Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Nem úszták meg a lengyel szennyezők

2013.07.11. 13:14 Toma001

A gdanski Port Service nevű cég akkor került a sajtó és a Greenpeace figyelmének középpontjába, mikor a cégen keresztül 2011-ben több mint tízezer tonna veszélyes hulladék érkezett Ukrajnából Gdansk kikötőjébe. Nagyjából egy évvel ezelőtt a Greenpeace szakértői a kikötőbe utaztak, hogy vizsgálatokat végezzenek a veszélyes hulladékok tárolása kapcsán. A fogadott látvány elszomorító volt: szakadt nejlonzsákokban, a Balti-tenger partjaitól alig 50-60 méterre tornyosultak a már évtizedekkel ezelőtt betiltott olyan rendkívül mérgező szerek, mint a DDT és HCB. (A nagy mennyiségekben talált HCB, vagy hexaklórbenzol korábban elterjedt növényvédő szerként volt használatos, azonban a hetvenes években felismerték, hogy kedvezőtlen hatást gyakorol mind a környezetre, mind pedig az emberi szervezetre egyaránt, így a legtöbb országban betiltásra került ez a szer. A nehezen lebomló szerves szennyezőket korlátozó Stockholmi Egyezmény tiltja a HCB gyártását és forgalmazását.) A vizsgálatokban részt vett a magyar Greenpeace irodától Simon Gergely is, aki tavaly egy blogbejegyzésben osztotta meg ottani tapasztalatait:

Élet a focin túl: veszélyes hulladék szabálytalan eltüntetésében is együttműködnek a lengyelek és az ukránok

P1070522_1.JPG

Az azóta eltelt egy év alatt szerencsére az eset nem állt meg az egyszerű felháborodás szintjén, a jogi következményei példaértékűek kell hogy legyenek. Ott kezdődött az egész, hogy az eset után Krzysztof Pusz-t, a Port Service elnökét elbocsátotta a Blum Gruppe tulajdonosi csoport vezetősége, és helyét Soren Blum, a Blum Gruppe alapítójának fia vette át. A korábbi elnök nem úszta meg ennyivel az ügyet, a környezet veszélyeztetése kapcsán felelősségre is vonták, tettéért a bíróság előtt kell számolnia. Innen Magyarországról szemlélve az esetet szinte hihetetlennek tűnik, hogy nemcsak a céget rángatták elő, hanem az ügyben illetékes tartományi Környezetvédelmi Felügyelőséget is. A felügyelőség vezetőségének egy tagja sem úszta meg: a teljes menedzsmentet elbocsátották.

A Port Service jelenleg már nem képes akkora üzletet csinálni az illegális veszélyes hulladék tárolásából, mint tette ezt korábban. Mindez nemcsak annak köszönhető, hogy a helyi környezetvédelmi felügyelőség most már árgus szemekkel figyeli a tevékenységét (A megfigyelések során beleakadtak újabb olyan szabálytalanságokba, melyekért a cégnek ismét a bíróság előtt kell felelnie.), hanem a Nemzeti Környezetvédelmi Iroda is korlátozza a cég a tevékenységét. Legutóbb visszavonta azt a döntését, hogy engedélyezi a Port Service-nek újabb négyezer tonna veszélyes hulladék Ukrajnából történő importálását. A gdanski államügyészség sem hunyja le szemét az eset kapcsán, vizsgálatokba kezdtek, melynek következményei újabb büntetések lehetnek.

 


4 komment

Címkék: bűn és bűnhődés vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr135389294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.07.13. 17:03:55

esetleg a kommunista Lengyelország horrorisztikus környezetvédelmi teljesítményéről is írhatnátok egy posztot:)

(hisz a komcsik hozták össze eddig a legdurvább környezeti katasztrofákat)

Zöld_Dani 2013.07.16. 11:26:20

Bár valószínűleg célfotóval se lehetne eldönteni, h a kapitalizmus kevesebb kárt okoz-e?

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 12:17:08

@Zöld_Dani:

környezetszennyezés = magántulajdon elleni agresszió

ergo

elsősorban ott szokott bekövetkezni, ahol nincsenek valódi tulajdonosok...

ill. nincsenek olyan törvények és jogintézmények, amelyek garantálják a magántulajdon szentségét...

persze ez a valódi tulajdon akár _valódi_ közösségi tulajdon is lehet...

olyan _közösségi_ tulajdon, amelyet egy _jól lehatárolt közösség_ tulajdonosként birtokol

(pl. egy magánlakópark esetében egy közösen birtokolt utca vagy park...)

de lehet ez _közösen_ birtokolt erdő vagy egyéb terület is

pl. Elinor Ostrom sok esettanulmányt publikált erről:

Túl államon és piacon – a közgazdaságtani Nobel-díj margójára
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2009/10/15/tul_allamon_es_piacon_a_kozgazdasagtani_nobel-dij_margojara/

hatékony környezetvédelem = magántulajdon védelme

Az állami tulajdonra épülő kommunista rendszerek értelemszerűen nem voltak jók e tekintetben...

meg is volt ennek az eredménye...

iszonyatos mértékű rablógazdálkodás folyt ezekben az államokban...
süti beállítások módosítása