Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A húsvéti fagyok és a globális felmelegedés…

2013.04.04. 10:12 majcsi

A brit országos meteorológiai szolgálat szerint Nagy-Britanniában 1962 óta nem volt ilyen hideg március. Valóban, Londonban a Húsvét idén fagyot is hozott.

Hogy Magyarországon mi a helyzet, azt mindannyian jól tudjuk, a húsvéti hónyúlépítés lett a legnépszerűbb része az ünnepi előkészületeknek. 

Berlin népszerű fürdőhelyét, a Wansee-t hagyományosan Nagypénteken nyitják meg – ekkor kezdődik a szezon. Ám idén nem igazán volt strandolásra alkalmas idő – az épphogy nulla fok feletti hidegben hóembert építettek az érdeklődők, és csak pár vállalkozó kedvű vendég vetette bele magát a fagyos vízbe.

germany-europe-weather-wannsee.jpg

Az emberek Stockholmban is gondolkodóba estek: vajon akkor most karácsony van, vagy húsvét… És a télgyötörte tájat nézve ezt nem is lehet felróni nekik. Ilyenkor már ott is enyhesebb szokott lenni az idő.

De hát mi folyik itt?

Mint az időjárás esetében az lenni szokott, sok a bizonytalansági tényező. Mégis, egyre több kutatás mondja, hogy egyre gyakoribbá válhatnak olyan hideg időszakok, mint amilyen most márciusban tört be Észak- és Közép-Európába - mert a globális felmelegedés miatt olvad a sarki jégsapka.

De miért is volt most ilyen hideg Európában?

Normál esetben viszonylag enyhesek a telek Európában, az Atlanti-óceán felől jövő nyugati szelek miatt. Ám idén márciusban a szél leginkább északkeletről fújt, és Európa nagy részébe fagyos sarki levegőt hozott.

Hogyan lehetséges ez?

A szél a légkör cirkulációs mintázatainak megfelelően áramlik, a cirkulációt viszont az északi, illetve a délebbi hosszúsági fokok közti légnyomáskülönbség befolyásolja. Márciusban kicsi volt a nyomáskülönbség, ami gyengítette a nyugati atlanti légáramlatok erejét, és emiatt a hideg sarki és szibériai levegő végigsöpörhetett Európán.

És hogy mi köze ennek a sarki jéghez?

A globális felmelegedés következtében olvad a sarki jégsapka, melynek kiterjedése - az eddigi mérések alapján - tavaly szeptemberben volt a legkisebb. Az éghajlati modellek szerint az óceán felett elhelyezkedő jégsapka megakadályozza, hogy a víz hőt bocsásson ki. Ám a jégfelület csökkenése az éghajlati rendszerek további felborulását eredményezheti.  Számos nemrégiben készült tanulmány bebizonyította, hogy ennek egyik következménye lehet a légköri cirkuláció megváltozása (hisz, ahogy említettük, csökken a légnyomás észak és dél között), amely gyakoribbá teszik az Európába betörő hideghullámokat. A potsdam-i Éghajlatkutató Intézet tudósai szerint Európában háromszorosára nőhet a hideghullámok száma a sarki jég zsugorodása miatt.

A sarkvidéki magaslégkörben ún. futó légáramlások (jet-ek) keringenek horizontális irányban. Egyes tanulmányok szerint az olvadó jég a sarki jet-ek áramlását is megváltoztatja, aminek következtében az Északi-sark felől jeges levegő áramlik dél felé. Ez szintén a rendszer egyensúlyát veszélyezteti.

KARL RITTER cikke alapján


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr855193904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Infomaker 2013.04.05. 13:31:43

van olyan magyar szo, hogy "enyhes"?

pizo 2013.04.05. 21:32:00

1. Enyhes helyett enyhe, enyhesek helyett enyhék.
2. Nem hosszúsági, hanem szélességi fok.

Zoli

röhögő 2013.04.05. 22:15:46

Tök mindegy milyen az időjárás, a zöldek szerint az mind a globális felmelegedést támasztja alá. A Kárpát medence és a Balaton is éppen kiszáradni készül.
süti beállítások módosítása