Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Vattenfall sötét titkai - Greenpeace aktivisták a szénvonatok előtt

2013.09.16. 16:27 VKaufer

 A svéd energiaórás nem annyira „zöld”mint ahogy azt jól hangzó neve (Vízesés) sugallja. Kelet-Németországban barnaszenet bányászik, a klímavédelmi szempontból egyik legkárosabb fosszilis energiahordozót. Ezért tiltakoznak svéd és német Greenpeace aktivisták ma hajnal óta a szénvonatoknak fenntartott síneken. Alább az egyikük, Gregor Kessler beszámolója:

1240548_10151833195197488_1130059091_n.jpg

 „Korom sötét van még, amikor megérkezünk a kelet-német Lausitz közepébe. Néhány ház vesz körül minket és néma csend, ahogy az természetes ilyentájban. Az út végén három pár vonatsín, amelyeket a Vattenfal használ barnaszénszállításra, a lignitbánya és a Schwarze Pumpe (Fekete Pumpa) nevű szénerőmű között. A hely a semmi közepének tűnik, de valójában az európai energiagazdálkodás egyik neuralgikus pontja. Ezért vagyunk mi itt.

 A nap még nem kelt fel, amikor 40 német és svéd aktivista hatalmas betonnal töltött fémdobozokat helyez a sínekre, és odaláncolja magát. Transzparenseiken az alábbi felirat látható svédül és németül: „Vattenfall a szén gyilkol: válts 100%-ban megújuló energiára!” A síneket a szénszállító vonatok elől hajnal ötkor elzártuk.

A Vattenfall 100%-ban a svéd állam tulajdona, és odahaza büszke arra, hogy energiaforrásainak jelentős része megújuló. Németországi vállalata azonban messze áll ettől, sőt a legmocskosabb energiaszolgáltatónak számít. Az akcióban célbavett Schwarze  Pumpe erőmű önmagában naponta 32 000 tonna széndioxidot bocsát ki. Óriási kiterjedésű nyíltsziní lignitbányái eddig több ezer ember otthonát vették el és a szám egyre növekszik.  

Megújuló kontra fosszilis energia: ez az a harc, ami Európa klímájának jövőjét meghatározza és sorsunkat eldönti. Kiderül, hogy a klímavédelem élharcosai vagy sereghajtói leszünk-e a világban. Ezért kell mindannyiunknak odafigyelnie erre a kelet-német történetre. Ha a Vattenfall és a hozzá hasonló energiaórások tovább égetik a szenet, a megújuló energiaforrások nem kapnak teret a kontinens energiaellátásában és a radikális csökkentés helyett tovább növekszik majd széndioxid kibocsátásunk.

Kilenc óra telt el és a közönségünk egyre növekszik: rendőrségi autók és helikopterek kőröznek, újságírók gyülekeznek, és a Vattenfall emberei igyekeznek megtalálni a módját, hogy az aktivistákat eltávolítsák a sínekről. Aktivistáink mindeközben arról beszélnek a sajtónak, hogy mekkora környezeti és egészségügyi kárt okoz a barnaszén. Mi csak reménykedünk, hogy akciónk révén Svédországban és Európa más országaiban is minél többen megismerik a Vattenfall mocskos titkait.”

Magyarországon a lignitet égető Mátrai Erőmű hasonlóan klímagyilkos: az ország legnagyobb szén-dioxid kibocsátó pontforrása, naponta 16 000 tonna széndioxidot pöfög a levegőbe. Az energiatermelés az ilyen régi ligniterőművekben nem csak környezetszennyező, de hatékonytalan is. A Mátrai Erőmű egy kWh-ra eső szén-dioxid kibocsátása még rosszabb, mint a német Schwarze Pumpe erőműé

Az európai jelentőségű akcióhoz itt csatlakozhatsz: http://www.greenpeace.org/international/stop-destruction-for-coal/

Kövesd nyomon az eseményeket németül: https://twitter.com/greenpeace_de



2 komment

Címkék: technológia klíma megoldások szén megújulók piszkos energia szén-dioxid-kibocsátás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr75517233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VKaufer 2013.09.17. 14:51:46

Az akció 21,5 órát tartott, az aktivisták majdnem egy teljes napot voltak a síneken. Szeretném ezúton is megköszönni nekik, hogy kiálltak mindazok nevében, akik hisznek abban hoyg az emberiség képes a szénkorszak meghaladására. Respect!

Jack Prince 2013.10.19. 16:32:54

A Greenpeace akarta, hogy Németország visszafogják az atomenergiát.
A Greenpeace ünnepelt, amikor Németország lemondott az atomenergiáról.
Az összes mérnök, energetikus, fizikus, BME-s tanár hülye volt, amikor megmondta, hogy jelenleg az atom csak fosszilis energiával váltható ki.

A Greenpeace immáron nem tüntethet a német atom ellen-a német szén ellen még mindig :-)
süti beállítások módosítása