Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A ceglédi nukleáris balesetről

2012.12.13. 14:29 Zöld_Dani

Ceglédnél egy nukleáris anyagokat szállító kamion a piros jelzés ellenére át akart hajtani a vasúti átjárón.

Természetesen elcsapta a vonat.

Vajon igaza van-e a Greenpeacenek, amikor a nukleáris anyagok szállításainak a szigorítását, sokkal jobb ellenőrzést  követeli?

Mert bár most nagy szerencsénk volt -megint- de lehet-e erre mindig számítani?

Hogy miért van az, hogy ma Magyarországon (és valószínűleg sok helyütt másutt is) csak úgy be lehet tenni 25 kiló iridium-192-őt, egy bármilyen sofőr háta mögé, egy bármilyen kisteherautóba, oszt' hadd menjen! Erről az anyagról az írja az origo:

"Miért lehet veszélyes az iridium-izotóp?

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az iridium-192 izotópot többek között a gyógyászatban használják a rákos megbetegedések egyes fajtáinak gyógyítására. A gamma-sugárzást kibocsátó, fényes, ezüstszínű fémet mesterségesen, nukleáris reaktorokban állítják elő a nem radioaktív irídiumból. Sáfrány Géza az [origo]-nak azt mondta, hogy az iridium 192-es izotópot egészségügyi célokra és ipari célokra is felhasználhatják, jelen esetben pedig valószínűleg ipari célokra szánt szállítmányról van szó. Az iparban bizonyos mérőeszközökben szolgál sugárforrásként az iridium ezen radiokatív izotópja ( például hegesztések ellenőrzéséhez).

A CDC szerint a szabadba kerülve a sugárzó anyag veszélyes lehet az emberre, mivel magas gamma-sugárzása rákkeltő hatású. Az Ir-192 izotóppal való érintkezés a CDC adatai szerint égési sérüléseket, akkut sugárbetegséget, és halált is okozhat. Ezt a sugárzó izotópot az USA-ban azért is számon tartják, mert ebből a fajta sugárzó anyagból tűnt el a legtöbb fel nem tárt körülmények között, ezért az amerikai hatóságok szerint alkalmas arra, hogy terroristák esetleg sugárzó, úgynevezett piszkos bombákat készítsenek belőle."

S mi van, ha Cegléd előtt egy árva kanyarban nem a vonat, hanem rosszakaratú emberek állják útját a kisteherautónak, s elveszik ezt a szállítmány, majd másnap, harmadnap egyszer csak Budapest Deák téren felrobban egy kicsi, vagy nagyobbacska piszkos bomba? Aminek nem is kell a robbanás erejével bárkit megölnie ahhoz, hogy később sok embert megöljön? Hány rákossal lesz még több Budapesten? Járhatunk utána az Erzsébet téren, vagy éppen tud-e majd járni az összes metró Budapesten? S mi lenne a Váci utcával?

Sokadszorra bizonyította a magyar nukleáris hatóság, hogy mennyire rosszul működik, ahogy persze szinte mindenhol a világon rosszul működnek ezen hatóságok- ahogy az Japánban is kiderült. A függetlenség egyszerűen nem garantálható, ennek az életveszélyes iparnak az érdekei válnak mindig fontosabbá, szemben az emberek, a népek, a közegészségügy, a terrorelhárítás, vagy bármi más érdekkel.

Persze, szükség van a radioaktív izotópok egészségügyi felhasználására, s az iparban is sok helyen nélkülözhetetlenek. A legújabb eredmények azonban arról szólnak, hogy egyre több, a gyógyászatban szükséges izotópot elő tudnak állítani már kutató-, ne adj isten, civil nagyreaktorok nélkül is.

 

S addig is, jó lenne látni, hogy valaki vállalja a felelősséget ezért a mostani ceglédi karambolért is - s nem csak az a névtelen sofőr, hanem valaki, aki rendszer szinten felelős.

 


23 komment

Címkék: katasztrófa közlekedés atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr384963681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cworm 2012.12.13. 14:41:19

A poszt írója tanuljon meg magyarul.
("192-őt", "sok helyütt másutt is", stb, a bonyolultabbakat már nem is mondom)

Varázs Garázs 2012.12.13. 14:49:47

"S mi van, ha Cegléd előtt egy árva kanyarban nem a vonat, hanem rosszakaratú emberek állják útját a kisteherautónak, s elveszik ezt a szállítmány, majd másnap, harmadnap egyszer csak Budapest Deák téren felrobban egy kicsi, vagy nagyobbacska piszkos bomba?"

Beszélni magyar, lenni normális?

pandava 2012.12.13. 16:58:01

:)

Aggódhat a magyar nép! Nem elég hogy van nekünk egy kivénhedt paksi atomunk, még ettől is félni kell!

wikiokoska: "the U.S. Nuclear Regulatory Commission has estimated that within the U.S., approximately one source is lost, abandoned or stolen every day of the year. Within the European Union the annual estimate is 70.[20] There exist thousands of such "orphan" sources scattered throughout the world"

Eddig hála égnek megúsztuk! De mostantól napi két miatyánk, nehogy elkapják szegény magyar izotópszállítókat!
Hiszen magyar terrorista, magyar város ellen, csakis magyar atom-izotópból piszkosbombázik!:)

Zöld_Dani 2012.12.13. 19:20:15

Nagyszerű, ezek szerint tartalmi problémák nincsenek.

Permian 2012.12.14. 08:27:21

@Zöld_Dani:
A ló**szt nincsenek.
Most csak egyet mondok, a többit majd máskor. Szőrszálhasogatásnak tűnik, csak hát elég sok szőrszál van, és ha egyszer mindet elhasogatom, kipukkad a nagy antiatom-lufi.

Az Ir-192 felezési ideje 73,83 nap.
REMÉLEM, EBBŐL TE IS KI TUDOD SZÁMOLNI,
hogy 25 kg ilyennek aktivitása 8,5*10^18 Bq (lenne). Azt, hogy egy bomlásban itt átlagosan kb. 0,5 MeV energia szabadul fel, nem kell tudni, én utánanéztem. De ugye már látod, micsoda butaságot írtál a 25 kiló iridiummal: ennek hőfejlesztése kb. 700 kW lenne; ez pár perc alatt szétolvasztaná az egész kisteherautót.

Megint nagyot akartál mondani, és megint nem sikerült. Könnyen lehet, hogy 25 kiló iridium-192 az egész Földön nincs.

Permian 2012.12.14. 11:52:21

@Zöld_Dani:
Még csak a poszt tag-jeiről kérdeznék. "atomenergia, közlekedés, katasztrófa".

Egyedül a közlekedést értem. Hol történt katasztrófa, és mi köze ennek az egésznek az atomenergiához?

Zöld_Dani 2012.12.14. 14:45:18

@Permian: annyi köze van, h megint kiderült: csak és kizárólag szerencse, a megszervezett rossz szándék hiánya miatt nincs katasztrófa. Ez a lényeg, és nem az, h szerinted hány kiló iridium van a földön.

Permian 2012.12.14. 16:24:03

@Zöld_Dani:
Szövegértés.
Még egyszer kérdezem, hátha most megérted:
_Mi köze van_ ennek az atomenergiához (azonkívül, hogy a vonat mozdonyát 30-40%-ban paksi áram hajtotta :D)? És hol történt katasztrófa?

NB: ez a "megszervezett rossz szándék" az elmúlt 114 évben valahogy mindig elmaradt. Talán nem véletlenül. Talán a terroristák okosabbak a Greenpeace-nél.
-----
De ha már atomenergia:
Szerinted a TE részedről nem felelőtlenség, amikor (atom)energia-ügyben egyáltalán megszólalsz? Milyen alapon érzed magad kicsit is kompetensnek? Nem lehet inkább, hogy _kérdezned_ kéne?

Légy oly kedves, ezekre válaszolj, és ne mellébeszélj.

2012.12.14. 20:47:26

@Permian: Látom, te szeretsz számolni. Kérdésem: Ehetek-e spenótot és salátát?

pandava 2012.12.14. 20:59:37

@Permian: hagyd már! Dani most érzelmi alapon közelíti meg a kérdést.

Egy olyan világban, ahol a terroristák tétlenül kénytelenek tengeni-lengeni, mert nincs mivel a váci utat megtámadni, igenis veszélyes radioaktív fiolákat szállító autókat csak úgy útra engedni.
(útjainkon száz-számra közelekedő, benzinkutakat feltöltő 20 ezer literes tartálykocsik, na meg egyéb veszélyes anyagot szállító teherautók, műtrágyából készített robbanóanyag a terroristák kényes izlésének nem megfelelő!)

Következésképp minden atommagot szállító autó mellé katonai hadoszlopot kell rendelni, de sajnos még így sem nyugodhatunk meg teljesen, mert mi van, ha az egyik katona beépített ember, és eltulajdonítja az atomot!?

Az atomoizotóp felhasználási helyénél, pl. a kórházaknál szerencsére nem kell terrorista izotól-rablóktól tartani, mert a 2 db tetovált biztonsági őr általában elegendő elrettentő erőt képvisel, illetve a terroristák magas erkölcsi érzékének hála nem akadályoznák ily módon mancikanéni gyúgyulását!

Tehát a hatóságnak hadoszlopot kellene rendelnie minden szállítmány mellé, de mivel több ilyen is van, igazából az egész magyar hadsereget a tartalékosaival együtt erre kellene ráállítani. Amíg ez nincs így, a hatóság a váci útiak egészségével játszik! És akkor paksról még szót sem ejtettünk!

Látod minden tiszta is világos, nem hiányoznak ide a hülye SI mértékegységeid!:D

Komolyra fordítva a szót, én nem tudom hogy műküdik ez, de az érintett hatóságoknál, döntéshozó bizottságokban jó ötletnek és támogatásra érdemes tartanám civilek, akár pl. greenpeace-s részvételét. Lehet ezzel viccelődni, végletesen eltúlozni, de azért marha fontos dolgok ezek.

pandava 2012.12.14. 21:02:55

@little troll: egy fizikustól ez talán elvárható:)
Tehát fizikus, nem dietetikus.

Permian 2012.12.14. 22:13:54

@little troll:
Ehetsz.
Fizikusként azt tudom javasolni, hogy a spenóthoz egyél tükörtojást, mert az finom.
Bár minden kérdés ilyen egyszerű volna itt! :D

2012.12.15. 18:53:17

:D Azért kicsit mélyebb összefüggésekben gondolám ám eme kérdést!

Zöld_Dani 2012.12.17. 12:58:27

@Permian: annyi köze van az atomenergiához, h a nukleáris anyagok rossz kezelése, amiről itt kaptunk egy friss bizonyítékot, az elsősorban ott érdekes. mindkét ponton a szokásosnál (több) nagyságrendileg magasabb elővigyázatosságra van szükség, és rendre látjuk, h ez hiányzik. Elég visszautalni arra, h a főváros belterületén, Csillebércen hosszú hetekig mehetett a rendkívüli jódkibocsátás, az atomenergia hivatal ezt csak akkor vette észre, amikor sokadszorra szóltak neki külföldről.
Szerintem ez érthető. Csak kevésbé kell ránk haragudni hozzá.
És hogy honnan van a bátorságunk?
Hát onnan, h párszor már figyelmeztettünk azokra a veszélyekre, amik fukusimában katasztrófához vezettek, és amiért a mérnökök lehülyéztek. És amik jól látható módon itthon még nyilvánvalóbbak, lásd csillebérc, lást a paksi 1-es blokk hosszabbítását.
Tényleg, arról te mit gondolsz? Megalapozott, felelős döntésnek gondolod, a jelenlegi pöcs felügyeleti rendszerre bízni a 40 éves ruszki technológiát még húsz évig?
Legalább évente felülvizsgálnák a blokk alkalmasságát, és nem most adnának egy húsz évre szóló pecsétet....

Permian 2012.12.17. 16:27:22

@Zöld_Dani:
Tudom én, hogy a legjobb védekezés a támadás.

Az jut eszembe, amikor az elefánt felveszi az egeret a hátára, az egérke megköszöni, majd a fahídon áthaladva a fülébe súgja, hogy "hallod, elefánt, hogy dübörgÜNK?" :))

TÉGED kérdeztelek. Miért kéne, hogy amikor Te azt mondod: "sugárzás", akkor elhiggyem, hogy tudod, miről beszélsz. Miért kéne, hogy elhiggyem, hogy amikor azt mondod: "katasztrófa", "rendkívüli", akkor valóban tisztában vagy nemcsak az újságok szalagcímeivel, hanem a dolgok parányival mélyebb összefüggéseivel is?

Azt gondolom, hogy amikor azt mondod: "nukleáris anyag", akkor lövésed sincs, hogy az mi. Azt is, hogy amikor azt mondod, hogy "40 éves ruszki technológia", akkor csak a kibontakozatlan szónoktehetség pufog belőled, semmi mélyebb. (Ezt pl. az is mutatja, hogy láthatóan fogalmad sincs, hogy hogyan megy az engedélyezés: évente biztonsági jelentés, tízévente nagy felülvizsgálat (eddig is, ezután is)).

----
Bárki utánanézhet, hogy a világon ma üzemelő 437 atomerőművi blokk közül kb. 160 idősebb, mint a paksi 1-es, és kb. 290 idősebb, mint a paksi 4-es blokk. Az idősebb blokkok egyenletesen eloszlanak a világban, hiba egyből a volt Szovjetunióra asszociálni.

Jut eszembe: az előző adatból az is látszik, hogy _lehetséges_ 4 év alatt több, mint 120 atomreaktort építeni, MERT MÁR MEGTÖRTÉNT. (Sőt, olyan év is volt, amikor átlagosan kb. hetente indítottak egyet.) Aki azt állítja, hogy nem lehet, az hazudik. Az viszont, hogy ennyi "megújulós" (értsd: szeles-napos) hasznos kapacitást (azaz amiben a kihasználhatóságot is figyelembe vesszük) ilyen rövid idő alatt üzembe helyeztek, még SOHA NEM fordult elő. Miért kéne elhinnem, hogy lehetséges?

Zöld_Dani 2012.12.17. 20:52:07

@Permian: Nem kell elhinned semmit, ez már eldőlt. Világszinten az atomnak leáldozott, a megújulók lelépik őket. Pár országban ezt a változást fel lehet tartani pár évtizedig, de ennyi az egész.
Teljesen mindegy, h mit hiszel el nekem.

zaza42 2012.12.24. 16:46:58

Ha az atomnak amúgy is leáldozott, akkor minek kell propaganda ellene? Kihal magától, oszt csoki.

Nagyon nem szép dolog haldokló emberbe belerúgni!

fuck.the.system 2012.12.24. 20:01:34

@zaza42: Nekem nem mindegy, hogy hány tízmilliárdot fizetünk simicskának a paks2 előkészületeiért közpénzekből, és nem mindegy, hogy meddig kockáztatnak még a 30 éves szovjet blokkal. Most még húsz évig akarnak.
Nem mindegy, hogy mekkora problémát hagyunk a gyerekeimre a sugárzó hulladékok elhelyezésével.
És így tovább.

zaza42 2013.01.04. 05:11:56

@fuck.the.system: Nadeha pont az anyagiak fájnak neked, akkor inkább toljanak meg 10milliárddal bárkit, mintsem akár 100milliárddért építeni még tucatnyi hőerőművet, és addig is külföldről kéne venni az áramot. Az sok-sok simicskányi pénz lenne, így még mindig te járnál jobban.

funlol 2013.01.20. 01:04:30

@Zöld_Dani:

"...a megújulók lelépik őket."

A Föld felszínére átlagosan 1000 W/m^2 napenergia jut. Ebből 20%-t se tudunk napelemmel hasznosítani (hatásfok). Ha 100%-t tudnánk, akkor az négyzetméterenként 1kW lenne. Hasonlításképpen a mosógépek teljesítmény igénye 2kW... És bizony van tél és este is. :D Szélenergia ennél is problémásabb, mert vagy fúj a szél, vagy nem, nem lehet rá méretezni, csupán az energia igény töredékét.

Elképesztő, hogy FOGALMAD sincs se a szél- se a napenergiáról, az atomenergiáról meg végkép nincsen, de kijelented,

Kimerem jelenteni, hogy még az energia fogalmával sem vagy tisztában!

Egyáltalán mit tudsz paksi (vagy bármelyik) atomerőműről, A típusát sem tudod, nemhogy kompetens lennél abban, hogy te megállapítod, hogy elavult vagy sem.

Fukosima meg hogy jön ide??? Hol láttál te Magyarországon földrengést meg cunamit?

A mérnökök azért hülyéztek le, mert olyan témában szólalsz meg, aminek kapcsán SEMMILYEN tudásod sincsen, pusztán elvakultan írogatsz baromságokat.

Vérciki...

Zöld_Dani 2013.01.20. 20:02:34

@funlol: Azt hiszem neked szükséges lenne egy ölelésre.

funlol 2013.01.20. 20:39:15

Megkapom. :D

De ennek mi köze ehhez?

Szúrófény 2013.01.26. 11:17:08

@Varázs Garázs: MEK ben Antallfy Tibor: Van-e jövőnk? Részletesen tárgyalja atomenergia használat, és bomba veszélyeit!
süti beállítások módosítása