Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az atomenergia maga a betegség, az ipar hozzánemértése pedig a betegség gyógyszere

2013.02.06. 10:30 Toma001

Nem vagyok az a fajta, aki szeret rossz híreket hozni és mondani. Vannak azonban kivételek és az atomenergia szép nagy kivétel. Ezért aztán megpróbálok nem túl szélesen mosolyogni az atomenergia iparral kapcsolatos legújabb rossz hír hallatán.

mickey nuclear.jpg

Már ismerjük azt a meghökkentő hírt, mely szerint a francia EdF cég Flamenville-ben (Franciaország) új atomreaktort épít, és ez a legvisszafogottabb számítások mellett is minimum annyiba kerül, mintha hét körutazás a holdra.

Azután az olasz ENEL, az Edf társa a flammenville-i katasztrófában, halogatja a projektet, amiben 12,5 %-os részesedése van. Az ENEL szerint "az építési költségek növekedése és a késlekedések", "az áramszükséglet nagymértékű csökkenése" és "az egyéb franciaországi nukleáris beruházások bizonytalan időpontjai" az okai annak, hogy (a cég) fogja a pénzét és fut.

Szlovákiában az ENEL szintén otthagyott egy nagymértékben késlekedő projektet. A cég megpróbál befejezni két olyan új reaktort Mohiban, aminek az építkezése egy nagy késéssel kezdődött 28 évvel ezelőtt. Amikor mégiscsak erőltették a bejelentést, az ENEL újfent bejelentette, hogy a befejezés kb. 1,5 évet késik, de mi ez a másfél év 28 év után.

Az igazi (meglepetés) és öröm viszont az volt, amikor az ENEL szóvivője egy másik késlekedésről szólva, felfedte az atomenergia-ipar egy piszkos kis titkát: az atomreaktor-építési projektek megvalósítása a világon mindenütt késik és többe kerülnek a tervezettnél.

Szeretnénk köszönetet mondani az ENEL-nek azért, hogy újfent megerősítette azt az érvelésünket, amit mi és a kampány résztvevői már évtizedek óta hangoztatunk. ENEL, gratulálunk!

De még nem ez volt a vége az atomenergia-iparral kapcsolatos rémálomnak!

India - amelyik hat flamenville-ihez hasonló nyomott vizes reaktort szeretne építeni -, rájött, hogy a nagyszabású vállalkozás költsége gyorsan emelkedett - 250 %-os ugrással a kb. 20 milliárd euróról kb. 50 milliárdra. És hogy a sci-fi kedvelők is örülhessenek: ez már 42 holdra való oda-visszautazás árának felel meg.

Ami egyértelmű, nevezetesen az, hogy az atomenergia, maga a betegség kb. a 70-es években terjedt el a világon. De köszönet érte, hogy az ipar maga lesz az orvossága ennek a bajnak.

Az ipar hozzánemértése és pazarlása - azzal együtt, hogy a szóvivők feltárják a borzalmas valóságot az ágazatról - folyamatosan rombolja az atomenergia jövőjét.

fordította: Margit

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/nuclear-reaction/nuclear-power-is-a-disease-but-industrys-inco/blog/43382/

 


4 komment

Címkék: atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr934961735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2013.02.07. 20:54:14

Ezt a kiválló nép-művelő cikket pár apró részlet hiánya választja csak el a majdnem tökéletestől.:)

Az új tervezésű, III+ generációs, a meglévő erőművekhez képest számos tulajdonságában sokkal jobb EPR reaktor első példányát 2005-ben kezdték el építeni Olkiluoto-ban. A másodikat 2007-ben Flamanville-ben.

A harmadikat Kínában 2009-ben, a negyediket szintén Kínában 2010-ben. Az ázsiai reaktorokat a kínaiak a franciákkal közösen építik, így fel tudták már használni az első kettő építésénél szerzett tapasztalatokat. Ennek (is) köszönhetően a kínai blokkok hamarabb és jóval olcsóbban fognak elkészülni, mint az európaiak! Az első már idén télen.

Mivel Kínában jelenleg 300+ szénerőmű áll építés, illetve tervezés alatt, mindennek örülni kell, ami nem hatalmas kéményeken át okádja a füstöt az atmoszférába…

Persze csak szerény véleményem szerint:)

www.guardian.co.uk/environment/2010/dec/28/china-areva-taishan-nuclear-thibault

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.02.10. 20:03:31

Posványharcosok! Ébresztő! A föld két és fél milliárd emberre készült. Az embertenyésztés ellen lépjetek fel értelmes ötletekkel. A költsége a felesleges beruházásokból simán kihozható. Üdv

Permian 2013.02.11. 11:28:11

@nomad:
Honnan jön ez a szám, hogy éppen 2,5 milliárd? Miért nem kevesebb, vagy több?
süti beállítások módosítása