Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Elutasította a bíróság a Shell 650ezer dolláros kártérítési követelését

2013.02.08. 21:13 Toma001

New Plymouth, 2013. február 7. – A TV és filmsztár Lucy Lawless-t és hét aktivistát bűnösnek találtak egy sarkvidéki olajfúró hajó tavalyi feltartóztatására tett kísérletben, és fejenként 120 óra közmunkára ítélték őket. Hat Greenpeace aktivistával együtt tavaly februárban az új-zélandi színésznő elfoglalta a Shell Nobel Discoverer hajóját New Plymouthban, ami világszerte az újságok címlapjára került. A Taranaki Körzeti Bíróságról kijövet Lawless elmondta:

"Büszkék vagyunk arra, hogy megpróbáltuk megállítani a Shell vakmerő tervét, hogy olajfúrásokat végezzen az érintetlen Sarkvidéken. Mióta elfoglaltuk a Noble Discoverert, mindenki számára - kezdve a több millió embertől, akik aláírták a Greenpeace petícióját, egészen az USA kormányáig, akik most vizsgálják a Shell terveit - világossá vált, hogy a sarkvidéki fúrások soha nem lesznek biztonságosak.A Shell több milliárd dollárt költött a sarkvidéki programjára, és ez most egy szemkápráztatóan drága kudarccá minősült.Karoljuk fel a tiszta energiát; mindenképp meg kell tennünk, tehát miért ne tennék még azelőtt, hogy egy olajkatasztrófa érné a Sarkvidéket, és kiszolgáltatnánk az unokáinkat egy bizonytalan és veszélyes világnak?"

Lucy-Lawless.jpg

Lawless és hat társa 2012. február 24-én felmásztak a Noble Discoverer fúrótornyára, mialatt az Taranaki kikötőjében horganyzott. 77 órát töltöttek a tornyon, mielőtt letartóztatták őket. A nyolcadik személyt még a művelet első napján tartóztatták le. A hajó Taranaki partjainál vesztegelt, és a sarkvidéki útjának első fázisát készítette elő. Lawless mellett a többiek, akiket ma letartóztattak: Raoni Hammer, Lyttletonból; Mike Buchanan, Diamond Harbourból; Shayne Comino, Lyttletonból; Viv Hadlow, Aucklandből; Shai Naides, Spanyolroszágból; Zach Penman, Hamiltonból, és Ilai Amir, Aucklandből. Kötelezték őket továbbá, hogy összesen 5210 dollár kártérítést fizessenek ki a Taranaki Kikötőnek. A bíróság elutasította a Shell összesen mintegy 650 000 dolláros kártérítési követelését, ami a csoport ügyvédje, Ron Mansfield szerint "eltúlzott és indokolatlan" volt.

  • A Nobel Discoverer júliusban horgonyt vet Alaskában a Dutch Harbor kikötő csendes vizein;
  • Novemberben Dutch Harborba visszatérve a fúróhajó motorja lángra kap, speciális tűzoltó egységek indulnak a segítségére;
  • Decemberben kiderül, hogy az olajszivárgást elhatároló rendszer, amit a Shell a Sarkvidéken alkalmazott volna, a szeptemberi tesztelés során súlyosan megsérült. A Szövetségi Biztonsági és Környezetvédelmi Hivatal képviselője szerint a tenger alatti szivárgásgátlója  “sörösdobozként omlott össze”.
  • December 31-én a Shell sarkvidéki olajfúró uszálya, a Kulluk, Alaszka partjainál zátonyra fut, mialatt a seattle-i kikötőbe vontatják. Néhány nappal korábban az Alaszkai-öbölben viharba kerül, a 122 méteres (400ft) vontatókötél elszakad és az uszály szabadon sodródik;
  • 2013 januárjában az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség beidézi a Shellt, mivel mindkét fúróhajója átlépte a légszennyezési engedélyezett határértéket;
  • Szintén januárban az Amerikai Kormány kezdeményezi a Shell Sarkvidéki fúrási terveinek felülvizsgálatát.

 

fordította: Attila


Szólj hozzá!

Címkék: olaj shell sarkvidék olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr475069651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása