni, hogy jóvátegyék ezt az igazságtalanságot.

Figyelni fogjuk Önöket a dohai tárgyalások utolsó óráiban. Követeljük, hogy utasítsa vissza ezt az igazságtalan döntés aláírását. Követeljük, hogy számottevően növelje a pénzügyi hozzájárulásra és csökkentésre tett ígéreteit. Ez nem tárgyalandó. És nem lépünk vissza.

Európai fiatalok


Szólj hozzá!

Címkék: európai unió klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr544954620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása