Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Oroszországba költözne a Greenpeace International igazgatója

2013.10.09. 16:11 májusi nap

Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója levelet írt Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének.

Kumi hajlandó Oroszországba költözni, és ott is maradni, amíg a „sarkvidéki harmincak” ügye tart. Kumi személyes kezességet is vállal a harminc letartóztatott ember jó magaviseletéért, amennyiben szabadlábra helyezik őket.

Egyperces interjú Kumi lépéséről (angolul):

A cikk Kumi Naidoo levelével folytatódik.

(Kiemelések tőlünk – A blogszerk.)

Tisztelt Putyin Elnök Úr!

Aktivistáink és a szabadúszó újságírók szabadlábra helyezésének tegnapi elutasítására, valamint az Ön Szalehardban, az Északi-sarkvidékről szóló megbeszélésről tett ajánlatára reagálva egy mihamarabbi találkozót kérek Öntől.

Természetesen a világ bármely táján hajlandó vagyok találkozni Önnel, ahol csak szeretné, de azt kérem, hogy találkozónk lehetőleg Oroszországban történjen, az Önnek legkorábban alkalmas időpontban.

Szemben a világ vezetőivel, akikhez eddigi találkozóin szokott, mögöttem nem áll egy kormány ereje és befolyása. Mindössze emberek milliói képviseletében jelennék meg – sokan közülük orosz nemzetiségűek –, akiknek égető kívánsága, hogy a Murmanszkban fogva tartott harminc bátor és békés férfi és nő bebörtönzése mihamarabb véget érjen.

Sorsuk globális ügy. Emiatt egy ajánlattal érkeznék Önhöz. Készen állok arra, hogy Oroszországban éljek tovább az ügy időtartamáig. Kész vagyok kezesként felajánlani magam a Greenpeace-aktivisták jó magaviseletéért, amennyiben szabadlábra helyezik őket. Ők, mi, a Greenpeace, nem hisszük azt, hogy a törvények fölött állnánk. Hajlandóak vagyunk vállalni tetteink következményeit, amennyiben ezek a következmények összhangban vannak az adott nemzet törvényeivel, ahogyan azokat egy józan gondolkodású ember értelmezné.

Nyilatkozatai alapján világos, hogy Ön nem tartja az aktivistákat kalózoknak, noha ezt a vádat emelték ellenük. Ön, emberek millióval együtt szerte a világon, tudja, hogy olyan bűncselekménnyel vádolták meg az aktivistákat, amely meg sem történt; hogy aktivistáinkat egy kitalált bűnténnyel vádolják. Valójában személyesen Ön is azt állította korábban, hogy csodálja az olyan szervezeteket, mint a Greenpeace, és hogy a tüntetéseink együttérzést váltanak ki Önből. Amennyiben barátainkat óvadék ellenében szabadlábra helyeznék, felajánlom, hogy kezeskedjek azért, hogy a 28 Greenpeace-aktivista vállalni fogja a felelősséget békés tüntetésükért Oroszország törvényei szerint.

Amint azt mindketten tudjuk, a törvény nem alkalmazza a kalózkodás bűntényét a békés tüntetésekre. Ezért arra kérem, hogy az Orosz Föderáció elnökeként használja rendelkezésére álló cselekvési lehetőségeket annak érdekében, hogy a fogvatartottak ellen ejtsék a kalózkodás túlzó vádját, és hogy bármilyen vádemelés a nemzetközi és az orosz törvényekkel összhangban történjen. Tisztelettel kérem továbbá, hogy a két szabadúszó újságírót, akik nem a Greenpeace tagjai, azonnal engedjék szabadon.

Egy nappal az aktivisták letartóztatása után az ENSZ közzétette legutóbbi figyelmeztetését az éghajlatváltozás veszélyeiről, amely mindannyiunkat érinti: az Ön nemzetét, az enyémet, az egész világot. A jelentés eredményei, amelyet a legnagyobb tudósok jegyeznek, rámutatnak: nem engedhetjük meg magunknak, hogy még több fosszilis üzemanyagot kutassunk fel és égessünk el. Ezért érezték úgy a tüntetők, hogy kénytelenek olyan módon kiállni, ahogyan azt tették – amely kiállás békés volt, és tisztelettel viszonyult az Ön nemzetéhez.

Személyes múltam az apatheid elleni mozgalom fiatal aktivistájaként megtanította, hogy a párbeszéd a legfontosabb, hogy a kölcsönös megértés érdekében hajlandónak kell lennünk beszélni. Úgy hiszem, hogy ajánlatom, hogy Moszkvába menjek, találkozzak Önnel, és ott is maradjak, egy ilyen lehetőséget ad számunkra. Az aktivisták ügyének elhúzódása senkinek az érdekeit nem szolgálja – az oroszok nagyszerű nemzetéét sem, és főleg nem a bebörtönzött emberek családtagjaiét és barátaiét.

Tisztában vagyok a kockázattal, amit Oroszországba utazásommal jár. Tavaly részt vettem egy békés tüntetésben, amely szinte minden szempontból megegyezett azzal, amelyet most a társaim tartottak. Tavalyi békés tüntetésünknek az orosz parti őrség is szemtanúja volt, és ők akkor nem voltak hajlandóak beavatkozni a Gazprom vállalat kérésének ellenére, mivel megértették, hogy tetteink nem jelentettek semmiféle veszélyt az emberek és a tulajdonok biztonságára. Ám azok az aktivisták, akik pontosan a tavalyihoz hasonlóan cselekedtek, idén kalózkodás vádjával és több évnyi börtön lehetőségével néznek szembe. Nem számítok arra, hogy Oroszországba érkezésem ugyanerre a sorsra juttatna engem, ez mégis olyan kockázat, amelyet hajlandó vagyok vállalni annak érdekében, hogy eljussunk Önnel ehhez a bizonyos kölcsönös megértéshez.

Tisztelettel:

Kumi Naidoo
ügyvezető igazgató
Greenpeace International


Szólj hozzá!

Címkék: olaj sarkvidék kumi naidoo Oroszország északi-sarkvidék #FreeTheArctic30

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr485558886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása