Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Jég? Minimum!

2013.09.15. 19:57 mezojanos

Az amerikai National Snow and Ice Data Centre tudósai bejelentették, hogy az északi-sarki jég elérte az idei évi minimumát. Az olvadás trendje továbbra is egyértelmű, az idén volt a mérések 34 éve alatt a hatodik legkisebb a jég kiterjedése. Minden idők legszomorúbb rekordja, a 2012-es szerencsére most nem dőlt meg.

IMG_1435_k.jpgIceRide Budapest (Fotó: Járdány Bence)

Ebből az apropóból ma több, mint 14 000 aktivista tartott akciónapot 36 ország 110 városában - ez volt eddig a legnagyobb mozgósító esemény a témában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a sarkvidéket fenyegető veszélyekre, mint például az ipari méretű túlhalászat és a tervezett olajfúrások. Budapesten a Greenpeace az Állatkerttel közösen szervezett eseményt, ahol jelképesen Taniát, a magyar jegesmedvét is örökbe fogadtuk.

Az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) 5. klímaváltozási jelentése várhatóan 2013. szeptember 27-én jelenik meg. A nemrég kiszivárogtatott információk szerint az új tudományos jelentés minden eddiginél biztosabban állítja, hogy emberi tevékenység okozza a klímaváltozást, így a sarki jég rohamos olvadását is.

Miért fontos ez nekünk, magyaroknak? A Kárpát-medencében az elmúlt száz évben 640-ről 560 mm/évre csökkent az éves csapadék mennyisége és eloszlása is egyre kedvezőtlenebbül alakul: téli-tavaszi csapadéktöbblet, nyári-őszi csapadék csökkenés figyelhető meg, emiatt az aszályok sűrűsödtek. A jövőben várhatóan csökken a csapadékos napok száma, viszont nő a csapadék napi intenzitása. A század végére a Kárpát-medencében várhatóan nyáron 4-5 fokkal lehet melegebb az átlaghőmérséklet, emiatt eltolódnak a vegetációs határok, nő az inváziós fajok és a kártevő rovarok és gyomok száma. A fokozódó aszályok és a talajok kiszáradása komoly veszély a mezőgazdaság számára.

Csatlakozz Te is a mozgalomhoz: www.sarkvidek.hu


Szólj hozzá!

Címkék: jegesmedve felmelegedés klímaváltozás északi-sarkvidék IPCC jégminumum

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr1005513484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása