Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Veszélyben az európai mezőgazdaság: ideje, hogy betiltsuk a méhpusztító növényvédő szereket

2013.04.11. 08:45 Greenpeace

A tányérunkra kerülő élelmiszerek jó része erősen függ a beporzást végző rovarok – pl. méhek - lététől, hiszen ennek a tevékenységnek óriási szerepe és jelentősége van a mezőgazdaságban. Ám a növényvédő szerek használata egyre nagyobb mértékben veszélyezteti mind a méhek, mind a gazdálkodás jövőjét.

A Greenpeace kedden tett közzé egy tudományos összefoglalót a beporzó rovarokról és az európai mezőgazdaságról. A tanulmány kiemeli, mennyire fontos a méhpopulációk egészsége mind gazdasági, mind ökológiai szempontból, továbbá a méheket károsító növényvédő szerek betiltását sürgeti. A méhkolóniákat, és a rovarok által történő beporzás folyamatát, mely az európai mezőgazdaság és élelmiszer-termelés alapját jelenti, csak egy ilyen átfogó tilalom védheti meg.GP_BEE.jpg


A „Méhpusztulás” című összefoglaló leírja, hogy a betegségek, az élősködők, a klímaváltozás, de legfőképpen az ipari mezőgazdasági folyamatok, hogyan tizedelik a méhpopulációkat. A tudományos bizonyítékok szerint kiemelten veszélyes a méheket pusztító neonikotinoidok hatása. Ezek akut mérgezés révén azonnali halált hoznak a méhek számára, vagy – kisebb dózisban - fiziológiai károkat okoznak, megzavarják az élelemkereső tevékenységet, felborítják a táplálkozást, vagy az idegrendszert is károsíthatják - megzavarva a tanulási folyamatot.

Az is kiderült, hogy a neonikotinoidok a méhek betegségekkel és élősködőkkel szembeni ellenálló képességére is közvetlen hatással vannak: borzalmas mértékű egészségkárosodást okoznak, és csökkentik a túlélési esélyeiket. Mivel az Európában termelt élelmiszerek egyharmadának megtermeléséhez a rovarok beporzó tevékenysége szükséges, a méhpopulációk összeomlása hatalmas veszélyt jelentene a mezőgazdaságra, és végzetes következményekkel járna az európai élelmiszerbiztonság szempontjából.

A méhpusztító növényvédő szerek használatának negatív hatásai minden vélt előnyt sokszorosan túlszárnyalnak. Méheink és a vadon élő beporzó rovarok túlságosan értékesek ahhoz, hogy megkockáztassuk elvesztésüket. Az EU tagországai egyszerűen nem várhatnak tovább: azonnal be kell tiltanunk az ilyen jellegű vegyszereket.

A Greenpeace 7 rendkívül mérgező növényvédő szert javasolt azonnali betiltásra – ezek mindegyike halálos a méhek számára, vagy rendkívül mérgező hatása miatt visszafordíthatatlan károkat okoz a szervezetükben. A listában szerepel a Bayer imidacloprid clothianidin nevű vegyi anyaga, a Syngenta által előállított tiamethoxam, a BASF-től a fipronil, valamint a különféle agrokémiai vállalatok által előállított clorpyriphos, cypermethrin és deltamethrin. Ezek a cégek döbbenetesen nagy profitra tesznek szert, mivel e vegyszereket széles körben alkalmazzák a mezőgazdaságban.

A Greenpeace Méhpusztulás című kiadványa egyben egy európai Greenpeace kampány kezdetét is jelzi. A kampány célja a méhek megmentése, valamint a mezőgazdaság fenntarthatóságát és hatékonyságát megteremtő ökológiai gazdálkodás előmozdítása.

A Greenpeace a következőkre szólítja fel a döntéshozókat Európa szerte:

• az Európai Bizottság március 15-i indítványának megfelelően – támogassák a 3 méhpusztító neonikotinoid betiltását

• támogassák azokat az európai léptékű ambiciózus terveket, melyek mentén a méhekre és egyéb beporzó rovarokra káros valamennyi növényvédő szert betiltanák

• végre az ökológiai gazdálkodás nyújtotta megoldásokat támogassák, ne pedig a vegyszerezésen alapuló intenzív mezőgazdaságot

Az ökológiai gazdálkodásban úgy történik a növénytermesztés, hogy nem használnak rovarkárosító vegyszereket; ehelyett szennyezésmentes, hosszú távú megoldást nyújtó technikákat alkalmaznak a rovarok elleni védelemként.

A biodiverzitás növelése, a hasznos rovarok odavonzása, a vetésforgó, a vegyes gazdálkodás, és az alacsony ráfordítású technológiák helyi bevezetése mind az ökológiai gazdálkodás része, mely növeli a termények rovarokkal szembeni ellenálló képességét.

Csak és kizárólag ez az alternatív mezőgazdasági szemlélet mentheti meg a méheket, és biztosíthatja Európa számára a hosszú távú élelmiszerbiztonságot.


2 komment

Címkék: európai unió mezőgazdaság méhek élelmiszer mérgek vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr705216295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Idősebb Csuja 2013.04.13. 09:06:04

Ha Csak ezt a 7 mérget sikerül kitiltani, már előreléptünk. De nem szabad itt megállni. A bio és a 70 évvel ezelőtt még általánosan élő agrotechnológia lenne a helyes út.

calabria007 (törölt) 2013.04.22. 10:24:19

szerintem pedig a pattintott kőkorszak az igazi öko-kompatibilis megoldás! :)

az igazi zöldek ide akarnak visszatérni:)

Ice World 1-6
www.youtube.com/watch?v=LmjeBqpgsoA

a többiek (az ál-környezetvédők...) csak járadékvadász multi-milliomosok szekerét tolják:)))
süti beállítások módosítása