Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Madarat barátjáról

2013.02.20. 11:08 stradivari

A madarat a szabadság szimbólumaként is szokták tekinteni, meditációra hajlamosak a lélek jelképét látják benne. Ámde, ha valaki pusztán egy élőlényt lát a madárban, élőlényt, amelynek szárnya van, akkor is kínos élményre vállalkozik, ha megnézi a fenti, alig négy perces filmet, amely a Csendes óceán egyik szigetén készült, 2000 kilométerre a legközelebbi lakott területtől.

A filmen albatroszokat látni, igen a Baudelaire által is megénekelt égi herceget, aki otthon van, ha repül, s csetlik-botlik, nyomorult, ha részeg matrózok dugnak pipát a csőrébe. Az idillikusnak induló képsorokat hamarosan brutális látvány váltja fel. Oszlásnak indult madártetemeket látunk, s egyben pusztulásuk okát is.  Műanyagkupakok, parafa dugó, rozsdás fémdarabok, és más felismerhetetlen tárgyak sokasága, mint földi maradvány…

A film készítője alapos munkát végzett: látunk haldokló madarakat is, látjuk, amint kínok közt vergődve szabadulnak meg attól a testtől és abból a világból, amely ezt adta, ezt hozta számukra. Számunkra. Mert ugye nem kérdés, mi, mint főemlősök teremtettük, alakítottuk ezt a világot ilyenné. Olyanná, amibe simán bele lehet halni. És halunk is rendesen. A fizikai és szellemi-lelki (élet)mérgezés mára oly természetessé vált, hogy észre sem vesszük, mit engedünk be lelkünk templomába, s mit veszünk be naponta a tömegkommunikáció változatos csatornáiból.

Ha ez utóbbi tárgyiasulna, ha mindaz a hazugság, vagy kritikátlanul átvett „igazság” – hangozzék az el szóvivői tájékoztatón, vagy a szószékről -,manipuláció, butaság, félelem, előítélet hirtelen testet öltene – mondjuk arannyá válna -, a világ nagy része odapréselődne a földre és moccanni sem tudna – nem, hogy járni. Műanyag(i) világot teremtettünk az évszázadok során, olyan művilágot, amelyből a lélek hiányzik csupán. Az a lélek, amely a filmen épp elhagyni készül „a kéklő lég ura”, hogy majd visszatérjen egy újabb fordulóra. Hátha akkor jobb lesz itt a Földön.


4 komment

Címkék: lélek állatok hulladék szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr485093170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuck.the.system 2013.02.20. 16:07:37

Én nem mertem megnézni.

Gisele. 2013.03.10. 23:03:25

"Műanyag(i) világot teremtettünk az évszázadok során, olyan művilágot, amelyből a lélek hiányzik csupán"

és ez évről évre egyre rosszabb! szégyen :(
süti beállítások módosítása