Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Bayer: Magyar méhek – 0:1 - tudja a német vegyipari cég, hogy mitől pusztulnak a méhek!

2013.05.15. 14:32 SimonG

A Bayer vegyipari óriás PR cikkben hirdeti, hogy tudja hogy mitől pusztulnak a méhek. A cikk szerint “A Bayer alapos ismeretekkel és nagy gyakorlattal rendelkezik mind az állategészségügy, mind a növényvédelem területén.“ Bár a PR cikkben elegánsan elfeledkeznek arról, hogy vezető kutatóintézetek szerint pont az ő rovarirtóik állnak a világméretű méhpusztulások mögött, azért korábbi reklámjaikból azt gondoljuk, hogy a valóságban ők is sejtik, hogy milyen nagymértékben felelősek a vegyszereik a beporzó rovarok világszerte tapasztalható kipusztulásáért. Ha az szolgálja a érdeket, akkor büszkén hirdetik, hogy a méheket szerintük nem veszélyeztető hatóanyaguk tönkreteszi más rovarok természetes paraziták elleni védekezőképességét: egészen kevés hatóanyag hatására is 10.000-szer pusztítóbbá válnak a talajlakó gombák termeszekre nézve.

A Greenpeace hónapok óta kampányol világszerte egyes méhgyilkos mezőgazdasági rovarirtó szerek tilalmáért. A méhek pusztulásra több okra vezethető vissza. A nagyüzemi mezőgazdaság, a rovarirtó vegyszerek mellet a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése és a paraziták is mind-mind felelősek a beporzó rovarok számának rohamos csökkenéséért. Ám lássuk be azért sokkal könnyebb kiváltani pár méhgyilkos vegyszert, mint betiltatni a klímaváltozást vagy a méhatkákat.

Dead_bees.jpg

Az egyik leginkább érintett cég a Bayer, akinek két növényvédő szerének a korlátozását is első körben megszavazták a hetekben az EU Tagállamok, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal megállapította, hogy ezen szerek kockázatot jelentenek a méhek számára. A Bayer akcióba lépett egész Európában, hogy bizonyítsa mennyire fontosak neki a beporzók, de azért senki se tiltsa be a busás hasznot hozó vegyszereiket. Mindenfelé terjesztik az igét arról, fel kell lépni a méhekre veszélyt jelentő tényezők ellen. Az itthon is megjelentett online PR cikkük (Mentsük meg a méheket!, Napidoktor, 2013.05.10) méhegészségügyi összegzésében valahogy jótékony módon elfelejtkeztek arról, hogy a méhpusztulások mögött jelentős mértékben a kemikáliáik felelnek. A cikk szerint: “A méhek egészségi állapotát sok különféle tényező befolyásolhatja, így a kártevők, a paraziták, a betegségek, a nem megfelelő táplálkozás, a tartástechnológia, és a klímaváltozás”, ami igaz is viszont azért amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az elmúlt években számos kutatás bizonyította, hogy pár mezőgazdaságban használt rovarirtó szer nagymértékben felelős a méhek világszerte tapasztalt károsodásaiért, pusztulásáért. A Greenpeace által összegzett kutatások bemutatták, hogy pl. a Bayer egyes hatóanyagai szinte minden mezőgazdasági használatnál bekerülnek a növények nedvkeringésébe, a pollenbe, a nektárba, és ez veszélyezteti a méheket.  A szigorú szakmai ellenőrzésen átesett tudományos kutatások szerint ezek a vegyszerek például idegrendszeri és fiziológiai károkat okoznak a méheknek, nem is beszélve arról, hogy a dolgozó méhek táplálékszerzési képességeit megzavarják, illetve immunrendszerüket gyengítik.

Ha kicsit keresgélünk, rögtön láthatjuk, hogy tudja a Bayer, hogy a rovarirtó szerei aláássák más rovarok természetes védekezőképességeit. Egy a méhveszélyesség miatt most részlegesen korlátozásra kerülő anyagról például azt írja a Bayer saját hirdetése, mikor termeszek irtására javasolja, hogy a szer egészen kevés, nem halálos mennyiségben is tönkreteszi a termeszek természetes védekezőképességeit.[1] Már nagyon kis mennyiségű szer hatására ugyanis a termeszek nem képesek megtisztogatni magukat gomba spóráktól, melyek kicsírázva pusztítják a termeszeket. A reklám kijelenti, egészen kevés szer kitettsége is 10.000-szer pusztítóbbá teszi a talajlakó gombákat termeszekre nézve.

Természetesen tudjuk, hogy a termesz egy más faj, így az ott megfigyelt hatások nem bizonyítanak semmit más rovarokkal kapcsolatosan, ám a Bayer saját reklámja erősíti azt a meggyőződésünket, hogy elégtelen információk alapján használjuk a Bayer és más cégek beporzó rovarokra veszélyt jelentő vegyszereit.

Szerencsére az EU úgy tűnik idén ősztől két évre felfüggeszti a Bayer két méhgyilkos hatóanyagának az imidaklopridnak és a klotinaidinnak a használatát, méhek számára attraktív termények esetén, így egyenlőre Bayer: magyar-méhek – 0:1. Viszont sajnos a világszerte tapasztalható méhpusztulásokat már csak nagyon nehezen és szélesebb körű tiltásokkal, beporzó-védelmi azonnali cselekvésekkel állíthatjuk csak meg.

Bee_win.jpg

[1] The termites are susceptible to diseases or fungi found in soil. A principle part of their defence mechanism is their grooming habits, which allows the termites to get rid of the fungal spores before these spores germinate and cause disease or death. Premise 200SC interferes with this natural process by lowering defence to nature’s own weaponry.

What is Premise 200SC plus Nature?

Low doses of imidacloprid such as the edge of the Treated Zone, disoriented the termites and caused them to cease their natural grooming behaviour. Grooming is important for termites to protect them against pathogenic soil fungi. When termites stop grooming, the naturally occurring fungi in the soil attack and kill the termites. Imidacloprid makes fungi 10,000 times more dangerous to termites. Nature assists imidacloprid in giving unsurpassed control. This control is called Premise 200SC plus Nature."

http://www.elitepest.com.sg/brochure/Premise_200SC.pdf


Szólj hozzá!

Címkék: tudomány mezőgazdaság méhek mérgek vegyi anyagok Bayer neonikotinoidok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr525299937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása