Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Új csaták a sarkvidéken

2013.07.02. 16:33 mezojanos

Az Északi-sark ismét az olajvállalatok kereszttüzében áll. 

Az elmúlt években láthattuk, milyen gondatlansággal folynak a sarki fúrások. A Shell, a világ egyik legnagyobb és leghatalmasabb vállalata  a sorozatos bakik következtében arra kényszerült, hogy szüneteltesse az Alaszkában megkezdett fúrásokat. Ám szó nincs arról, hogy  feladta volna! Ehelyett aláírtak egy szerződést a Gazprom-mal és Vlagyimir Putyinnal, aki - szélesre tárva a „kiskapukat” - a Shellt az Északi-sark orosz vidékeire hívta fúrni. Oroszország márpedig az ilyen piszkos bizniszhez remek terep:  virágzik a korrupció, az olajvállalatokat pedig nemigen korlátozzák. 

Úgy tűnik, a következő csatákat az orosz sarkvidéken kell majd megvívnunk, a tét pedig nem kevesebb, mint hogy meg tudjuk-e menteni az Északi-sarkot vagy sem. Egy olyan súlyos olajkatasztrófa, mint amilyet a Deep Horizont szivárgása okozott a Mexikói-öbölben, ott elkerülhetetlenül bekövetkezik, ami rendkívüli módon veszélyezteti az őslakos közösségeket, valamint a jegesmedve-populációkat, rozmárokat, sarki rókákat és a többi csodálatos élőlényt. 

A kisfilmből megtudhatod, milyen hitvány barátokra lelt a Shell:

Az egészben a legironikusabb, hogy a Shell és a Gazprom csakis azért tud fúrni északon, mert a klímaváltozás következtében olvad a sarki jégsapka. Olyan üzemanyag után kajtatnak, amely az olvadás fő okozója. Ez egy ördögi kör, ideje hogy teljes erőnket bevetve megszakítsuk azt. 

Ehhez először is kell egy mozgalom, ami elég nagy ahhoz, hogy szembeszálljon a bolygó leghatalmasabb vállalataival. A Mentsük meg az Északi-sarkot (Save the Arctic) mozgalom 12 hónap alatt hárommilliósra nőtt, és a hangunk lassan kezdi birizgálni a hatalmasok fülét. A Shell csakis azért szünetelteti az alaszkai fúrásokat, mert tisztában van vele, hogy nem lehet biztonságosan fúrni, és mivel rajtuk a világ szeme, nem engedhetik meg, hogy megint hibázzanak.

Megnyerhetjük ezt a csatát, de ehhez több millió újabb csatlakozóra van szükség a mozgalomban; így képesek leszünk határvonalat húzni a jégen, és azt mondani a Shellnek és barátainak: “eddig és ne tovább!”.

Akkor kezdhetjük is! Csatlakozz a Save the Arctic projekthez, és segíts megállítani a Shellt!

www.sarkvidek.hu 


8 komment

Címkék: politika katasztrófa korrupció olaj gazprom shell sarkvidék szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr245387623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.07.02. 23:53:56

ja, már a holocén interglaciális (gyengébbeknek: jelenkor:) )is a fosszilis energiahordozók térnyerése miatt köszöntött be vagy mi a szösz:)

Stone Age Atlantis 1-7
www.youtube.com/watch?v=9EQbxjvvnPE

FloesTsai 2013.07.03. 14:45:06

calabria007 szerintem olvasd újra, nem kaptad el a lényeget: a shell szét akarja fúrni az északi Sarkvidéket, vagyis ipartelepet akar csinálni ebből az érintetlen természeti kincsből, ami mellesleg a Föld jégszekrénye is. nem azon vitatkozunk, hogy mi volt régen, hanem azon hogy mi van most és mit hagyunk a gyerekeinkre.Én speckó a jegesmedvéket szeretném, az olajfoltok helyett. :)

David Bowman 2013.07.03. 15:56:22

@FloesTsai: Azt azért meg is kell érni. Kérdezd már meg a nejedet, hogy fogja a 3 gyereket reggel ide-oda vinni, ha nem lessz autó?
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs igazad, csak hát a Shell azért fúr, mert te megveszed.

calabria007 (törölt) 2013.07.03. 17:31:46

@FloesTsai:

a múltkori greenpeace-s akció mintha novalja zemlja tőszomszédságában lett volna, kár, hogy egy szóval sem említették, hogy anno ez volt a világ legnagyobb atomkísérleti telepe (ma meg jegesmedve rezervátum, a jelek szerint a medvéket nem zavarja az atom:) )

szegény macik mit éltek át itt:(

Tsar Bomb - The biggest bomb ever
www.youtube.com/watch?v=tlVPYsix9Z4

FloesTsai 2013.07.03. 18:46:34

@David Bowman: szerencsére autót már nem csak a sarkvidéki üzemanyaggal lehet működtetni: vannak elektromos autók is, a fenntartható biodízelről nem is beszélve. nem az a bajom, hoyg a shell létezik, hanem az, hogy a rengeteg pénzét és tudását nem arra használja hogy fenntartható módon termeljen üzemanyagot, amit én, ha a fogyasztója lennék elvárnék tőle.

egyébként, ha már így rákérdeztél, ha majd megszületik a gyerek, igyekszünk majd biciklivel vagy gyalog is megközelíthető iskolába járatni.

calabria007 (törölt) 2013.07.03. 21:40:10

@FloesTsai:

a biodízel még a "sarkvidéki" üzemanyagnál is környezetpusztítóbb:)

calabria007 (törölt) 2013.07.03. 21:45:13

@FloesTsai:

és azon se lepődnék meg, ha az elektromos autóról is kiderülne, hogy - összességében - többet árt a környezetnek mint egy normál autó (az elektromos energiát is meg kell vhogy termelni, még a napelemeket is elő kell vhogy állítani.)

David Bowman 2013.07.04. 10:07:06

@FloesTsai: Na, az utánam szólók elmondták, amit én is akartam.
A három gyerekről beszéltem.
Arról meg épp most volt cikk, hogy Szingapúr fuldoklik az európai biodízeltől. Véletlenül felgyulladt fél Szumátra, és a leégett őserdő helyére meg majd - mit lehet tenni? - olajpálma kerül.
Az orosz fúrótorony meg nem működés közben, hanem vontatás közben borult fel. Ráadásul nem is a Jeges - tengeren. Mondjuk a cikk szempontjából tökéletes példa, mert az összes szabály figyelmen kívül tartásával vontatták.
süti beállítások módosítása